RemoteApp Deneyimleri makale serimizin ilk bölümünü okumaktasınız Bu makale serisi içinde RemoteApp nedir, hangi amaç için kullamılır, ilk tanışmış olduğumuz Windows Server 2008 RemoteApp deneyimlerine göre Windows Server 2012 R2 de artıları-eksileri nelerdir ve Windows Server 2012 R2 işletim sistemi RemoteApp deneyimlerini, yapılandırmasını sizlerele paylaşacağız. Makale serimize hızlı erişmek için RemoteApp etiketini kullanabilirsiniz.
Makale serimiz içinde paylaşacak olduğumuz makalelerin listesi aşağıda yer almıştır.
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 1 RemoteApp Nedir ve Sürümler Arası Gelişimi
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 2 Quick Session Collection RemoteApp Programs İncelenmesi
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 3 Quick Session Collection Uygulamaların Kaldırılması (Unpublish RemoteApp Programs)
· RemoteAPP Deneyimleri Bolum 4 Uygulamaların Dagitilmasi (Publish RemoteApp Programs)
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 5 ShowInPortal Yapılandırılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 6 RemoteApp Program Location Belirtilmesi
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 7 RemoteApp Parameters Girilmesi
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 8 RemoteApp User Assigment Yapılandırılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 9 Visible in RD Web Access Yapılandırılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 10 RemoteApp Program Folder Yapılandırılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 11 Access RemoteApp and Desktop Connection Icin Sertifika Yapılandırılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 12 Uygulamaların Windows 8 Metro User Interface ile Dagitilmasi
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 13 Uygulamaların Windows 7 RemoteApp and Desktop Start Menüsüne Dağıtılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 14 Pass-Through Authentication Yapılandırılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 15 RemoteApp Publish Path' in Group Policy ile Dagitilmasi
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 16 File Type Associations Yapılandırılması
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 17 RemoteApp Uygulamalarının Guncellestirilmesi
· RemoteApp Deneyimleri Bolum 18 Microsoft Azure RemoteApp
RemoteApp Nedir?
RemoteApp, Uzak Masaüstü Hizmetleri aracılığıyla uzaktan erişilen programların son kullanıcının yerel bilgisayarında çalışıyor gibi görünmesini sağlar. Bu programlara RemoteApp programları denir. Kullanıcıya Uzak Masaüstü Oturum Ana Bilgisayarı (RD Oturum Ana Bilgisayarı) sunucusunun masaüstünde gösterilmesi yerine, RemoteApp programı istemcinin masaüstüyle tümleştirilir. RemoteApp programı, büyüklüğü ayarlanabilir kendi penceresinde çalışır, birden çok monitör arasında sürüklenebilir ve görev çubuğunda kendi girişine sahiptir. Bir kullanıcı aynı RD Oturum Ana Bilgisayarı sunucusunda birden fazla RemoteApp programı çalıştırıyorsa, RemoteApp programı aynı Uzak Masaüstü Hizmetleri oturumunu paylaşacaktır. Technet üzerinde paylaşılanRemoteApp'a Genel Bakış makalesinde bu özet bilgi verilmektedir.
Bu genel bakışı biraz yorumlayalım.
Yukarıda görmüş olduğunuz resimde iki tane kutu bulunmaktadır. Kırmızı kutu ve Yeşil Kutu. Wiindows Server 2008 ile birlikte tanışmış olduğumuz RemoteApp teknolojisi olmadan önce Terminal Services bağlantılarımızı kırmızı kutunun içnde ki görüntüde oluyordu. Yani Full Desktops Bağlantısı. Son kullanıcılarımızın ihtiyaç duydukları ve çalıştırmak istedikleri uygulama sadece Office Word olsun yani Yeşil Kutu içindeki alan. Bu alana RemoteAPP teknolojisi demekteyiz. Özetlememiz gerekirse RemoteAPP teknolojisi, full desktop teknolojisine göre bir masa üstü yerine sadece ihtiyaç duyulan uygulamalara erişim imlanı vermektedir.
RemoteApp Avantajları
RemoteAPP teknolojisinin eski ismi Terminal Services yeni ismi Remote Desktop Services üzerinde iki olumlu gelişimi bizlere sunmuştur. Bunlardan bir tanesi son kullanıcılarımızı kısıtlamak için güvenlik politikalarının yapılmaması ve sonrasında yöneticinin daha az efor harcamasıdır.Bir diğer avantajı ise Performans iyileştirmeleridir.
RemoteApp ile Teknolojisi ile Güvenlik Güvenlik Politikalarının yapılmaması ve yöneticilerin daha az efor harcaması.
