Bu yazımızda sccm 2012 ile yazılım dağıtımının MSI dağıtımı kısmından bahsedeceğiz. Sccm 2012 ile yazılım dağıtımından bahsetmeden önce, bahsettiğimiz dağıtım işleminin aslında tüm dijital dosyalar için geçerli olcağını belirtmek isterim. Örnek olarak, msi, exe gibi çalıştırılabilir dosyaların yanında doc,xls gibi dosyaları da dağıtabiliriz. Iki ana esasdan bahsetmemz gerekir, 1 – application 2 – software package. Application dediğimizde aklımıza msi dosyaları gelmeli, tabiki msi dağıtımı package dağıtımından çok daha detaylıdır. Package ise geriye kalan tüm dosyalar için geçerlidir. Örnek vermek gerekirse, elinizde tek bir msi dosyası varsa ve bunu dağıtacaksanız application, elinizde bir klasör halinde dosyalar topluluğu varsa package dağıtabilirsiniz.
Application dağıtımı – Pakedin oluşturulması
4 farklı seçeneğimiz bulunmakta, biz burada msi ile ilerleyeceğiz
Dosyamızı seçiyoruz.
Ardından kurulum opsiyonlarını girebiliriz, tavsiyem aşağıdaki gibi tüm opsiyonları bilmiyor isek göz gezdirmek olacaktır.
Aşağıda komutumuzu görüyoruz, tavsiyem muhakkak bu komutu bir test istemcisinde deneyerek düzgün bir şekilde yüklendiğinden emin olduktan sonra önce pilot sonra prod gruba dağıtmanız.
Ardından sihirbazı tamamlıyoruz ve aşağıda görüntülenebileceği gibi paket özelliklerini açıyoruz. Aşağıda görebileceğimiz gibi sihirbaza göre çok daha fazla seçeneğimiz mevcut. Bu kısımda zaten belli olan alanlardan bahsederek okuma süresini uzatmayacağız, karmaşıklığa mahal verme ihtimali olan kısımları anlatacağız. Allow this program to be installed from a list of software packages in the “Install Software” task sequence step without being advertised – Bu özelliğin amacı birden fazla programın assign edildiği bir hedefin aynı anda bu programları yüklemeyi reddetmesini engellemek içindir.
Aşağıda, yine msi özelliklerine has olan bazı kolaylıklar mevcut, Eğer application catalog rolünü sccm sunucumuza kurarsak (veya başka bir sunucu) uygulamaları intranet veya internet üzerinden publish edebilir ve aşağıda ki gibi kategoriler, kullanım dokümanları ekleyebiliriz.
Aşağıda dağıtım ayarlarında ise, yazılımı önceden belirlenen dağıtım noktalarına gönderme seçeneğimiz ve aynı zamanda pakedi bir dağıtım noktasına assign ettiğimizde nasıl bir davranışa gireceğini belirleyen adımlar var. Bu adımlar 1 –paket assign edilince içeriği download et, 2 – değişiklik olunca download et, 3 – manuel olarak içeriği kopyala şeklindedir.
Aşağıda ise deployment types kısmında birde fazla msi ekleyerek aralarında bir ilişki sağlayabiliriz, bunun için bu menüde add seçilir ve açılan sihirbazda farklı bir msi seçilir.
Aşağıda ise sihirbazın devamında yazılım kurulumu için ön şartlar belirleyebileceğimiz bölümede değinmek istiyorum, mesela pcler için ad üzerinde X bir ouda bulunmayan pcler için bu yazılımın kurulmamasını sağlayabiliriz.
Veya aşağıdaki gibi device veya user category yerine custom seçilerek dilediğimiz kuralı kendimiz yazarız.
Dependencies kısmında ise bir başka msi paketine bağımlılık belirleyebiliriz.
Aşağıda sihirbazın tamamlanmış halini görebiliriz.
Aşağıda bulunan superseed mantığı ise şudur, bir başka yazılımın bu yazılımla beraber geçersiz olacağını belirlemek.
Bu yazımızda kısaca yazılım dağıtımı ile ilgili msi paketlerinin yönetiminden bahsettik, genel anlamda anlattığımız bazı kısımları ilerde yazacağımız makalelerde ayrıntılarıyla değineceğiz.