Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

SQL Server 2012 Kurulumu ve Kurulum Sonrasi Alınabilinecek Hatalar

$
0
0

Sql Server;  Structured Query Language (Yapılandırılmış Sorgu Dili) birçok kişi tarafından bir programlama dili olarak görülse de bir programlama dili değil, verileri işleyebilmemiz için sorgulama dilidir. Örnek vermek gerekirse verilerin tutulduğu bir çeşit depodur. Biz bu depo üzerinde yeni kayıt ekleyebilir, silebilir ya da buradaki veriyi değiştirerek kayıtlarımızı bu depo üzerinde tutabiliriz.

SQL Server kurulum sihirbazı sql'e ait olan tüm bileşenleri tek bir panel üzerinde toplayarak sql üzerine tek seferde yüklememizi sağlar.

·         Database Engine

·         Analysis Services

·         Reporting Services

·         Integration Services

·         Replication

·         Management tools

·         Connectivity components

·         Sample databases, samples, and SQL Server Books Online

SQL Server’dan kısaca bahsettikten sonra nasıl kurulum yapabileceğimize değinelim!

Kurulum yapabilmemiz için öncelikle aşağıdaki maddeleri inceleyelim

-          Önerim; Eğer Windows 7 / Vista işletim sistemine kurulum yapmayı planlıyorsak öncelikle UAC’yi devre dışı bırakmalıyız. Bu konu hakkında ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz UAC’yi devre dışı bırakmak için tıklayınız…

-          Windows PowerShell 4.0 http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=40855

-          Server 2008 ve altı windows versiyonlarda Windows Powershell 3.0 gereksinimi karşılıyor olacaktır http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=34595

-          Microsoft .Net Framework 4.5 http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30653

-          Önerim; Windows Firewall’ımızı kapalı konuma getirmemiz gerekmektedir ya da http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc646023.aspx buradaki makale yi inceleyerek gerekli portları açabilirsiniz.

-          SQL Server donanım ve yazılım gereksinimlerini daha detaylı incelemek için http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms143506.aspx buradan yararlanabilirsiniz.

-          Firewall ı kapatmak için

Başlat/Denetim Masası /Windows Firewall yolunu takip ediyoruz

clip_image002

Turn Windows Firewall on or off

clip_image004

Gelen ekrandan Turn off Windows Firewall (not recommended) i seçerek

clip_image006

Güvenlik duvarımızı kapalı konuma getirelim

-          Bunun dışında önerim, bilgisayar adının da arada – ya da başka noktalama işaretleri olmadan kuruluma geçilmesi daha sonra problem çıkma olasılığını düşürdüğü inancındayım.

clip_image008

Bu adımları tamamladıktan sonra kuruluma geçebiliriz. Kurulum cd sini bilgisayarıma yerleştiriyorum

SQL Server kurulumu yapabilmemiz için yukarıda da belirttiğim gibi .Net Framework 3.5 sp1 ve Windows Installer 4.5 kurulu olması gerekiyor. Eğer bu kütüphaneler bilgisayarınızda yüklü değilse kuruluma başlamadan bu uygulamaları yüklemeniz için karşınıza bir ekran çıkacaktır, adımları takip ederek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi kuruluma geçelim SQL Server’in takılı olduğu dvd yi çalıştırarak kurulum sihirbazını başlatalım

clip_image010

Sol taraftaki menüden installation kısmını seçerek New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçelim

clip_image012

Kurulum sihirbazı daha önceden bir sql serverimizin olup olmadığını denetleyecektir eğer daha önceden bir kurulum yapılmış ise upgrade için adımları görebilirsiniz. Eğer herhangi bir failed almamışsanız kuruluma devam edebiliriz.

clip_image014

Gelen ekranda product keyimizi girerek bu ekranı ve Lisans anlaşması ekranlarını Next ile devam edelim.

clip_image016

Sunucunuz için Eğer update varsa SQL için bu adımda ürün güncelleştirmelerini çalıştıracaktır.

clip_image018

Bu adımda ön gereksinimlerin kontrolü sağlanmakta, eğer herhangi bir Failed alıyorsanız kuruluma devam etmeden bu sorunu gidermeniz gerekecektir.

clip_image020

İstediğimiz bileşenleri kurabilmemiz için SQL Server Feature Installation kutucuğunu seçerek devam ediyoruz. (Diğer bileşenlerden de kısaca bahsetmek istiyorum. SQL Server PowerPivot for Sharepoint (Sharepoint Excel belge kitaplıklarına eklenen bir iş zekası uygulamasıdır ) Kurulumu için http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/ee637629%28v=sql.105%29.aspx buradan yararlanabilirsiniz. Diğer seçeneğimiz olan All features with defaults. Tüm servislerin varsayılan değerlerle kurmamızı sağlar.)