RemoteApp teknolojisi olmadan önce son kullanıcılarımıza paylaşmış olduğumuz Full Desktoplar bir riskti. Terminal Services yöneticileri Terminal Services oturumlarını sadece uygulamaları kullanmaları için yapılandırmış olsa bile son kullanıcılara açmış oldukları arayüz bir Sunucu İşletim Sistemi arayüzüydü ve son kullanıcıların bağlanmış oldukları bu arayüz, ayrıcalıklı bir sunucuya aitdi. Yönetmiş olduğumuz ortamda meraklı kullanıclar varsa evlere şenlik olaylar bizleri bekliyordu.
Yaşanılan tecrübelerdir! Uzak bir data center içinde bulunan bir terminal server üzerinde güvenlik politikaları uygulanmamış ve bir tane son kullanıcımız yanlışlıkla oturumu kapat yerine sunucuyu kapat butonuna basıyor. Aynı Sisteme bağlı onlarca/yüzlerce kullanıcının oturumu son buluyor ve bu yapılandırma eksikliği yüzüne organizasyon çalışamaz duruma geliyor.
Bu sebepten ötürü daha sağlıklı oturumların olması için Terminal Services yöneticileri Terminal Services üzerinde bir takım güvenlik politikalarını uygulamak zorunda kalıyorlardı. Yapmış oldukları bu güvenlik politikalarına örnekler verirsek, Terminal Services oturumlarında son kullanıcıların görebilecekleri başlat menüsü üzerinde ki sunucuyu kapat, yeniden başlat butonlarının kaldırılması, güvenlik güncelleştirmeleri balonunun görülmemesi, bütün programlar menüsü, kontrol paneli vb... bölümlerin gizlenmesi işlemleri Group Policy yardımıyla gerçekleştiriliyordu. Ve bu yapılandırma sırasında farkında olmadan fazlasıyla efor harcanıyor, bazen uygulanan yanlış policyler sistemde olumsuz etkiler yapıyor ve istenilmeyen sonuçları doğuruyordu. Policyler ile daha sağlıklı ve istenilen güvenlik şablonu oluşturulana kadar çalışılıyordu. Bu güvenlik güncelleştirmeleri için standart bir şablon hazırlayalım ve her yere uygulayalım dediğiniz zaman, kurumların farklı güvenlik anlayışları ve terminal services üzerinde çalıştırılacak uygulamaların farklılıkları nedeniyle bu hazır şablonlar bir işe yaramıyor, her bir kurum için ayrı-ayrı güvenlik önlemleri alınıyordu.
RemoteApp teknolojisinden önce yapmış olduğumuz bu güvenlik güncelleştirmelerini Remove security option from Start menu (Terminal Services only) ve Allow admin to install from Terminal Services session makaleleri ile hatırlayabilirsiniz.
RemoteAPP teknolojisi ile bu yapılandırmaları artık yapmıyoruz, çünkü kullanıcılarımıza artık yerel bir masa üstü değil sadece kullanacakları uygulamaları paylaşıyoruz ve bu avantaj ile daha az efor harcıyor ve sonucunda terminal services projelerini daha kısa süre içinde tamamlıyoruz.
RemoteApp Teknolojisi ile Performans iyileştirilmesi
Bu bölümü iki başlık altında konuşabiliriz. Bunlardan bir tanesi Network Bandwidth bir diğeri ise Remote Desktop Serverin sahip olduğu kaynaklar. RemoteAPP teknolojisi ile birlikte bu iki kaynak kullanımında performans iyileştirilmeleri görülmüştür.
Microsoft Presentation and Hosted Desktop Virtualization Team tarafından 13 Ekim 2008 tarihinde yayınlamış olduğu Remote Desktop Protocol Performance dökümanında yapılan bir testi paylaşmak istiyorum.
Yukarıdaki tabloda 56-Kbps modem üzerinden 16-bit renk derinliğinde bir uzak masaüstü ile RemoteApp programları için (KBps olarak) bant genişliği tüketimi karşılaştırılmştır. Yapılan testlerde Executive PPT, Simple PPT ve Typing and Scrolling çalışmalarında RemoteAPP her seferinde üstün gelmiştir.
Bandwith tarafında yaşanılan bu iyileştirmler Terminal Services yani Remote Desktop Session Host sunucular içinde paralellik göstermiştir. RemoteAPP ile sadece uygulamalarımız son kullanıcılarımıza sunulduğu için bu sunucularımız artık daha az disk alanı (kullanıcı profilleri daha az yer kaplıyor), daha az memory ve daha az işlemci ve grafik kartı kullanmaya başladılar. Aynı kaynaklara sahip sunucularımız RemoteApp ile daha fazla kullanıcıya hizmet etmeye başlamışlardır.
RemoteApp Olumsuz Tarafları
Olumlu taraflarını gördükten sonra bir çok sistem yöneticisi gibi olumsuz taraflarını görmek istemedik. Fakat bu yeni teknolojininde ilk çıkmış olduğu zamanlarda eksiklikleri vardı ve bu eksiklikler Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 ve son olarak Windows Server 2012 R2 ile birlikte gelişim gösterdi, eksiklikleri giderildi. RemoteApp teknolojisi Windows Server 2012 R2 ile birlikte dördüncü işletim sistemi üzerinde çalışmakta ve kullanılmaktadır.
