System Center Yönetim ailesi içinde bulunan Virtual Machine Manager yazılımı, sanal ortamlarımız için ihtiyaç duymuş olduğumuz bir çok yönetimsel işlemleri bizler için yerine getirebilmektedir. Sanal ortamlarımızın yönetilmesinin ötesinde ihtiyaç duymuş olduğumuz yeni bir sanal bilgisayarın oluşturulması ve organizasyonumuzun ihtiyaçlarının karşılanması yönünde bir çok kolaylığıda beraberinde getiriyor.
Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma makale serimizde 4 farklı konuyu inceleyeceğiz. Bu makale serisinin sonunda VMM 2008 yazılımıyla;
- Hızlı bir şekilde yeni bir sanal makine oluşturmayı.
- Oluşturulacak olan sanal makinemizin organizasyon ihtiyaçlarının (Güvenlik Güncelleştirmeleri, şirket şablonu, Av yazılımının kurulumu vb..) otomatik karşılanmasını.
- Yeni bir sanal makinenin oluşmasıyla birlikte Active Directory ortamına otomatik olarak dahil edilmesini kazanacağız ve bu işlemlerin otomatikleşmesiyle birlikte bir çok yönetimsel işlemden feragat etmiş olacağız.
Makale serimizin başlıkları aşağıdaki gibidir.
- Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 1 (Hardware Profile Oluşturulması)
- Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 2 (Guest Os Profile Oluşturulması)
- Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 3 (New Template Oluşturulması)
- Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 4 (Template ile Hızlı VM Oluşturulması)
Bu makalemizde ilk bölümümüz olan Hardware Profile Oluşturulmasını inceleyeceğiz. Daha önce yayınlamış olduğumu Virtual Machine Manager 2008 R2 Library Server Yapılandırılması adlı makalenin yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Oluşturacak olduğumuz hardware profilenin barınacak olduğu bir tane library servera ihtiyacımız bulunmaktadır.
Hardware Profile : VMM yazılımını kullanarak sanal ortamlarımız üzerinde oluşturacak olduğumuz yeni sanal makineler için daha önceden oluşturmuş olduğumuz donanım profilleridir. Bu profil içinde, yeni oluşturacak olduğumuz bir VM için, VM’ in ihtiyaç duymuş olduğu cpu, memory, network adapters, video adapter vb... özelliştirilmiş olduğumuz sanal donanım bilgileri saklanmaktadır. Makalenin özeti olarak şunu söyleyebiliriz ki; VMM library sunucumuz şirketimizin deposu ve hardware profile’ ise depomuz içinde bekleyen sunucumuzdur. İhtiyaç duymuş olduğumuş iş yükleri için depomuzda hazır bekleyen donanıma sahip sunucuyu ihtiyaç zamanında kullanıma hazır hale getiriyoruz.
Hardware Profile oluşturmak için VMM yönetim konsolumuz üzerinde Library bölümüne geliyoruz ve actions bölümünden Library actions \ New hardware Profile seçimini yapıyoruz.
New Hardware Profile sekmesinde General bölümünde Hardware Profilemize isim veriyoruz. 4 Gb Ram 4 Vcpu gibi.
Hardware Settings bölümüne geçiyoruz ve oluşturacak olduğumuz donanım profilinin isteklerini belirliyoruz.
BIOS bölümünde Startup order belirleyebilmekteyiz. Daha önce belirttiğimiz gibi hardware profileyi hangi amaç için kullanıyorsak, hangi tip sanal sunucular için hazır duruma getiriyorsak bu ihtiyaca göre özelleştirmemiz gerekmektedir.
Örnek olarak olarak bu donanım profilini bir VDI ortamı içinde kullanacak olduğumuz sanal bilgisayarlar için hazırlıyorsak boot işlemini network üzerinden yapmamız gerekecektir. Bunun için sanal bilgisayarımızın açılış sıralaması PXE Boot en üstte olmalıdır. Yani bu profilin uygulanacak olduğu sanal bilgisayarımız ilk açıldığı zaman network üzerinden açılmak üzere hazır duruma gelecektir.
Processor kısmında donanımımız için Virtual Cpu core sayısını ve Cpu tipini seçmekteyiz.
Oluşturacak olduğumuz donanım profilini bağlayacak olduğumuz sanal sunucu Cluster kümesi içinde hizmet edecekse ve bu küme içinde bulunan Hostların fiziksel işlemcileri farklı mimariye sahipse Allow migration to a virtual machine host with a diffrent processor kutusunun işaretli olması gerekmektedir.
Memory kısmında donanımımız için Virtual Machine Memory özelliğini seçmekteyiz. Donanım profilinde dynamic memory seçimi VMM08 R2 SP1 ile birlikte gelmiştir. Bildiğiniz gibi dynamic memory özelliği Ws08 R2 Sp1 ile birlikte geldiği için VMM’ de Sp1 sürümüyle bu güncelleştirmeyi sağlamıştır.
Donanım profilesi içinde verebileceğimiz memory limitleri, hostlarımızın limitleriyle aynıdır! Yani hardware profilemizi ;
Hyper-V (Windows Server 2008 R2 and Windows Server 2008 Hostlarımız için oluşturacaksak Minimum 8 Mb Maximum 64 Gb olarak oluşturabiliriz.
