Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

SCCM 2007 Package Deployment – Bölüm 1

$
0
0

Merhaba, bu makalede sizlerle SCCM üzerinde package deploymentın nasıl yapılabileceği ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

 

Biz package deployment’ ı genellikle client bilgisayarlara yeni bir yazılım yüklemek için veya mevcut yazılımların updatelerini yapmak için kullanırız. Makalede genel olarak yazılım yükleme ile ilgili bilgiler ve detaylar vermeye çalışacağım. Bunun dışında client bilgisayarlarda herhangi bir komut çalıştırmak için bile bu alan kullanılabilir aslında. Bununla ilgili de ufak bir örnek vereceğim.

 

Şimdi paket yükleme kısmına bir göz atalım.

 

 

image001

 

 

Software Distribution altında aşağı yukarı resimdeki gibi bir yapınız olacaktır.

 

1 – Belli yazılımların dağıtımını gruplandırmak için burada klasörler yaratabilirsiniz. Örneğin resimde Adobe ürünleri için bir klasör yaratılmış, Office ürünleri için yine benzer mantıkta bir klasör yaratılmış.

 

2 – Herhangi bir grupta olmayan Package’ larda 2 numarada işaretli paketler gibi görünecektir.

 

3 – Bu paket SCCM’ in kurulumu ile birlikte default olarak gelmektedir.

 

4 – Advertisement bölümü hazırladığımız paketlerin dağıtımını yaptığımız alandır.

 

Şimdi yeni bir paket yaratalım ve bunun dağıtımını yapalım. New Package diyerek işleme başlıyoruz;

 

 

image002

 

 

İşaretli alanları doldurup devam ediyorum, burada paket ile ilgili bilgileri doğru ve mantıklı girerseniz işinizi kolaylaştıracaktır. En azından sizden başka biri bu paketin ne paketi olduğunu ve neden yaratıldığını kolaylıkla anlayacaktır.

 

 

image003

 

 

Data Source kısmında paketin içerisindeki kurulum dosyalarının bulunduğu yer set edilir.

 

 

image004

 

 

Bu alan UNC path olduğu için SCCM sunucunuzun üzerinde paylaşıma açtığınız bir alanda olabilir, başka bir sunucu üzerindeki alanda olabilir (benim yaptığım gibi), NAS üzerinde bir alanda olabilir. (Seçim size kalmış)

 

 

image005

 

 

UNC path’ in içerisinde yukarıda görüldüğü gibi tek bir exe dosyasıda olabilir, tek bir msi dosyası da olabilir, yada aşağıda görüldüğü gibi birçok dosya ve klasörden oluşan kurulum dosyalarıda olabilir. Bunların arasındaki fark, sadece kurulumu çalıştıracak olan komut diziminde olacaktır. Msi dosyası için yazacağımız komut dizimi exe’ den farklı olacaktır.

 

 

image006

 

 

Devam edelim. Data Access penceresinde değişiklik yapmadan devam ediyorum.

 

 

image007

 

 

Distribution Settings kısmında da ben herhangi bie değişiklik yapmıyorum. Brach Distribution kısmındaki ayar şu anlama geliyor, ben paketi herhangi bir Distribution Point’ e eklersem içerik otomatik olarak oraya gitsin demektir.

 

 

image008

 

 

Bunu bu şekilde bırakmanızda bir sakınca olmayacaktır. Çünkü siz bir paketi DP’ lere assing ettiğinizde hepsine aynı anda göndermiyor, maximum 5 thread açıyor ve aynı anda yalnızca 5 DP’ ye paketi kopyalıyor. Tüm network’ ü sature etmiyor.

 

Devam edelim, sonraki pencerelerde, reporting ve security kısımlarında herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyorum ve işlemi tamamlıyorum.

 

 

image009

 

 

Paketin klasör içerisinde oluştuğunu göreceksiniz.

 

 

image010

 

 

Şimdi bu paket için bir program hazırlayacağız. Programlar

 

 

image011

 

 

Gelen ilk pencere çok önemli bir penceredir. Bu pencerede yapacağınız ayarlar sizin uygulamanızın yüklenme şeklini ve yüklemeden sonraki hareket tarzını etkileyecektir. Burada bazı bilgiler vermem gerekli;

 

 

image012

 

 

Name kısmına yine paketiniz ile alakalı bir isim vermenizi öneririm.

