Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

DPM 2012 Son Kullanıcıları Yedekleme ve Son Kullanıcının Self Servis Olarak DPM Kullanımı

$
0
0

 

Bu makalemizde ise DPM programının son kullanıcıları nasıl yedeklediğini ve son kullanıcıların kendi kendilerine hangi dosyaları yedekleyeceğine karar verdiği ve yedekten kendi kendine geri dönmelerini sağlayan Self Service mimarisine göz atacağız. Bundan önceki makalelerimizde olduğu gibi gerekli adımları ekran ekran anlatıp gerekli yerlerde konuyu biraz genişleteceğiz.

 

 

Önceki serilerimizde yedekleme işlemine tabi olacak olan bilgisayarlara Dpm üzerinden agent yüklemiştik. Değişik örnek olması açısından bu makalemizde kullanıcının bilgisayarına agenti biz yükleyip Dpm sistemine Attach metodu ile bu bilgisayarları tanıtacağız. Bu işlem için Dpm kurulu olan bilgisayarda c:\Program files\Data Protection Maneger\Dpm\Ra dizini içerisinde yer alan DPMAgentinstallerx86.exe isimli exe dosyasını kurmamız gerekmektedir. Gerekli dizini açıp Exe dosyamızı çalıştıralım.

 

 

 

image001

 

 

 

Dosyamızı çalıştırdıktan sonra hiçbir işleme gerek kalmadan kendisi otomatik olarak yükleme işini tamamlayacaktır.

 

 

 

image002

 

 

 

Yükleme işlemi kendiliğinden tamamlandı. Şimdi bir tuşa basarak yükleme işlemini tamamlayalım.

 

 

 

image003

 

 

 

Programımız otomatik olarak yüklenerek Programlar ve Özellikler ekranında yerini aldı.

 

 

 

image004

 

 

 

Şimdi Agent kurulu olan clientimizi Dpm sistemine tanıtma adımına geçelim. Dpm üzerinde “Management” tabında “Agent” sekmesini tıklatarak yukarıda beliren “New” butonuna tıklayalım. Gelen ekranda bu kez biz domainde olan güvenilir bir bilgisayarı sisteme ekleyeceğimiz için “Attach Agent kısmında Computer on Trust domain kısmını işaretleyelim. Ekranımızı Next butonu ile geçelim.

 

 

 

image005

 

 

 

Karşımıza gelen ekranda listede bilgisayarımız varsa seçerek karşı ekrana geçirelim yoksa Netbios ismini girerek bir arama işlemi gerçekleştirelim.

 

 

 

image006

 

 

 

Bilgisayarımızı karşı ekrana geçirelim.

 

 

 

image007

 

 

 

Gerekli Authencation bilgilerini girerek Next butonu ile ilerleyelim.

 

 

 

image008

 

 

 

Attach butonuna tıklayarak kullanıcımızın eklenmesini sağlayalım.

 

 

 

image009

 

 

 

Kullanıcımız başarılı bir şekilde eklendi Close butonu ile bu ekranımızı kapatalım.

 

 

 

image010

 

 

 

Kullanıcımızın başarılı bir şekilde eklendiğini konsoldan görebiliyoruz.

 

 

 

image011

 

 

 

Bu adımları tamamladıktan sonra kullanıcımız için bir koruma grubu oluşturalım. Biz testlerimizde hep tak makine için grup tanımladık siz bir grupta birden fazla bilgisayar eklemesi yapabilirsiniz. Örneğin 100 kullanıcıyı bir grupta toplayarak 100 bilgisayar için bir koruma grubu oluşturabilirsiniz.

 

 

 

image012

 

 

 

Gelen ekranda eklenecek olan koruma grubu bilgisayarının türünü seçelim. Biz bu testimizde son kullanıcı yedeklemesi yapacağımız için “Client” seçeneğini seçerek Next ile ilerleyelim.

 

 

 

image013

 

 

 

Koruma grubuna eklenecek olan bilgisayarı bulalım veya listeden seçerek karşı ekrana geçirelim.

 

 

 

image014

 

 

 

Bilgisayarımızı karşı ekrana geçirdikten sonra Next ile ilerleyelim.

 

 

 

image015

 

 

 

Bu ekranımızda kullanıcıların korunacak öğelerini seçelim. Korunmasını istediğimiz öğeyi seçerek kenarında yer alan “Rule” kısmından “include” seçeneğini de seçelim. Bu yapıda xp ve sonrası tüm Windows client işletim sistemlerinin yedeğini alabiliriz. “Allow users to specify protection group members” seçeneğini seçersek ilerde bu konuya biraz değineceğiz client kendi bilgisayarında kurulu olan Dpm agent programını çalıştırarak korunmasını istediği öğeler konusunda değişiklikler yapabilecektir. File Type Exclulision kısmında ise örneğin kullanıcının Belgelerim klasörü yedeklenirken içinde Mp3 varsa ve biz bunu bu kısma tanımlamışsak eğer kullanıcının Belgelerinde yer alan dosyalar yedeklenirken Mp3 uzantıları hariç tutulacaktır.

