Bölüm 3’de Sccm 2012 ile gelen istemci dağıtımı ve operasyonlarda bulunan yeniliklerinden bahsetmiştik. Bu makalemizde ise uygulama dağıtımı, izleme ve raporlamada bulunan yeniliklerden bahsedeceğiz. Sccm 2012 ile beraber gelen yeniliklerin ana başlıklarını tekrar hatırlamak gerekirse;
Site ve Hiyerarşi modeli
Kurulum
Konsol
İstemci dağıtımı ve operasyonlar
Uygulama dağıtımı ve içerik yönetimi
İzleme ve raporlama
Wake on LAN
Windows Aygıtları
Uygulama Dağıtımı ve İçerik Yönetimi
Uygulama Dağıtımı
User Device affinity sayesinde kullanıcıları cihazlarla ilişkilendirebiliyoruz, böylece bir kullanıcının sadece primary device adını verdiğimiz yani belirlediğimiz bilgisayarda oturum açtığında uygulamayı yüklemeyi sağlayabiliyoruz.
Uygulama dağıtımını artık konsol üzerinden canlı olarak izleyebiliyoruz.
Software Catalog sayesinde kullanıcılar online olarak uygulamaları görüntüleyebilecek ve talep oluşturabilecekler.
Güncelleştirmeler
Özlemle beklenen ve olmazsa olmaz bir yenilik, automatic deployment rules. Bu özellik wsus üzerinde hali hazırda var iken sccm ile entegrasyon yaptığımızda her seferinde sccm üzerinden approve işlemi yapmak zorunda kalıyorduk, 2012 versiyonda artık bu işlem yükünden kurtulduğumuzu memnuniyetle söyleyebilirim.
Güncelleştirmeleri konsol üzerinden daha ayrıntılı bir şekilde izleyebiliyoruz, bunlar;
Detaylı durum mesajları
Detaylı hata mesajları ve açıklamaları
Güncelleştirme senkronizasyon durumu
Superseeded update ler 2007 versiyonunda otomatik olarak expire oluyorken ve bir daha dağıtma şansımız bulunmuyorken 2012 versiyonda bunu engelleyebiliriz ve superseded güncelleştirmeleri, tekrar paket oluşturmadan dağıtabiliriz.
İstemciler güncelleştirme ayarlarını artık Software Center’dan iş akışına göre düzenleyebilir.
Daha az disk alanı kullanımı !!, 2007 versiyonda farklı deployment packages oluştururken aynı güncelleştirmeleri içerse dahi bu güncelleştirmeler tekrar, tekrar dağıtım noktalarına kopyalanmaktaydı, 2012 versiyonda ise content library sayesinde artık içerik var ise yeni bir paket oluşturulsa dahi içerik var olan dosya üzerinden kullanılabilir.
İşletim Sistemi Dağıtımı
User state task’lar USMT 4.0 yeniliklerinin tamamını desteklemekte
User device affinity işletim sistemi dağıtımında da kullanılabilir
Artık hazır işletim sistemi paketlerine component based servicing sayesinde güncelleştirmeleri uygulayabileceğiz.
İçerik Yönetimi
Tabiki ilk sırada Distribution groups yer almalı J, x sayıda DP bir gruba eklenerek içerik yönetimi grup bazında yapılabilir.
Istemcilere distribution point yükleme seçeneği sayesinde bu özellik için sunucu işletim sistemine sahip olma zorunluluğumuz ortadan kalkmıştır.
Ayrıca distribution point üzerinde bulunan boş disk kapasiteleri hesaplanarak en yüksek boş alana sahip olan disklere içerik yüklenmekte ve bu özellik priority değişiklikleri ile manuel olarak da kontrol altına alınabilmekte.
İzleme ve Raporlama
Bu alanda ki gelişmeler de en az diğer gelişmeler kadar önemli ve dikkat çekici.
Öncelikle, alerts tabı sayesinde yeni site replikasyon modeli olan veritabanı replikasyonunda yaşanan sorunları görebiliyor ve replikasyon tabı sayesinde anlık durumu izleyebiliyoruz.
Ayrıca tıpkı Operations Manager’da olduğu gibi hiyerarşik model, bağlantılar ve sorun noktasına grafiksel arayüz ile hükmedebiliyoruz.
Ve birebir işlemleri görüntüleyebiliyoruz.
Raporlama noktasında da kolaylıklar ve ilgi çekici özelliklere gelirsek;
Eğer kurulumu Sql Server Reporting Services Kurulu bir sunucu üzerinde yaparsak veya bu sunucuyu Db olarak gösterirsek raporları manuel olarak kopyalamaya gerek kalmadan otomatik olarak veritabanına yazmasını sağlıyor.
Aynı zamanda default raporlar eklenmiş ve varolan raporlar geliştirilmiş durumda, örnek vermek gerekirse, sürekli satürasyon yaratan bir ip var ve bu ip adresinin hangi bilgisayarda olduğunu öğrenmek mi istiyorsunuz (duyar gibiyim, tabiki dhcp vs yöntemlerle de bulamadığımızı varsayıyorum J ).
Bu makalemizle beraber SCCM 2012 ile gelen ve major anlamda değişiklik sayabileceğimiz noktalardan bahsettik, bir sonra ki makale serimizde buluşmak dileğiyle.