OS deployment serimizin yedinci makalesinde boot images özelliklerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. En son customizations kısmından bahsetmiştik, bu bölümdeki seçenekler, nasıl kullanılabilir, ne işimize yarar, örnekleri nelerdir konularına değinmiştik. Şimdi data access kısmı ile devam edeceğiz.
Makalemin bundan önceki bölümlerine ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
Burada önceki makalelerden hatırlayacağınız gibi Image path kısmında dosyanın yeri değişti ise tekrar tanımlayabiliriz veya başka bir dosya gösterebiliriz. Eğer bu boot image bir task sequence ile birleştirildi ise ve boot dosyasını değiştirmek istiyorsanız bu kısmı kullanın, boot image’ı silip tekrar eklemeniz task sequence üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir (Task sequence tarafında boot imajı değiştirebilirsiniz fakat bu kısmı kullanmanızı öneririm)
Update distribution points kısmında ise belirli zaman aralıklarında dosyaların güncellenmesini sağlayabiliriz.
Persist content in client cacheözelliği ise eğer bu paketi herhangi bir amaçla sürekli dağıtıyorsanız istemcinin sürekli olarak ağ üzerinden çekmesini engelleyebilirsiniz. Fakat istemci cache miktarının da sınırına gelirseniz paketleri indirirken disk alanı yeterli olsa dahi işlemi tamamlayamaz (Bunun için client settings makale serimize bakınız)
Enable binary differntial replication sayesinde paketi update ederken bir önceki değişiklikten bu yana yapılan değişiklikleri esas alarak ağ trafiğini ve disk utilizasyonunu azaltabilirsiniz
Son olarak PXE support ise, eğer işletim sistemini ağ üzerinden dağıtacaksanız gerekli bir opsiyondur.
Data access kısmında diğer makalelerde anlattığımız bilgileri tekrarlar gibi olsak da sadece bu makaleyi okuyan arkadaşlarımızı da düşünerek özet geçiyoruz.
Birinci seçenek paket istemciye dağıtılmamış olsa bile ağ paylaşımından dosyaya erişmesini sağlar
İkinci seçenek ise (2 kez ve 5 dakika default olmak üzere) DP update edilirken istemcileri disconnect etmeden önce dosyayı güncelleme deneme sayısı ve eğer disconnect etmek zorunda ise uyarı ve disconnect arasındaki dakikayı belirler.
Distribution Settings kısmında da bir özet geçecek olursak, priority aynı anda gönderilecek paketlerin önceliğini belirler.
İkinci seçenek ise istemci kendi ağında bir DP bulamazsa paketin diğer dplere kopyalanmasını sağlar.
Prestaged ditribution point settings ise eğer DP prestaged media için uyarlanmışsa
1 – DP üzerine assign edilen paketleri otomatik olarak indir
2 – Sadece değişiklikleri indir
3 – Manuel (Değişiklik yapma)
Content locations hangi DP ler üzerinde bu paketin bulunduğunu görüntülememizi sağlar.
Optional components Bu özellik boot olmakta olan işletim sisteminde powershell, recovery gibi opsiyonların kullanılmasına olanak veren cabinet paketlerini boot imajına eklememizi sağlar.
Bu cabinet dosyaları aşağıdaki dizinde bulunmaktadır.
Tabi ki boot imaja eklenen bileşenler yüklü bir işletim sistemindeki modüller gibi çalışmayacaktır Mesela Powershell modülü bize powershell komutlarını kullanmamıza olanak sağlar fakat Windows Powershell Remoting, Integrated Scripting ve Windows Powershell 2.0 desteklemeyecektir.
Aynı zamanda paketlerin depend özellikleri de vardır mesela powershell için .net gibi extra componentleride eklemeniz gerekecektir ve sağ tarafta yazan boyut kadar boot image boyutunuz artacaktır.
Değişiklikleri yapıp onayladığımızda ise eğer başka bir değişiklik yapmayacak ise DP update işlemine onay vermeliyiz. Zaman alan (Boyuta göre 30 sn – veya birkac dakika) bir işlem olmasına karşın her seferinde update yapmanızı öneririm.
Boot image hakkında genel ve detaylı bilgilerimiz şimdilik bu kadar bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.