Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

SQL Azure - Yapılandırma ve İlk Bulut Veritabanı – Bölüm 2

$
0
0

Bu yazıda, Windows Azure bulut servislerinden SQL Azure bulut veritabanı hizmetinin yapılandırılmasına değineceğiz. Öncelikli olarak http://windows.azure.com adresinden Windows Azure Management Portal’e Windows Live ID’miz ile giriş yapıyoruz. Giriş yapınca karşımıza çıkan sol taraftaki sekmelerden Database sekmesi tıklıyoruz. SQL Azure veritabanının temel yönetim ayarları buradan yapılmaktadır. Kayıtlı subscription’ımızı seçili hale getirip Ribbon’dan Create’e basıyoruz.

 

 

image001

 

 

image002

 

 

Yeni veritabanı sunucumuz için bir lokasyon seçimi yapmamız isteniyor: West Europe. Daha sonra administrator hesabının login adı ve şifresini giriyoruz: pavelsqltest. Sonraki adımda, sunucuya erişim için izin verilen güvenlik duvarı ayarlarını yapılandırmamız gerekmekte. Windows Azure ortamında host edilen bir uygulamanın SQL Azure veritabanına erişebilmesini sağlamak için alt tarafta yer alan Allow other Windows Azure services to access this server kutusunu seçili hale getirmeliyiz. Add butonuna basarak, sunucuya erişim yapabilecek makinaların IP adresi ve/veya IP adres aralığını belirtmeliyiz. Son olarak Finish’e basarak sunucumuzun yaratılması işini tamamlıyoruz.

 

 

image003

 

 

image004

 

 

image005

 

 

Sunucu adı otomatik olarak atanıyor ve altında master veritabanı yine otomatik olarak yaratılıyor. Yeni bir veritabanı yaratmak için Ribbon’dan Create’e basıyoruz. Veritabanımız için bir isim belirleyip Web veya Business sürümünü ve ihtiyaç duyduğumuz üst boyut limitini tanımlıyoruz. Sürüm ve boyutların farklı ödeme koşullarına tabi tutulduğunu unutmayın. OK’ bastıktan sonra yeni veritabanımızın yaratıldığını görmekteyiz: pavelsqltestdb. Test Connectivity’e tıklayarak erişim testi yaptırabiliyoruz.

 

 

image006

 

 

image007

 

 

image008

 

 

image009

 

 

SQL Azure veritabanımızı yönetmek için birbirini tamamlayan iki yöntem sunuluyor. Birincisi yine Silverlight tabanlı bir web arayüzü, diğeri bilgisayarımıza yüklediğimiz standart SQL Server Management Studio yazılımı. Her ikisinde yapmamıza izin verilen işlevler kısıtlı ve birbirini tamamlayan cinsten. İlk olarak web arayüzüne bakalım. Yeni oluşturduğumuz veritabanı seçili durumdayken Ribbon’dan Manage’e tıklıyoruz. https://manage-am2.sql.azure.com adresine yönlendirildiğimizi görmekteyiz. Çıkan ekrandan sunucu adresi, veritabanı adı ve administrator hesabının login adı ve şifresini girip Connect’e tıklıyoruz.

 

 

image010

 

 

Başarıyla gerçekleştirdiğimiz bağlantının ardından yine Ribbon’dan New Table’a tıklayarak yeni bir tablo oluşturmak işlemlerine geçiyoruz. Tablomuzun sütun bilgilerini, int değeri tutan ID isimli bir sütun; isim ve soyisim bilgilerini içerecek olan nvarchar değeri tutan iki sütun olarak oluşturup Save’e tıklıyoruz. Tablomuzun Design modundayken ihtiyaç duyduğumuz tüm ayarları Access benzeri bir arayüzle kolaylıkla yapabilmekteyiz. Data moduna geçtiğimizde ise manüel olarak veri girişi yapıyoruz. Row’a tıklayarak yeni bir satır oluşturuyoruz ve ID olarak 1, isim olarak pavel, soyisim olarak slavov girdikten sonra Save’e tıklıyoruz.

 

 

image011

 

 

image012

 

 

image013

 

 

Tablomuzdaki verilere ulaşıp ulaşamadığımız test etmek için Database sekmesinden New Query’e tıklayıp yeni bir sorgu başlatıyoruz: select * from dbo.testtable1. Execute’e bastığımızda “pavel slavov” verisinin başarıyla tablomuzdan çekildiğini gözlemlemekteyiz.

 

 

image014

 

 

Yönetim için kullanabileceğimiz ikinci yöntem ise bildiğimiz SQL Server Management Studio. Connect to Server penceresinde, Server Type olarak Database Engine, Server Name yerine windows.net ile biten sunucu adını, Authentication metodu olarak SQL Server Authentication, Login ve Password yerine gerekli bilgileri tanımladıktan sonra Connect’e basarak bulutta çalışan veritabanımıza erişebiliyoruz.

 

 

image015

 

 

image016

 

 

Bulutta çalışan veritabanımızı, bir önceki yazıda (“Windows Azure: Yönetim Paneli ve İlk Bulut Uygulaması”) oluşturduğumuz bulut uygulamamıza basitçe bağlamak için, Visual Studio’dan PavelsCloudApp isimli projemizi açalım. Default.aspx sayfasına Toolbox yardımıyla bir GridView ekleyelim. GridView’un Choose Data Source kısmından Add New Data Source’a girelim ve SQL Database seçip bir ID girelim: Cloud DB. Sıradaki ekrandan New Connection’a tıklayalım. Server Name yerine windows.net ile biten sunucu adını, Authentication metodu olarak SQL Server Authentication, Login ve Password yerine gerekli bilgileri tanımladıktan sonra, Select or enter a database name’den pavelsqltestdb’yi seçelim ve OK’e tıklayalım. Sonraki üç adımı da Next diyerek geçelim ve Finish’e tıklayarak sihirbazı bitirelim.

 

 

image017

 

 

image018

 

 

image019

 

 

image020

 

 

image021

 

 

Önceki yazıda bahsedildiği gibi, projemizi Package olarak Publish edelim ve Management Portal’e dönelim. Hosted Service’imizPavel’s Cloud App seçiliyken Ribbon’dan New Staging Deployment’a tıklıyoruz. Deployment name olarak “Pavel’s Cloud App with Cloud DB” girdikten sonra .cspkg ve .cscfg dosyalarımızı tekrar seçip OK’e tıklıyoruz ve işlemin tamamlanmasını bekliyoruz.

 

 

image022

 

 

Şu anda biri Staging biri Production ortamında çalışan iki adet bulut uygulamamız mevcut. Staging aşamasındakini test amacıyla kullanıp, Production ortamına geçirmeye karar verdiğimizde Ribbon’dan Swap VIP’e tıklıyıp çıkan pencereden OK diyoruz. Staging’teki uygulamamız ile Production’daki uygulamamız yer değiştirecek ve SQL Azure’a bağlı olana normal adresimizden erişirken, diğerine otomatik bir adres atanacaktır.

 

 

image023

 

 

image024

 

 

İşlemlerin sonunda, Windows Azure’da barındırılan ve SQL Azure veritabanından veri çekebilen bir bulut uygulamamız mevcut.

 

 

image025

 

 

image026

 

 

Umarım faydalı olmuştur.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue