Bildiğiniz üzere Microsoft’un Hizmet-olarak-Yazılım (SaaS) bulut bilişim çözümlerinden Office 365 (O365), 30 Kasım 2011 itibariyle Türkiye’de İngilizce Beta olarak kullanıma açıldı. 2012 senesinin hemen başında ise Türkçe olarak tüm özellikleriyle sunulmaya başlanacak. Şimdi isterseniz gelin, bir deneme hesabı oluşturup, O365 ile neler yapılabileceğini hızlıca görmeye çalışalım.
O365 resmi sayfasını açtıktan sonra Free Trial butonuna tıklıyoruz.
Karşımıza iki farklı deneme sürümü çıkmakta. Biz Profesyoneller ve Küçük İşletmeler için olanını seçiyoruz.
İşletmemiz ve kendimiz hakkında doldurmamız gereken bazı bilgiler var: Ad, Soyadı, İşletme adı, O365 hesabının aktive edileceği önceden alınmış Windows Live ID mail adresi ve seçeceğimiz domain adı.
Tüm bilgileri doldurduktan sonra admin kullanıcısı için şifremizi belirleyip kaydoluyoruz.
Arka planda bizim için tüm ayarlar otomatik olarak yapılandırılacaktır.
Admin (Yönetici) Paneline geçiş yaptığımızda sol tarafta navigasyon bölmesini görüyoruz. Orta alanda ve üst kısımda O365 ile sunulan Exchange, Lync, SharePoint hizmetlerine erişim kısayolları ve diğer yönetim araçlarını görüyoruz. Sağ kısımda ise, O365 ile ilgili kaynaklara ve forumlara erişim bağlantıları mevcut.
Management (Yönetim) kısmından Users (Kullanıcılar) ve Domains (Alanlar) yapılandırmalarını yapıyoruz. Users’a tıkladığımızda mevcut bir adet kullanıcımız olduğunu görüyoruz. New’a tıklayıp yeni bir kullanıcı yaratalım.
İlk adımda Ad, Soyadı, Kullanıcı adı ve ek bilgileri giriyoruz.
Daha sonra, bu kullanıcının yönetici haklarına sahip olup olmayacağını belirleyip bulunduğu ülke olarak Türkiye’yi seçiyoruz.
Üçüncü adımda, elimizdeki deneme hesabının izin verdiği 10 kullanıcılık lisanslardan bu kullanıcıya Lync, SharePoint ve Exchange için lisans verilmesini seçiyoruz.
Admin kullanıcısına yaptığımız bu değişiklikleri bildiren e-mail atılmasını seçebiliyoruz.
Son adımda da yeni yaratılan kullanıcının ilk girişte istenecek şifresini görüp işlemleri tamamlıyoruz.
Domains’e tıkladığımızda, o365turkiyede.onmicrosoft.com alan adına ek olarak O365 hesabımıza başka alan adları ekleyebileceğimiz sayfaya yönlendiriliyoruz. Buradan Add a domain’e tıklıyoruz.
İlk adımda ekleyeceğimiz domainin adını giriyoruz.
Sonrasında standart yönergeleri takip edeceğimizi seçip (General instructions) doğrulama metodu olarak TXT kaydı ekleme işlemini seçiyoruz. Domainimizin DNS panelinden girmemiz gereken kayıt için verilen “ms” ile başlayan numarayı bir yere not alıyoruz.
Ekleyeceğimiz domainin DNS paneline erişip yönergelerde belirtildiği gibi kaydı oluşturuyoruz.
Önceki ekrana dönüp Verify’a tıkladığımızda doğrulama işlemi gerçekleşiyor ve artık sahip olduğumuz şirket domainini O365 hesabımızla ilişkilendirmiş oluyoruz (Doğrulamanın başarıyla gerçekleşmesi hemen olabildiği gibi 15 dakika ile 72 saat arası bir zaman diliminde de olabilir). Yaratacağımız yeni kullanıcılar bu domain üzerinden de artık O365’te etkinleştirilebilmektedirler.
Subscriptions (Abonelikler) kısmından Manage (Yönet), Licenses (Lisanslar) ve Purchase (Satın Al) işlemlerini yapıyoruz. Manage’a tıkladığımızda faturalandırma ve abonelik yönetim sayfasına yönlendiriliyoruz. Şu anda mevcut bir adet ücretsiz P1 deneme sürümümüzü görüyoruz.
Licenses’e tıkladığımızda P1 planımıza ait 10 ücretsiz lisanstan 2sinin yaratılan kullanıcılar için atandığını görüyoruz.
Purchase’a tıkladığımızda P1 deneme hesabımızı gerçek P1 hesabına dönüştürmek için satın alabileceğimiz ekranı görüyoruz.