 

clip_image022

SQL sunucuya yüklenmesi planlanan özelliklerin seçimini yapıyoruz. Ben burada tüm bileşenlerin kurulmasını istediğim için select all seçimini yaptım.

clip_image024

Kurulumun herhangi bir block la karşılaşmaması için son kontrol de yapılıyor Next ile devam ediyoruz.

clip_image026

Bu adımda SQL sunucuya hangi isimle (instance name) ile bağlanmak istiyorsanız bu ismi girebilirsiniz. Ya da default instance ile devam edebilirsiniz. Eğer sunucu üzerinde birden fazla SQL kurulmuşsa Named instance seçimi yapılarak bir isim girilmelidir. Inctance root directory kurulumun hangi dizine yapılacağına dair bize bilgi vermektedir, istenirse bu dizin değiştirilebilinir.

 

clip_image028

Hard Diskimizde kurulumu yapabilmemiz için yeterli alan olup olmadığının kontrolü yapılıyor Next ile devam ediyorum.

clip_image030

Bu adımda SQL sunucunuzun hangi servislerle başlatılacağı ya da otomatik mi yoksa manuel mi başlatılacağı gibi ayarları yapabileceğimiz ekran burası, isterseniz bu şekilde bırakabilirsiniz ya da sistem içerisinde bir kullanıcı açarak bu kulanıcıları yukarıdaki servislere atayabilirsiniz. Ben burada dört tane kullanıcı oluşturdum. Sqlagent, sqldb, sqlrapor, sqlanaliz olarka ve bu servislere atamasını yaptım.

clip_image032

Collation tabı önemli bir tabdır, özellikle sql server kurulumu system center bileşenleri için kurmanız gerekiyorsa Türkçe deki harflerin de desteklendiği SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS ve Latin1_General_CI_AS olrak tanımlanması gerek buradaki değerler Denetim Masasından Dil ve Bölge ayarları değerlerine göre otomatik olarak gelmektedir. Buradaki dil seçeneğini daha sonradan değiştirilemediğini hatırlatmak isterim. Eğer siz Logo ve ya Netsis gibi ERP programı kulanıyorsanız bu ayar türkçe olarak kalabilir.

clip_image034

Database Engine Configuration sekmesinde ise windows authentication mode ve mixed mode önemlidir. Windows authentication mode domain üzerindeki yada local kullanıcınız ile hiçbir şifre girmeden bağlanabilmenizi sağlar mixed mode ise ip üzerinden sql servera bağlanmamız gerektiğinde kullanıcı adı ve şifre girerek uzaktan bağlanmamıza yarayan moddur. Mixed modu seçiyorum ve complex bir şifre belirtiyorum ayrıca add current user seçeneğini seçerek kurulum yapan kullanıcıyı da bu sql server için yönetici olarak atamasını yapıyorum.

clip_image036

Data Directories sekmesi üzerinde veritabanlarının hangi disk üzerinde tutulması isteniyorsa bunun konumunu ayarlayabilirsiniz.

clip_image038

Analysis Services Configuration sekmesinde İş zekası (BI) için analizler yapmanız gerekiyor ise Multimdimensional and data Mining mode ve Tabular Mode bazı analizleri desteklemektedirhttp://technet.microsoft.com/en-us/library/hh212940.aspx bu sayfada bununla ilgili karşılaştırmalara göz atabilirsiniz. Add current User seçimi ve yine sql üzerinde yönetici hesapların tanımlamasını yapabilmek için add butonu ile kullanıcılarımı ekliyorum.

clip_image040

Data Directories sekmesinde Log dosyalarının Backup dosyalarının veya geçici dosyaların hangi konumda olması gerekiyorsa gerekli yeri gösterebilirsiniz.

clip_image042

Reporting Servisinin varsayılan değerlerle kurulmasını istediğim için herhangi bir değişiklik yapmıyorum.

clip_image044

Distributed Replay Controller sekmesine yine gerekli kullanıcıları ekleyerek kurulumuma devam ediyorum.

clip_image046

Bu adımıda Next ile geçiyorum.

clip_image048

Send Windows and SQL Server Error Reports to Microsoft or your corporate report server i işaretleyerek SQL server üzerinde aldığınız hataların microsoft a gönderilmesini sağlayıp ürünün geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

clip_image050

Kurulumun hata vermemesi için bazı kurallar kontrol ediliyor, bu adım sonrası sql kurulum için hazır olacaktır.

clip_image052

SQL sunucunuz kurulum için hazır. Install butonuna basarak kurulumu başlatabiliriz. Kurulum bilgisayarınızın hızına göre zaman alabilir.

clip_image054

Eğer bu ekranı görüyorsanız kurulumunuz başarıyla tamamlanmış demektir.

clip_image056

Başlangıçta baktığınızda SQL Server Management kısayolunu görebilirsiniz. Buna tıklayarak sql e login olalım

clip_image058

Burada Server type kısmını açtığınızda amacınıza yönelik olarak reporting, analysis yada database engine gibi uygulamalara giriş sağlayabilirsiniz.

