Windows Server 2012 ve Windows 8 ile birlikte yeni sanal disk tipi olarak vhdX formatı ile tanıştık ve bu yeni disk formatı Windows Server 2008’ in sahip olduğu vhd formatına göre aşağıdaki avantaları beraberinde getirdi.
· 2 TB ve üzerinde disk boyutu
· Dynamic ve Differencing disk tipleri üzerinde kullanıldığı zaman daha performanslı
· Different diskler üzerinde Disk bölümlerine daha iyi işleme.
Bu yeni sanal disk formatı Windows Server 2008 üzerinde desteklenmemektedir. Eğer ortamlarımızda dynamic ve differencing disk tipleri kullanılıyorsa ve performans problemleri yaşanılıyorsa Windows Server 2012’ ye geçiş yapma nedenlerimizden bir tanesidir. Avantajlarına bakıldığı dynamic ve differencing disk tipleri Vhdx formatına dönüştürüldüğü zaman performans açısından Fix disk ile bir farkı neredeyse yok denilecek kadar azdır.
Mevcut bir yapı üzerinde disk alanı ve performans problemi olduğunu senaryo haline getirirsek bu problemi çözebilmek için önümüzde iki seçenek vardır.
1. Storage yatırımı yapmak ve Windows Server 2008 üzerinde bulunan dynamic vhd’ lerimizi Fix Vhd olarak dönüştürmek
2. Windows Server 2012 işletim sistemine yükseltmek ve disk tiplerimizi vhd’ den vhx’ e dönüştürmek.
İki çözümde (disk alanında yetersizlik yoksa) performans kazanımlarını bizlere getirecektir.
Bu bilgileri aktardıktan sonra bu makalemiz içinde yapacak olduğumuz işlemler;
· VMM2012 yazılımını kullanılarak Vhd’ den Vhdx formatına dönüşüm işlemleri
· VMM2012 yazılımı kullanılarak Vhdx formatında bulunan dynamic vhd diskimizi fix olarak dönüşüm işlemleri.
Dönüşüm işlemlerini gerçekleştirecek olduğumuz sanal sunucumuzun, sanal disklerinin barınmış olduğu Volume içinde VHD bilgilerini ve boyutlarını görebiliyoruz.
Dönüşüm işlemini gerçekleştirecek olduğumuz sanal diskimiz d_RD2DC1.vhd diskimizidir.
Bu işlemleri yaparken sanal bilgisayarımız kapalı durumda olmalıdır. Eğer dönüşümü yapacak olduğumuz vhd’ imiz bir işletim sistemini barındırmıyorsa ve işlem süresince sanal makinemizi kapatmak istemiyorsak sanal diskimizi sanal bilgisayarımızdan ayırarak işlemleri gerçekleştirebiliriz.
Sanal bilgisayarımız kapalı durumda ve dönüşüm işlemini gerçekleştirecek olduğumuz sanal diskimizi seçiyorum. Seçmiş olduğum diskimizin özelliklerini ve gerçekleştirebileceğimiz işlemleri görebilmekteyiz.
İlk olarak vhd türünde olan diskimizi convert virtual disk to VHDX format işlemini gerçekleştiriyorum.
Vhd’ imizin boyutuna ve disklerimizin hızına bağlı olarak bu işlem süresi değişebilmektedir.
İşlem başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra sanal diskimizin barınmış olduğu volüme içinde kontrol ediyoruz. Yukarıda gördüğünüz üzere bir tane vhdx uzantısında yeni bir disk oluşturdu. Bu işlemi gerçekleştirirken sanal diskimiz içinde bulunan veriler üzerinde hiçbir değişiklik yapılmamıştır ve bilgilerimize zarar gelmemiştir.
Zaten dönüşüm işlemleri sırasında bir hata olmasına önlem olarak işlem mevcut vhd tipine sahip sanal diskimizi silmiyor, değiştirmiyor. Bu diskimiz yukarıda görüldüğü gibi mevcutta durmaktadır.
Eğer vhdx diskimizde bir problem olursa geri dönüş işlemini mevcut vhd diskimizi kullanarak yapabilmekteyiz.
Vhdx’ e dönüştürmüş olduğumuz diskimizi şimdi ise fix diske dönüştüreceğiz. Vhdx dönüşümünü yaptığımız gibi diskimiz seçiliyor ve Convert to fixed type virtual harddisk seçimi yapılıyor ve işlem onaylanıyor.
Bu işlem yapılmadan önce sanal diskimizin özellikleri 50 GB ta kadar büyüyebilen ve güncel veri boyutu 0.01 GB (yani boş) boyutunda bir disktir.
İşlemler yapılırken sanal bilgisayarımızı kontrol ediyoruz. Sanal bilgisayarımız erişilebilir durumda değil ve VMM consolumuz üzerinde Updating durumu görülmektedir.
VMM sunucumuz sanal diskimiz üzerinde dönüşüm işlemlerini gerçekleştiriyor.
Dönüşüm işlemleri yapılırken sanal diskimizin barınmış olduğu volüme kontrol ediyorum. Yukarıda görüldüğü gibi d4q0xyu4.vhdx isminde yeni bir tane sanal disk oluşturuldu ve boyutu 50 GB.
Yani bu dönüştürme işlemleri yapılırken bir güvenlik, riski düşürme önlemi bulunmaktadır. Mevcut sanal diskimiz hiçbir şekilde değiştirilmiyor. Yapılan işlem yeni bir tane sanal disk oluşturuluyor ve mevcut sanal diskimiz içinde ki veriler yeni sanal diskimiz içine aktarılıyor. İşlem sonrasındaysa VMM sunucumuz tarafından oluşturulan yeni disk sanal sunucumuza bağlanıyor.
Bu işlem VMM2012 öncesinde bulunmaktaydı. Vmm2012 ile birlikte güvenlik arttırılmış ve risk faktörleri düşürülmüştür. Dikkat ederseniz işlemleri yaptığımız VMM ekranında Contains the operating system for the virtual machine kutusu bulunmaktadır. Eğer bu kutu işaretlenirse VMM sunucumuza, işlemleri yapmış olduğu sanal disk içinde işletim sistemi yüklü olduğunu söylüyoruz ve işlemleri daha dikkatli yapılması gerektiğini belirtiyoruz.
Fiziksel disklerimizin performansına bağlı olarak dönüşüm işlemleri tamamlandı.
Sanal diskimiz üzerinde yapmış olduğumuz işlemler tamamlandı. Bu işlemlerden sonra kapalı durumda olan sanal bilgisayarımızı açabilir ve kontrollerimizi yapabiliriz. Kontrollerimiz sonrasında bir veri kaybı olmadığından emin olduktan sonra sanal diskimizin ilk hali olan sanal diskimizi volüme içinden silebiliriz.