En son yazımızda software package ve MSI paketlerinin hazırlanması ve özelliklerinden bahsetmiştik, şimdi ise bu yazılımların istemci tarafına dağıtımı ve izlenmesinden başlayacağız. Yazılım dağıtımını uçtan uca ele aldığımızda dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var, bu noktaları uzun cümlelerle anlatarak anlaşılmaz bir hale getirmek yerine maddeler halinde resimlerle anlatmak daha kalıcı ve tekrar başvurulabilecek bir kaynak niteliğinde olacaktır, Bir önceki makalelerin serinin tamamı oluşturduğunu da hatırlatalım. Ve kısaca maddelerimize geçelim.
1 – Paket en az bir DP üzerine dağıtılmış olmalı.
2 – Monitoring tabında bu dağıtımın sağlıklı ve tutarlı olduğu doğrulanmalı.
3 – En fazla 1 istemcinin bulunduğu test amalı bir collection oluşturup bu collection içerisinde agent kurulu, agent durumu sağlıklı ve aktif bir pcnin yer alması, pcde dağıtılan programın yüklü olmaması.
4 – İlgili paketin deploy edilmesi.
4b collection seçimi.
4c – Paketin zorunlu veya isteğe bağlı yükleme opsiyonu
4d – Yükleme zamanı, burada bir zaman aralığı verebilir veya hemen şeklinde seçim yapabiliriz, aşağıda bulunan run behavior kısmında ise, herzaman tekrar çalıştır, sadece bir önceki adım başarısız olursa tekrar çalıştır gibi seçeneklerimiz mevcut. Örnek olarak; eğer bir antivirüs kuruyorsak ‘sadece bir önceki deneme başarısız olursa tekrar et’ seçmeliyken, eğer sürekli çalışması gereken bir script ise ‘always rerun’ diyebiliriz.
Bu kısımda ise 1 – istemci assign edilen yazılımın zaman gibi niteliklere bakılmaksızın dilediği gibi yazılımı çalıştırabilsin 2 – yazılım dağıtım zamanına ulaşıldığında aşağıda ki eylemleri, istemci maintanance durumunda olsa bile uygula a – yazılımı yükle, b – yazılım yeniden başlatma gerektiriyorsa buna izin ver anlamına gelir. Maintananceden kasıt ise istemcinin hali hazırda yeniden başlatma gerektiriyor olmasını örnek gösterebiliriz.
Aşağıda ie çok önemli bir ayarımız var. Yavaş networklerde program download edilmesin, hızlı networklerde download ve install yapılsın. Burada amaç bant genisligini korumaktır. Peki yavaş veya hızlı olduğu nereden anlaşılacak bunu da bir sonraki resimde bahsedeceğiz.
Şimdi sihirbazı tamamlayıp DP lerin yavaş – hızlı nitelendirilmesinin nasıl yapıldığını görüntüleyeceğiz.
5 – Istemcinin tetiklenmesi Right Click tools gibi yazılımlar ile istemcileri uzaktan tetikleyebilirsiniz.
Veya istemci üzerinden
6 – Monitoring tabı ile izlemek.
Ve bu yazılımı ilk defa dağıtıyorsanız istemci loglarına bakmanız faydalıdır, downlod edilen datalar için ve kurulum adımları için iki tane klasik log dosyamız vardır, aşağıda görüntüleyebilirsiniz.
6 – Istemcide yazılımın yüklenmesi, yazılımı hidden olarak seçmediğimiz için yükleme adımları interaktif olmasada görüntülenmekte (Hidden ve diğer seçenekler için bir önceki makalemize bakınız)
Ardından monitoring tarafında izleme yapabiliriz, tabiki biraz sabırlı olmak lazım.
Run summarization ve refresh adımlarından sonra başarılı bir şekilde bittiğini söyleyebiliriz.
Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.