Server Name kurulum yaparken bir instance name girmiştik hatırlarsanız default olarak bırakmıştık hatta, bu alanda instance name i bize sormaktadır. Eğer default olarak seçili bırakmışsanız bilgisayar adınız ya da . (nokta) işareti ile giriş sağlayabilirsiniz.

Authentication windows un credential’ı ile giriş yapmak istiyorsanız bu alanda yetkili olan kullanıcının database e erişim yetkisi var ise giriş yapabilmesini sağlar. Burada SQL Server Authentication seçilmişse default olarak oluşan sa kullanıcısı ile

clip_image060

mixed mode seçtiğimizde verdiğimiz şifreyi yazarak giriş yapabiliriz.

 

clip_image062

Giriş yaptığımızda Security -> Logins -> sa kullanıcısının otomatik olarak oluştuğu gözlemlenebilir. Bazen kurulum yaptığınızda bu kullanıcı aktif gelmeyebilir, giriş yapamıyorsanız windows authenticated mode ile giriş yaparak bu kullanıcının aktif olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.

Eğer kurulum bittiğinde sql e bağlantı sağlayamıyorsanız bakmanız gereken birkaç bölüm daha var.

clip_image064

 

Başlat menüsünde SQL Server Configuration Manager bölümündeki servislerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.

clip_image066

SQL Server Services bölümünü açtığınızda orada birçok servisin çalıştığını gözlemlemekteyiz fakat bu bazen SQL Server servisi stop olmuş şekilde gelebilmektedir bu servisin çalıştığını kontrol ediniz.

clip_image068

Eğer SQL Sunucunuz üzerine ip adresinden bağlanmak istiyorsanız ve bağlanamıyorsanız buradaki ayarın TCP/IP enabled olup olmadığını kontrol etmeniz gerekicek bunun dışında üzerine iki kere tıkladığınızda açılan menüden

clip_image070

IP Adresses tabına geldiğinizde IP1 ve IP2 sekmesinin Yes olduğuna sunucumuzun ip adresinin doğru olduğunu kontrol etmemiz problem çözmede bize yardımcı olacaktır. Ayrıca orada yazan ip adresi ve portu da ayarlayıp modem ya da router’ıniz üzerinden bu porta gelen istekleri ip’ye yönlendirmeniz gerekmektedir. Firewallınız varsa yine aynı şekilde gerekli izinleri tanımlamalıyız.

Bunun dışında oluşabilecek bir problem de logların dolması olayıdır. Bazen Event Viewer a baktığımızda (masaüstündeki bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp yönet dediğimizde event viewer i görebilirsiniz) birçok hata mesajı ile karşılaşabiliriz. Sql in de servisleri çalışıyor olmasına rağmen SQL Server’ı başlatamadığımızı gözlemleyebiliriz bu gibi durumlarda bazen log dosyalarını incelediğimizde problemi anlayamayabiliriz log dosyalarının fazla şişmesinden dolayı sql sunucunuz çalışmıyor olabilir. Logları silerek tekrar sql e bağlanmayı deneyebilirsiniz…

Bu makalemde sql server kurulumunu ve kurulum sonrası alınabilecek küçük problemlere değinmeye çalıştım.

 

Bir başka makalede görüşmek ümidiyle sevgiyle kalın…


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Celcelutiye vefki (Celcelutiye Kübra Daveti)


BBasTTuuHHaaNN


Korunma zirhi


Sıkıntıyı gideren Ismi Celil duası


Cinleri Kovma Babı


Cin çağırma


Hizbul Vikâye (Koruyucu Dua) Ruhsal Yükselme ve Korunmak


SCCM 2012 Client Installation issue


Karanfil ve Surei İhlas ile CELB


Karia Suresi ile Celb


Sübhanallahi milel mizan


Taslit ve Darp


Ve huvel kaviyyul azîz


gaipten altın ve para getirmek için


9999 Adet innâ fetahnâ leke fethan mubinâ


Hadid suresinin vefki


Ya Cebbar;Yâ Cebbar c.c:Dilediğini zorla yaptırmaya


Bu dua ismi azam midir?


Süfli Hadim-Cin Daveti


Şura Suresi 19. Ayet Mucizesi