 

 

 

image016

 

 

 

Bu ekranımızda bir kullanıcıda yedeklenebilecek olan pathler tanımlanmıştır. Kullanıcının yetkisi var ise yukarıda söylediğimiz gibi kullanıcı bu yedek dizinlerini kendisi değiştirebilir.

 

 

 

image017

 

 

Protection grubumuza isim verip yedekleneceği alanı seçerek Next ile ilerleyelim. Bizde Type yok bu nedenle sadece Disk olduğu için Disk seçili olacaktır.

 

 

 

image018

 

 

 

Yedeklemesi yapılacak koruma grubumuzun ayarlarını yapalım. Aşağıdaki ayarlara göre kullanıcımızın iki önceki ekranda seçtiğimiz öğeleri 5 günlük bir koruma grubu kapsamında, günlük 4 saatte bir senkronize edilecek 8:00, 12:00 ve 18:00 saatlerinde koruma grubu oluşturulacaktır. Bu bilgisayar kapalı ile 14 gün boyunca belirli zamanlarda DPM erişip yedekleme yapmayı deneyecektir. İstersek Modify butonuna tıklayarak zamanlama ayarlarını değiştirebiliriz. Biz ayarları default olarak bırakacağımızdan Next butonu ile ilerleyelim.

 

 

 

image019

 

 

Number of computer: Yedekleme yapılacak olan bilgisayar sayısını belirler.

 

Disk Space Allocated in DPM: Bizim seçmiş olduğumuz günde bir kez yapılacak yedekleme için, 5 gün tutulacak olan koruma grubu için ayrılacak disk kapasitesi belirlenir.

 

 

Data per computer: Yedeklemesi yapılacak olan bilgisayar başına ayrılcak olan disk kapasitesini belirler.

 

 

Automatically Grows Volumes: Disk boyutu yetersiz geldiği zaman otomatik olarak backup diskimiz üzerinde, boşta bekleyen bölümden ihtiyaç duymuş olduğu alanı kullanacak v büyüme gerçekleştirecektir.

 

 

 

image020

 

 

 

Koruma grubumuz başarı ile oluşturuldu. Close butonu ile ekranı kapatalım.

 

 

 

image021

 

 

 

Konsolumuzda Dpm üzerinde koruma grubunun başarılı bir şekilde oluştuğunu görebilmekteyiz.

 

 

 

image022

 

 

 

Kullanıcı bilgisayarımızda Başlat çubuğunda Dpm Agent ekranını açtığımızda şu anda Dpm server ile ilk replikasyon için senkronizasyon işleminin başladığını görebilmekteyiz.

 

 

 

image023

 

 

 

Bu arada Protected Item kısmına baktığımızda kullanıcımızın burada değişiklik yapabilmesi için aktif olduğunu görüyoruz.

 

 

 

image024

 

 

 

Kullanıcının burada seçim yapabilmesinin nedeni koruma grubu oluştururken aşağıdaki alandaki “Allow users to specify protection geoup members” alanını seçerek izin vermiş olmamızdan kaynaklanmaktadır.

 

 

 

image025

 

 

 

Kullanıcı bilgisayarımızda şu anda ilk replika tamamlanarak senkronize işlemi sona erdi ve ilk geri dönüş noktası oluşturuldu.

 

 

 

image026

 

 

 

Bu işlemler sırasında biz masaüstünü yedekledik. Masaüstünde aşağıdaki öğeler yedeklendi.

 

 

 

image027

 

 

 

Bu öğeler geri yüklemek için Shift + Delete ile siliyorum.

 

 

 

image028

 

 

 

Şu anda bir Koruma noktasının oluşturulduğunu görebiliyoruz.

 

 

 

image029

 

 

 

Bu ekranda gerekli koruma altına alınan öğreği çift tıklayarak alt dizinleri de listeleyebiliyoruz.

 

 

 

image030

 

 

 

Ben kompte tüm dizinleri geri döneceğim için üst dizine kadar çıkarak “Recover” butonuna tıklayarak geri dönüş işleminin başlamasını sağlıyorum.

 

 

 

image031

 

 

 

Karşıma gelen ekranda yedek alınmış olan geri yükleme noktası hakkında bilgiler var. Next ile ilerliyorum.