Support (Destek) kısmından Overview (Genel Bakış), Service Requests (Hizmet Talepleri), Service Health (Hizmet Sağlığı) ve Planned Maintenance (Planlanmış Bakım) alanlarına erişebiliyoruz. Overview’a tıkladığımızda O365 hakkında bize sunulan destek çeşitlerini, yardım ve topluluk kaynaklarına erişim bağlantılarını ve kullanıcılarımız tarafından iletilmiş hizmet taleplerinin özetini görüyoruz.
Service Requests’e tıkladığımızda, aldığımız hizmetlere ek olarak açtığımız taleplerin listesini görüntülüyoruz. Yeni bir talep girmek için New request’e tıklıyoruz.
Karşımıza çıkan seçeneklerden talebimize uygun olanları seçip bu talebimizi iletmiş oluyoruz.
Service Health’e tıkladığımızda, O365 altyapısının son 1 haftalık sağlık durumunu takip edebiliyoruz. Hizmetlerde herhangi bir sıkıntı, aksama, kesinti olup olmadığını buradan görebiliyoruz.
Planned Maintenance’a tıkladığımızda, O365 altyapısında yapılması öngörülen bakım, güncelleme ve upgrade gibi işlemlerin listesini, tarihini ve açıklamalarını görebiliyoruz. O365 ile beraber sunulan hizmetler düzenli olarak bakıma girmekte ve de 3-4 aylık zaman dilimlerinde güncelleniyorlar.
Şimdi tekrar Yönetim Paneli ana sayfasına dönüp O365 hizmetlerine kısa bir bakış atalım. Öncelikle O365’e entegre edebileceğimiz şirket websitesini SharePoint ile sunulan altyapı üzerinde yapılandırıp müşterilerimize açık hale getirebildiğimizi görüyoruz.
Tarayıcı içindeki ribbondan çok hızlı bir şekilde web sitemizi tasarlayıp yayına sokabiliyoruz.
Yarattığımız kullanıcı gözünden O365’e bakmak için ilk olarak sisteme giriş yapalım.
Geçici şifremizi güçlü bir şifre ile değiştiriyoruz.
O365 portal sayfasına giren kullanıcımız kendisine sunulan hizmetleri orta bölmeden ya da üstteki kısımdan görüntüleyebiliyor. Exchange Online üzerindeki e-mail hesabına tarayıcı içinden erişmek için Outlook seçeneklerinden Inbox’a tıklıyoruz. Görüldüğü üzere Outlook Web App (OWA) ile neredeyse Outlook görünümü ve fonksiyonelliğinde bir e-mail yönetim aracına erişiyoruz. Bu arayüz şimdiden Türkçe olarak kullanılabilmekte. Yeni’ye tıklayıp bir deneme e-maili gönderelim.
Kime, Konu ve Metin kısımlarını doldurup Gönder’e tıklıyoruz.
Diğer bir pencerede admin kullanıcımızla OWA’ya giriş yaptığımızda az önde gönderdiğimiz mailin ulaştığını görüyoruz.
Lync Online hizmetinin Exchange Online ile entegre edildiğini fark etmişsinizdir. Kişi listemizdeki admin kullanıcısının durumunun Uygun olduğunu görüyor ve çift tıklayıp anlık mesaj konuşması başlatıyoruz.
OWA’dayken üst kısımdan Team Site’a tıkladığımızda SharePoint Online ile sunulan şirket içi birlikte çalışma portalimize erişiyoruz.
Documents (Belgeler)’e tıkladığımızda, Word, Excel, PowePoint ve OneNote belgeleri oluşturup depolayabileceğimiz alana erişiyoruz. Excel’i seçtiğimizde bilgisayarda kurulu olan Excel açılmakta ve kullanıcı adımızla giriş yapıyoruz. Excel belgesinde hızlıca birkaç veri girip, basit bir grafik oluşturup belgeyi kaydediyoruz.
Excel belgemizin Documents alanında kaydedildiğini görüyoruz. Üzerinde tıklayıp tarayıcı içinde açılmasını sağlıyoruz.
Edit in Browser’a tıklayıp belgeyi doğrudan tarayıcı içinde düzenleyebiliyoruz. Hatta birden fazla kullanıcı aynı anda bağlı olup bir belgeyi düzenleyebilmekte.
Böylece O365 deneme hesabımızı yaratıp temel ayarları yaptıktan sonra yönetim tarafından neler yapabileceğimizi ve şirketimize O365 ile sunulan hizmetlerin neler olduğuna kısa bir bakış atmış olduk. Durmayın, siz de deneyin!