İlk olumsuz tarafı alışkanlıktı! Bu güne kadar yerel masa üstüne alışmış olan kullanıcılarımızı artık sadece uygulama hizmeti vermemiz, kullanıcılarımıza sanki yerel bilgisayarında yüklüymüş gibi bir uygulamayı uzaktan çalıştırmamız kavram karmaşası oluşturdu. Kullanıcılarımız bazen uygulamaları uzaktan çalıştırdıklarını unuttu, kaydetmiş oldukları verileri kendi yerel bilgisayarındaki kaynaklarda aradı ve bulamayınca veri kayboldu endişesine kapıldılar. Bu yeni teknoloji alışkanlıklarımızı alt-üst etti ve açıkcası bizleride şaşırtmıştı. En büyük olumsuz yönü, YENİ olmasıydı.
Daha sonraki olumsuz tarafları ise eski uygulamalarımız, windows üzerine yüklenemeyen, kısayol (shortcuts) uygulamalarını tüm özellikleri ile desteklememesi ve özellikle yazıcı hizmetlerinde sıkıntılar oluşturması başımızı ağrıtmış ve eski uygulamalarımız yüzüne RemoteApp teknolojisini kullanmaktan vazgeçmiştik.
RemoteApp ‘ın ilk sürümünde Shadowing (uzaktan yönetim) özelliği desteklenmiyordu. RemoteApp teknolojisine bu yetenek windows server 2012 R2 ile birlikte geldi ve bu hizmet sorunsuz bir şekilde son sürümde desteklenmeye başladı. Daha detaylı bilgiye Remote Desktop Services Shadowing - Uzaktan Yonetim makalemizden edinebilirsiniz.
Sürümler arası gelişimde yenilikler oldu. Bu yenilikler bazen hoş karşılanmadı ama alışılınca vazgeçilmez oldu. İlk sürümlerine oluşturmuş olduğumuz Create .rdp file ve Windows Installer Paketleri ile farklı dağıtım senaryoları ile organizasyonumuza sunarken Windows Server 2012 ile Windows 8 Metro User Interface Entegrasyonu ve Windows 7 RemoteApp and Desktop Connection sınırlandırılması ile Winows 7 öncesi işletim sistemlerini sadece Rd Web Acces’e bağımlı bırakmış olduk. Biraz da son kullanıcı işletim sistemlerinin güncel sürüme çıkartılmasını zorladık.
Windows Server 2012 R2 ve RDP 8.1 ile birlikte sağlanan yenilikler.
Son versiyon olan Windows Server 2012 R2 ve RDP 8.1 ile birlikte eşsiz bir deneyim bizleri beklemekte.
Transparent Windows (Şeffaf Geçişler)
RemoteApp uygulamalarımızı yerel bilgisayarımızda uzaktan çalıştırırken penceremizin bir noktasından başka bir noktasına sürükle bırak yaptığımızda seffaf ve hızlı bir geçiş sağlamakta. Bu özellikle uygulamalarımızı uzaktan çalıştırma hissi tamamen ortadan kalkmakta ve bu geçişlerin hızı sayesinde ekran donmaları ortadan kalkmaktadır.
Improving the application move/resize experience
Uygulamalarımızı yerel bilgisayarımız üzerinde bir noktadan başka bir noktaya taşırken yaşadığımız deneyimin bir benzeri uygulama penceresinin boyutlarını değiştirdiğimizde de karşımıza çıkmakta. Improving the application move/resize experience yeniliği ile pencere boyutları değiştirildiği zaman yaşamış olduğumuz deneyim, uygulamanın uzaktan çalıştırıldığını hissettirmeyecek boyutta.
Live Thumbnails (Canlı Önizleme)
Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemleri üzerinde RemoteApp uygulamalarını kullanıyorsak yerel bilgisayarımızda ki uygulamalardan bir farkı bulunmamaktadır. RemoteApp uygulamalarımızı sanki yerel bilgisyar üzerinde yüklüymüş gibi küçülttüğümüz zaman, uygulamalarımızı mouse ile üzerine geldiğimiz zaman canlı olarak göstermekte.
Yukarıda Windows 2012 R2 öncesi RemoteApp bağlantısı ve Windows 2012 R2 RemoteApp bağlantısı ile bu fark görülmektedir. Sol tarafta Canlı önizleme sağ taraftaysa dokuman bilgisini görebilmekteyiz.
RemoteApp teknolojisinin son gelmiş olduğu nokta Microsoft RemoteApp uygulamasıdır. Bu yeni teknoloji ile birlikte RemoteApp uygulaması Microsoft Azure teknolojisi ile birlikte bulur üzerinden hizmet edebilir duruma gelmiştir.
Makale serimizin bir sonraki bölümünde RemoteApp Deneyimleri Bolum 2 Quick Session Collection RemoteApp Programs İncelenmesi nı inceleyeceğiz.