 

Command line kısmı sizin kurulumu başlatacağınız dosya ve parametreleri yazacağınız alandır. Benim hazırladığım setup dosyası ek hiçbir parametre gerektirmeyen, silent olarak arka planda kurulan ve client tarafında herhangi bir notification çıkartmayan, kurulum sonrasında da restart etmeyecek olan bir exe file’ dır. O yüzden benim sadece kurulum dosyasının ismini yazmam yeterli.

 

Örneğin siz bir msi dosyası ile kurulum yapacaksınız. O zaman bu alana aşağıdaki gibi bir komut dizimi yazmanız gerekebilirdi;

 

msiexec /i TPRDPen.msi /quiet /norestart

 

Bu parametrelerin ne işe yaradığını msiexec dosyasının help’ inden görebilirsiniz.

 

 

image013

 

 

image014

 

 

Açılan pencerede benim verdiğim parametrelerin neler olduğuna bakarsak;

 

/i : Bir ürünün kurulumu için verilen parametre

 

/quiet : Quiet mode, kullanıcıya interaction bir ekran açmaz

 

/norestart : Kurulum sonrası restart ihtiyacı varsa bile etmemesi için

 

Burada bazen problem yaşadığınızda problemi görebilmek için quiet mode’ u kaldırıp görerek kurulumu deneyebilirsiniz, yada logging seçeneği ile de problemi tespit edebilirsiniz.

 

Run kısmında ben hidden seçtim, eğer kullanıcı interactionını aktif hale getirerek kurulum yapıyorsanız burada hiddendan başka aşağıdaki seçeneklerde mevcut.

 

 

image015

 

 

After running kısmında ben “No action required” seçerek devam ediyorum. Bu alan kurulum paketi ile ilgili değil aslında, kurulum işleminden sonra SCCM tarafından bir hareket aldırmak isterseniz seçebileceğiniz seçenekler mevcut.

 

 

image016

 

 

Category kısmında ben paket ile ilgili bir isim verdim. Bunu daha sonra raporlamada kullanabilirsiniz. Bir kez girdiğiniz kategori ismi, sonraki programlarınızda otomatik olarak görünecektir.

 

Nihayet ilk pencereyi atlattık. İkinci pencerede bu programın hangi platformlarda çalışmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Ben bu paketi 32 bit XP sistemlerde kurulum yapmak için hazırladığım için “All x86 Windows XP” seçeneğini seçiyorum. Bu alanı doldurmanız size aslında ek bir önlem sağlıyor. Siz bu paketi Advertisement kısmından dağıtmaya başladığınızda (sona doğru anlatacağımız konu) seçtiğiniz collation içerisinde yanlışlıkla 32 bit başka platformlar olabilir, bu durumda da istemediğiniz bir alana kurulum yapmış olursunuz, ve bazen kabus olabilir bu durum. Bu önlemi aldığınızda siz bu paketi All Systems’ a da gönderseniz sadece 32 bit XP’ lerde çalışacaktır.

 

 

image017

 

 

Sonraki pencerede programın hangi koşullarda çalışabileceği, drive ve run mode’ u ile ilgili seçenekler var,

 

 

image018

 

 

Burada aşağıdaki seçenekleri de kullanabilirsiniz. Ben kullanıcı logged on olsun yada olmasın çalışacak şekilde seçim yapıyorum.

 

 

image019

 

 

Bu şekilde seçim yaptığım için zaten tek seçeneğim yönetimsel haklarla kurulum yapmaktır. Öteki türlüde bunu seçecektim aslında.

 

Advanced kısmında sadece notificationsları engelleyecek olan kısmı seçip devam ediyorum.

 

 

image020

 

 

Benim kurulum dosyam bir exe file olduğu için bu pencerede herhangi birşey yapmadan devam ediyorum.

 

 

image021

 

 

Eğer bir msi file olsa idi import kısmını tıklayıp msi file’ ı seçmem yeterli olacaktı ve aşağıdaki gibi bir görüntü olacaktı.

 

 

image022

 

 

Ortamınızda MOM (SCOM) var ise buradaki ayar ile alert oluşturabilirsiniz yada benim gibi herhangi bir alert oluşturmaması şeklinde ayarlayabilirsiniz.

 

 

image023

 

 

Sonraki pencereleri next ile geçerek işlemi tamamlıyoruz.

 

 

image024

 

 

Makale serisinin ikinci bölümünde devam edeceğiz.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue