Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 2 Guest Os Profile Oluşturulması

$
0
0

Makale serimizin ilk bölümünde Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 1 (Hardware Profile Oluşturulması) konusunu incelemiştik. Oluşturmuş olduğumuz hardware profilesi VMM sunucumuzun Library bölümünde hazır durumda beklesin ve bizler Guest OS profilesini oluşturmak için makale serimize devam edelim.

 

Makaleye başlamadan önce bir hatırlatma! Daha önce yayınlamış olduğumu Virtual Machine Manager 2008 R2 Library Server Yapılandırılması adlı makalenin yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Oluşturacak olduğumuz Guest OS profilenin barınacak olduğu bir tane library servera ihtiyacımız bulunmaktadır.

 

 

image001

 

 

Guest OS Profile: VMM yazılımını kullanarak sanal ortamlarımız üzerinde oluşturacak olduğumuz yeni sanal makineler için daha önceden oluşturmuş olduğumuz işletim sistemi profilleridir.

 

Bu profileyi şu şekilde düşünebiliriz. Organizasyon içinde bulunan bütün sunucular için Guest OS Profileyi bir iş akışı olarak düşünebiliriz. Konunun iyi anlaşılabilmesi için tekrardan örneklerden yararlanacağım. Yeni bir sunucu kurulumu için iş akışı geldi. İş akışı içinde belirtilen ihtiyaçlara bağlı olarak depomuzdan (Library Server) donanımımızı (Hardware Profile) temin ettik. Ardından bu sunucu üzerinde kurulacak olan işletim sistemlerini, işletim sistemi versyionlarını, local admin parolasının aynı olması, belirli bir Time zone kullanması, oluşturmuş olduğumuz işletim sisteminin belirli bir ürün anahtarını kullanmasını, Domain/workgroup gibi çalışma ortamının belirlenmesini sağlayabiliriz.

 

Guest OS Profile oluşturmak için VMM yönetim konsolumuz üzerinde Library bölümüne geliyoruz ve actions bölümünden Library actions \ New Guest OS Profile seçimini yapıyoruz.

 

 

image002

 

 

New Hardware Profile sekmesinde General bölümünde Guest OS Profilemize isim veriyoruz. Ws08 R2 Sp1 gibi.

 

 

image003

 

 

Identity Information bölümünde computer name bölümüne * (yıldız) konulması önerilmektedir. Bu yıldız’ in yapmış olduğu işlem, bizler yeni bir tane VM oluşturduğumuz zaman, oluşturacak olduğumuz VM’ in ismine ne veriyorsak bu ismin aynısı VM’in işletim sistemine bu ismi vermektedir.

 

 

image004

 

 

Admin Password ile bu Guest OS’ profilenin bağlanacak olduğu bütün sanal bilgisayarlar bulunacak olan Local Admin Parolasının belirliyoruz.

 

 

image005

 

 

Product Key işletim sistemi kullanıma hazır duruma geldikten sonra kullanacak olduğu ürün anahtarını belirliyoruz. Burada önerilen ortak MAK (Multiple Activation Key) girilmesidir. Burada girecek olduğumuz yanlış ürün anahtarı Sanal işletim sisteminin hazır duruma gelmesine etki etmeyecektir.

 

 

image006

 

 

Time Zone bölümünde oluşturmuş olduğumuz sanal bilgisayarımızın kullanacak olduğu bölge ayarını belirliyoruz.

 

 

image007

 

 

Operating System bölümünde oluşturmuş olduğumuz sanal bilgisayarımızın kullanacak olduğu işletim sistemini seçiyoruz. Bu bölümde seçmiş olduğumuz işletim sistemi, bir sonraki makalemizde ( Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 3 (New Template Oluşturulması)) bağlayacak olduğumuz VHD’ imizin sahip olmuş olduğu işletim sistemiyle aynı olmak durumundadır.

 

 

image008

 

 

Domain / Workgroup bölümünde oluşturmuş olduğumuz sanal bilgisayarımızın hangi ortamda hazır duruma gelmesini belirliyoruz. Bizler bu bölümde Workgroup olarak belirlersek ve buraya TEST Ortamı dersek bu Guest OS Profile Test Ortamı isminde bir çalışma grubu oluşturacak ve yeni oluşan sanal bilgisayarın bu çalışma grubunda barınmasını sağlayacaktır. Eğer Domain seçimini yaparsak ve etkialanımızın bilgilerini yazarsak yeni oluşan sanal bilgisayarımız bu etkialanının otomatik üyesi olacaktır. Burada girilmesi gereken kimlik bilgileri, etki alanı içine bilgisayar ekleme hakkına sahip olan bir kullanıcı olması yeterlidir.

 

 

image009

 

 

Answer file bölümünde oluşturmuş olduğumuz sanal bilgisayarımızın kurulum işlemleri sırasında ihtiyaç duymuş olduğu sorulara (yukarıda belirtilen örnek sorular gibi) daha önceden vermiş olduğumuz cevapların bütünüdür. Bu bölümü boş bırakıyorum. Eğer daha önceden oluşturmuş olduğumuz bir answer file olsaydı bu bölümde seçebilirdik. Answer file dosyamızı Library serverimiz üzerinde saklayabilmekteyiz.

 

 

image010

 

 

[GUIRunOnce] Commands bölümünde oluşturmuş olduğumuz sanal bilgisayarımızın kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra belirli bir komutun çalıştırılıp-çalıştırımamasını sağlayabiliyoruz. Örnek olarak map edilmiş bir network yolunun otomatik olarak bağlanması gibi.

 

Eğer oluşturacak olduğumuz Sanal makinemiz bir etki alanı üyesi olacaksa bu komutları domain controller sunucularımız üzerinden policylerle gerçekleştirebiliriz. Ama çalışma grubunda oluşturulacaksa ve bunun gibi otomatikleştirilmiş komutlara ihtiyaçlar varsa kurulum işlemlerinin ardından bunların çalışmasını bu ekranda otomatik duruma getirebilmekteyiz.

 

 

image011

 

 

Seçimlerimizi yaptık ve yeni bir tane Guest OS profileyi oluşturduk. Bu makale içinde her bir özellik için farklı-farklı kullanım alanları belirtmeye çalıştım. VMM sunucusu üzerinde birden fazla Guest OS Profilesi oluşturabiliriz.

 

Bir sonraki makalemiz Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 3 (New Template Oluşturulması) konusunu inceleyeceğiz.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue