Configuration manager 2012 makale serilerimize OS deploy işlemleri ile devam ediyoruz. Os deploy islemlerimizde genel bakis, isletim sistemi dagitimi, isletim sistemi imajinin alinmasi, state migration gibi başlıklarımız olacak. Bu ilk makalemizde genel olarak isletim sistemi dagitiminin temellerini isleyecegiz.
Öncelikle bilmemiz gerekenler, sccm işletim sistemi dağıtırken windows kurulum dvdleri, hali hazırda kopyalanmış kurulum dvd dosyaları kullanabilir. Veya Windows işletim sisteminin alınan imajının dağıtılabilir.
Her iki dağıtım içinde iki adet opsiyon vardır ,available ve required. Ilk secenek kullanıcıya bildirim gondererek veya kullanıcı dilerse software center üzerinden görüntülereyerek dağıtımı yükleyebilir. İkinci seçenek ise kullanıcının seçimine bırakılmadan işletim sisteminin yüklenmesidir.
Dağıtım kanallarında ise hali hazırda çalışan bir pc, pxe üzerinden açılan bir pc veya boot imaj cd’si ile açılan bir cd olabilir.
Required seçeneği seçilirken kesinlikle çok dikkat edilmelidir. Pxe opsiyonu ile beraber kullanılırken yanlışlara neden olabilir. Pxe opsiyonu ile olsa dahi hali hazırda açık olan pclere dağıtılırsa işletim sistemi yüklemesi yapan bir mekanizmadır.
Bu sebeplerle işletim sistemi dağıtırken muhakkak ilk denemelerde mac adresi ile atama yapılmalı, ardından test collection oluşturulmalı, ardından production ortamına geçilmelidir.
Şimdi arayüz üzerinden devam edelim.
Genel öğelerden bahsedecek olursak
Drivers; Os deploy esnasında kurulacal sürücülerin dosyalarının yönetildiği bölüm
Driver packages; Sürücülerin paket halinde yönetildiği bölüm
Operation System Images; Windows işletim sistemi üzerinden alınmış olan imaj dosyaları
Operation System Installers; Windows işletim sistemi kurulum paketleri
Boot Images; Os deploy esnasında ön yükleme yapılmasını sağlayan wim dosyaları
Task Squences; Yukarıda bulunan öğeleri genel olarak yöneten kurallar dizisi.
DRIVERS;
Sürücüler, özellikle ağ sürücüleri işletim sistemi yüklemelerinin başarıyla sonuçlanmasında büyük rol oynarlar. Bunun dışında ekran kartı gibi bileşenlerinde işletim sistemi ile beraber yüklenmesi son derece kolaylaştırıcı bir seçenektir. Bu bölümde varolan sürücüleri disk üzerinden import edebiliriz. Bu işlem için aşağıdaki bölümü kullanabiliriz
Aşağıdaki ilk seçenek belirtilen klasördeki tüm sürücüleri yüklemektir
Aşağıdaki seçenekte yerel makinede bulunan diskleride gösterebiliriz. Mesela kurulum dvdsi içindeki tüm sürücüleri bulmasını istediğimizi varsayalım
Aşağıdaki gibi tüm sürücüleri otomatik olarak yüklemek isteyecektir.
Ikinci seçenek için bir geri menüye gidip import a specific driver seçeneği ile devam edersek inf dosyasını adreslemeliyiz.
Import seçeneklerinden sonra specify the option for duplicate drivers kısmına değinirsek, bu kısımda eğer daha önceden import edilen driver tekrar import edilirse davranışın ne olacağı belirlenir.
1 – Sürücüyü al ve varolan kategorilere yeni bir kategori ekle
2 – Sürücüyü al ve varolan kategorileri koru
3 – Sürücüyü al ve varolan kategorilerin üzerine yaz
4 – Sürücüyü alma.
Bu işlemin ardından next ile devam ettiğimizde kategoriler belirleyebiliriz, bu kategoriler mantıksaldır. Örneğin ağ sürücülerine Network ismi ile sınıflandırabilirsiniz.
Ardından bu sürücüleri bir driver package içerisine eklemeliyiz. Bu kısımda sürücü paketi için mutlaka açıklayıcı bir isim girmemiz daha sonraki kullanımlar için gereklidir.
Add drivers to boot images seçeneği. Bu seçenek ile aşağıda görüntülenen boot image lara bu sürücüleri bağlayabiliriz. Mesela Dell Inspiron 5520 bir pc icin bu modelin ağ sürücülerini model ve işletim sistemi ismi ile bir paket haline getirip aşağıdaki boot image içerisine ekleyebilirsiniz.
Update distribution point kısmını seçmeden ilerliyoruz
Bir sonraki makalemizde driver ve driver package özelliklerinden bahsedeceğiz.