Bu yazımızda sccm ile aldığımız envanterleri gelişmiş bir şekilde yönetmek adına gelişmis sorgu yöntemlerini kullanarak gündelik hayatta karşımıza çıkan örneklerle pekiştirmeler yapacağız. Öncelikle query mantığının nasıl çalıştığını anlatmamızda faydavar , sccm ile istemcilerden toplanan envanterler sql veritabanında bulunur ve bu veritabanında bulunan tablo ve detay verileri yine bu tabllarda bulunan veri örnekleri yardımıyla filtreleriz. Mesela office 2007 kurulu olup lisans anahtarı girilmeyen istemciler, birden fazla ip adresi olan istemciler, dns adresi x.x.x.x olan sunucular gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
Şimdi query sayfamıza genel bir bakış yapalım. Query oluşturmak için monitoring sayfasına geliyoruz
Query tarafında birçok seçeneğimiz var, import seçeneği ile varolan bir query import edilip düzenlenebilir. Edit ile baştan yazılabilir (Seçeneğimiz aşağıda edit şeklindedir) Object type kısmında bir bilgisayar ile ilgili query yazmak için system resource seçili iken bir paket, bir ip network, bir application gibi objeyide object olarak seçebiliriz. Collection limiting kısmında ise sonuçları daraltabilir veya prompt seçeneği ile değişken bir sorgu yazabiliriz. Bu sayede her seferinde collection sorulmasını sağlayarak dinamik collection tabanlı bir query yazmış oluruz.
Edit query statement sonrası farklı bir menü karşımıza çıkıyor, General kısmı sonuçları hangi sütun ve satırlarla görebileceğimizi belirler, biz örnek olarak pc ismi ve ipsini gireceğiz, Omit duplicates row sayesinde birden fazla olan aynı değerdeki kayıtlar atlanır.
Şimdi ise isim ve ip değerlerini tanılayalım, öncelikle tekrar belirtmekte fayda var, istemci özelliklerini almak istiyorsak system resource seçebilirken bunun dışında aşağıda görebileceğimiz gibi yüzlerce seçeneğimiz mevcut
Netbios name ve ip belirleyerek devam ediyoruz.
Ardından asıl önemli kısıma geliyoruz, criteria kısmı bizim için son derece önemli. Aşağıda görebileceğimiz üzere çok seçeneğimiz var. Criterion type kısmında null value boş değerleri query değerleri ile karşılaştırmaya imkan verir, simple value, ilgili kural için sadece bir adet değer girileceğini gösterir. Prompted ise query her çalıştığında seçilen objenin giriş yapılmasını sağlar (Bir önceki örnekte açıklamıştık) Attribute reference varolan bir sorgu değerini diğeri ile karşılaştırma olanağı sağlar, subselectd values ise iki query arasında sonuç-query ilişkisini sorgular, attribute reference ile arasında ki fark ise şudur, attribite iki sorgu değerini karşılaştırırken, subselected bir sorgu sonucunu (Tamamı ile farklı bir query seçilerek) diğer girilen sorgu değeri ile karşılaştırır, list of values ise simple value yerine birden fazla değer girmeyi sağlar.
Biz öncelikle örneğimizi gerçekleştirmek için simple value giriyoruz ve sep kurulu olmayan pcleri bulmaya çalışıyoruz, aşağıda adımları görebiliriz. Add/remove programs içerisinde display name arayacağız.
Operator kısmını tamami ile anlatmak pek faydalı olmayacaktır, bu kısım aslında gayet açık.
Ardından symantec kurulu olmayanlar için is not equal to seçerek kurulu olmayan pcleri buluyoruz.
Ok komutları ile query kayıt işlemini tamamlayıp çalıştırıyoruz,
Sonuçlara bakalım, 375 istemciden 76 adetinde sep kurulu değil.
Tabi ki bundan sonraki kısım aslında çok daha verimli, bu query sonuçları ise collection oluşturup, otomatik olarak her sep kurulu olmayan istemcinin bu query ve dolayısıyla bu query referans olarak gören collectiona eklenmesini sağlar. Şimdi bir collection ekleyelim.
Isim veriyoruz.
Ardından query rule seçiyoruz.
Ve daha önceden yazdığımız query import ederek devam ediyoruz.
Ardından ilgili query seçilir.
Ve sihirbaz tamamlanarak collection update edilir, ve f5 ile refresh işlemi tamamlanır.
Ardından sonuçları görebiliriz ve bu collectiona dilediğimiz yazılım, güncelleme, konfigürasyon, power management gibi dilediğimiz dağıtımı ve uyarlamayı yapabiliriz.
Bir sonraki makalemizde diğer query seçenekleri ile devam edeceğiz. Görüşmek dileğiyle.