Virtual Server Hostlarımız için oluşturacaksak Minimum 4 Mb Maximum 3,6 Gb olarak oluşturabiliriz.
VMware ESX Server 3.5 and ESX Server 3iHostlarımız için oluşturacaksak Minimum 4 Mb Maximum 64 Gb olarak oluşturabiliriz.
VMware ESX Server 3.0.2 Hostlarımız için oluşturacaksak Minimum 4 Mb Maximum 16 Gb olarak oluşturabiliriz.
Floppy Drive Bölümünde;
No media ile bir değişiklik yapmayabiliriz. Physical floppy drive seçimiyle sanal bilgisayarın barınacak olduğu host üzerindeki fiziksel flopy sürücüsünü kullanabilir veya Library server üzerinde oluşturacak olduğumuz .vfd ‘ lerimizi Existing virtual floppy disk file bölümüyle gösterebiliriz.
Video Adapter bölümünde donanım profilimiz için Standard video adapter seçimini yapabilir veya Ws08 R2 Sp1 HyperV Hostlarımız için Microsoft RemoteFX 3D video adapter driverini seçebiliriz. Donanım profillerinie Microsoft RemoteFX 3D video adapter özelliğini eklenmesi VMM 08 R2 SP1 ile birlikte gelen yeni bir özelliktir. Aynı dynamic memory teknolojisi gibi.
IDE devices bölümünde herhangi bir VHD bağlamıyoruz. Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 4 (Template ile Hızlı VM Oluşturulması) adlı makalemizde bu işlemi gerçekleştireceğiz. İlerleyen makalelerde Bağlayacak olduğumuz VHD içinde, işletim sistemi kurulumu yapılmış olacak ve bizler her bir VM için ayrı ayrı işletim sistemi kurulumuyla vakit kaybetmeyeceğiz. Eğer bu donanım profilinin bağlanacak olduğu sanal işletim sistemi için özel bir kurulum yapacaksak bu bölümde özel bir VHD bağlamamız gerekecektir.
Virtual DVD drive Bölümünde;
No media ile bir değişiklik yapmayabiliriz. Physical CD/DVD drive seçimiyle sanal bilgisayarın barınacak olduğu host üzerindeki fiziksel mdeia sürücüsünü kullanabilir veya Library server üzerinde oluşturacak olduğumuz .ISO‘ larimizi Existing virtual floppy disk file bölümüyle gösterebiliriz. Daha detaylı bilgi için Virtual Machine Manager 2008 R2 Capture Mode Seçenekleri makalesinden yararlanabilirsiniz.
Network Adapters bölümünde donanım profilimizin ihtiyacına bağlı olarak network kartlarını ekleyebiliyoruz. Bu ihtyiaçlarımız internal network, external network olabilir. NLB yapılandırılması yapılacaksa eğer enable spoofing of MAC addresses seçimi yapabilir, belirli bir Vlan ID bilgisi atayabiliriz.
Priority bölümünde bu donanım profilinin bağlanacak olduğu sanal makinelerin önemine, iş yüküne bağlı olarak Host üzerindeki fiziksel kaynakları nasıl kullanacağını belirliyoruz.
Örnek olarak bu donanım profilini SQL, Exchange vb... iş yüküne sahip, fazla kaynak kullanımı isteyen sanal sunucular için kullanacaksak değerlerin High olması önerilmektedir. Eğer Test sunucuları için hazırlanıyorsa Low olarak yapılandırılması önerilmektedir.
Availability Donanım Profilini kullanacak olan sanal sunucularımız Cluster Kümesi içinde barınıyorsa Make this VM highly available seçimini yapmamız gerekmektedir. Bu seçim sayesinde sanal sunucumuz Cluster kümesine otomatik olarak eklenecek ve iş sürekliliği hazır duruma gelecektir. Sanal makinemizi hazırladıktan sonra ek olarak Cluster ayarlarıyla vakit kaybetmemiş oluyoruz.
Seçimlerimizi yaptık ve yeni bir tane hardware profileyi oluşturduk. Bu makale içinde her bir özellik için farklı-farklı kullanım alanları belirtmeye çalıştım. VMM sunucusu üzerinde birden fazla Hardware Profilesi oluşturabiliriz.
Bu profilleri örneklememiz gerekirse VDI hardware Profile isminde bir tane oluştururuz. Dynamic Memory özelliğini aktif duruma getiririz. W7 işletim sistemi kuracağımız zaman VDI hardware Profilesini seçeriz.
Aynı şekilde Exchange Hardware Profile oluştururuz ve Priority özelliğini yüksek değerlerde tutuyoruz. Ve sonrasında Exchange sanal sunucuları oluşturacağımız zaman bu profili seçiyoruz.
Kısacası, fiziksel ortamda hangi amaç için donanım siparisi veriyorsak, VMM üzerinde bu ihtiyacımıza uygun profilleri oluşturup, sanal makine oluşturma işleminde bu siparişimizi kullanıyor olacağız. Yukarıdaki Jobs ekranını Sanal ortamlarımız için donanım teklifi olarak düşünebilirsiniz veya depomuzda hazır durumda bekleyen bir sunucu :)
Bir sonraki makalemiz Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 2 (Guest Os Profile Oluşturulması)’ konusunu inceleyeceğiz.