Uzun zamandır merakla beklediğimiz System Center Operations Manager 2012 RC sürümü artık bizimle beraber ve 2012 Ocak ayında RTM sürümünün çıkması planlanıyor. Bu makalemizde 2012 yeniliklerinden ve bu yeniklerinin altyapımıza katkılarından bahsedeceğiz.
Ana başlıklar altında incelemek gerekirse
1 – APM (Application Monitoring), (Avicode à Built in .NET Monitoring)
2 – Network Monitoring (Built in Vicinity Dashboard)
3 – 3rd Party Support (Unix, Linux gelistirmeleri, JEE eklemeleri)
4 – Dashboards (İç içe Dashboard tasarımı)
5 – Rms Mantığı (Artık Root Rms yok, HA operasyonları daha basit)
6 – Resource Pools ( HA için yeni bir seçenek, aynı zamanda Unix, Linux desteğiyle!!!)
7 – Agent konfig (Agentlar’ı birden fazla MS ve Management group’a atayabiliriz!!!)
8 – Setup, Upgrade, Konsol (Minor ama işe yarayan değişiklikler grubu J
APM ?
Application Monitoring eski versiyonda Avicode ile destekleniyordu, artık built in management packler ile bu işlemi yapmak mümkün. Ayrıca Avicode yükleme işlemi şu an için 2012’de desteklenmiyor ve 2007 den upgrade yaptıysanız bazı extra management pack objelerini import etmezseniz Mp’çalışmıyor.
Apm sayesinde bir uygulamanın detaylı olarak performans durumunu, availability durumunu görebiliriz, problemin hangi sıklıkta oluştuğunu, problem anında sunucu istemcilerin reaksiyonlarını, hata detaylarını inceleyebiliriz. Aynı zamanda uygulamanın tepkime zamanlarını, code tanımlama sorunlarını da görebiliriz, bu sayede uygulama geliştiricileri ve veritabanı uzmanları içinde vazgeçilmez bir kaynak olarak APM kullanılabilecektir. Bunların dışında user session troubleshooting desteği sayesinde istemci tarafını da raporlayabiliyoruz. Network gecikmeleri, kullanılan içeriğin image, html gibi ayrı olarak raporlanması, uygulama veya ip bazlı counter tanımlama ve yazmakla biteremeyeceğimiz onlarca ayrıntı... Aşağıda ki resimlerde raporlama ve anlık izlemede ne kadar başarılı bir arayüze sahip olduğunu görebiliriz.
Network Monitoring
Hazır olun!!!, 2012 versiyonu 830 un üzerinde network cihaz desteği ile geliyor.
Liste için: Operations Manager 2012 supported network devices http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=26831
Yine hazır olun J, Vicinity Map ile artık 3rd party network map management pack aramaya son.
Aynı zamanda sunucu ß à Network Cihazı arasında ki mapleri de çıkarabiliriz.
3rd Support
Artık 3rd party support için çok daha geniş bir hizmet altyapısı mevcut. Aynı zamanda yelpaze oldukça genişlemiş durumda. Linux ve Unix tarafında artık root parolasına ihtiyaç yok, sudo (super user do) hesaplarını da kullanarak monitoring yapabiliyoruz.
Bunların dışında raporlama tarafında da çok güçlü özellikler ile karşı karşıyayız. Memory, işlemci kullanımı, Port bazlı trafik, Port hataları, port paket analiz raporları...
Computer ß à Network Device diagram görünümü dışında tüm özellikler 3rd party için de mevcut
Java Enterprise Application tarafında da hazır halde gelen managemenet packler mevcut (Import etmek ve guide okunarak gerekli authoring yapılması gerekiyor.)
Dashboard Mantığı
Artık çok daha basit ve aktif bir şekilde dashboard özelleştirmeleri yapabileceğiz J, ücretsiz MP lerin içinde gelen dashboardlarda son derece kullanışlı ve extra bir değişiklik yapmaya gerek kalmadan da hedef uygulama hakkında görsel ve anlaşılabilir bir bilgi vermekte.
Rms Mantığı ve Resource Pools
2007 Tarafında RMS Cluster kurmak ve yönetmekten yorulan adminler için müthiş bir müjde!!! Artık Root management Server kavramı yok, bu da demek oluyor ki, istediğimiz kadar Management Server’ı kurup herhangi bir failover ayarlaması yapmadan agentların birden fazla MS ile görüşmesini sağlayabileceğiz. 2007 versiyonda ilk kurulan MS Server RMS adını alıyor, yeni kurulan MS Serverlar ise bağımsız çalışıyorlardı, High Availability yapmak için MS leri Windows Failover altında toplamak gerekiyor du (Ki bu makaleyi yazdığım sırada bir yandan x bir projede bu işle uğraşmam da ilahi tecelli olsa gerek J ) Peki bunu nasıl yapıyor dersek cevap başlıkta, Resource Pools. Teknik makalelerde bunu ayrıntılayacağız tabi ki.
Agent Konfig
Bir diğer yenilik kontrol panelinde agent ayarlarını yapabileceğimiz bir menü, tabiî ki her istemcide elle ayar yapmak zorunda değiliz, bilgileri AD ile publish edebiliriz ama bu opsiyonu da muhakkak bilmemiz gerekmekte.
Setup, Upgrade ve Konsol
Minor değişikliklerde olsa kısaca üstünden geçmekte fayda var diye düşündüm.
Kurulum ekranı değişmiş durumda, tabiî ki supported configuration dokümanının da en güncel hali elinizin altında olmalı (Ocak ayında rtm sürümü ile beraber değişecektir.)
http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/hh205990(en-us).aspx
Upgrade için ise bilmeniz gereken çok önemli bir nokta, 2007 à 2012 Beta upgrade yapışdı ise Beta à RC yapılamaz, sadece yeni kurulan betadan RC versiyona upgrade yapılabilir. İkincisi ise muhakkak produciton ortamı için RTM versiyonu beklemelisiniz. Tabi ki RTM versiyonu ile prod upgrade ve istinaden makalesiyle karşınızda olacağız.
Son olarak konsol değişikliklerine gelirsek ilk olarak dikkatimizi çeken web konsol ve Sharepoint konsolunun mmc konsolu ile ayni olması.
Bu makalemizde Operations Manager 2012 ürününün öne çıkan yeniliklerine göz attık, diğer makalelerimizde teknik kurulum, upgrade gibi seçeneklerden başlayacağız.
Makale serilerimizin diğer makalelerinde görüşmek dileğiyle.