 

 

 

image032

 

 

 

Bu ekranda yedeği nere dönmek istediğimiz sorulmaktadır. Orijinal lokasyon, Alternatif bir lokasyon ve ortamımızda Type olsa buraya dönebilecektik. Ben sildiğim öğeleri yerine getirmek için “Recover the orijinal localation” seçeneğini seçerek Next ile ilerliyorum.

 

 

 

image033

 

 

 

Geri yükleme sırasında aksiyonlar hakkında sorular soruluyor ben bu kısımda dosyaları dönerken var olanların üzerine yazmasını, Güvenlik ayarlarını korumasını seçiyorum sizde kendinize göre gerekli ayarları yapabilirsiniz. Ben ayarlarımı yaptıktan sonra Next ile ilerliyorum.

 

 

 

image034

 

 

 

Recover butonu ile geri dönme işlemini başlatıyorum.

 

 

 

image035

 

 

 

Geri dönüş işlemi başladı.

 

 

 

image036

 

 

 

İşlem başarı ile tamamlandı.

 

 

 

image037

 

 

 

Kullanıcımıza baktığımızda silinen klasör gelmiş fakat belirlediğimiz politika gereği dikkat ettiyseniz Mp3 uzantılı müzik dosyamız yedeklenmemiş ve geri yükleme sırasında geri dönülmedi.

 

 

 

image038

 

 

 

Kullanıcının Kendi Yedeklerini Kendinin Geri Dönebilmesi

 

 

Bir bug eksiklikte diyebiliriz bu sebeplerden dolayı kullanıcı kendi yedeklerini dönmek için Dpm agent programını açıp Recovery tabına geldiğinde aşağıdaki ekranla karşılaşmakta ve “DPM found no recovery points which you are authorized to restore on the specified DPM server. You can restore only those recovery points for which you were an administrator at the time the backup was taken. To restore other recovery points, contact your DPM administrator, or attempt to restore from another DPM.” bu hatayı almaktadır.

 

 

 

image039

 

 

 

Kullanıcının bu hatayı almaması ve kendi kendine geri dönüş işlemlerini yapabilmesi için birkaç işlem yaparak bu yukarıdaki sorunu aşacağız. Öncelikle Dpm konsolunda Options butonuna tıklayalım. Açılan ekranda “End-users Recovery” tabında “Configure Active Directory” butonuna tıklayarak birkaç ayar yapmamız gerekmektedir.

 

 

 

image040

 

 

 

Butona tıkladığımızda karşımıza gelen ekranda aşağıdaki gibi seçim yapıp “Ok” butonuna basalım.

 

 

 

image041

 

 

 

Gelen ekranı “YES” seçeneği ile geçelim.

 

 

 

image042

 

 

 

Bir sonraki ekranı “OK” seçeneği ile geçelim.

 

 

image043

 

 

 

Bu işlemlerimize rağmen hata ile karşılaşmaktayız. Bu hatayı engellemek için bazı işlemler yapmamız gerekmektedir.

 

 

 

image044

 

 

 

Öncelikle Dpm üzerinde aşağıda olduğu gibi C:\program files\Microsoft DPM\DPM\End User Recovery bu yol içerisindeki DPMADSchemaExtension.exe dosyasını çalıştıralım.

 

 

 

image045

 

 

 

Gelen soruyu “YES” ile geçelim.

 

 

 

image046

 

 

 

Dpm makinasının Netbios ismini yazıp “OK”’ butonuna tıklayalım.

 

 

 

image047

 

 

 

Domain ismimizi yazıp “OK” butonuna tıklayalım.

 

 

 

image048

 

 

 

Dpm ve domain aynı alanda ise bu ekranı boş bırakarak “OK” butonuna tıklayalım.

 

 

image049

 

 

 

Gelen ekranı “OK” ile geçelim.

 

 

 

image050

 

 

 

Gelen ekranı “OK” ile geçelim.

 

 

 

image051

 

 

 

Şimdi Dpm konsolu üzerinden aynı işlemi tekrar deneyelim.

 

 

 

image052

 

 

 

Gelen ekranı “YES” ile geçelim.

 

 

 

image053

 

 

 

Gelen ekranı “OK” ile geçelim.

 

 

 

image054

 

 

Gelen ekranı “OK” ile geçelim.

 

 

 

image055

 

 

 

Şu anda görüldüğü gibi “End-USER Recovery” tabında “Enable End-User Recovery” seçeneğini aktif edebildik. Bu Exe çalıştırma sırasında hata alanlar işlemleri DC üzerinden gerçekleştirebilirler.

 

 

 

image056

 

 

 

Bu işlemlere rağmen hata ekranımız düzelmedi. Birkaç işlem daha yapmamız gerekiyor.

 

 

 

image057

 

 

 

Öncelikle register üzerinde HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsof\Microsoft Data Protection Manager\Agent\ClientProtection bu anahtar altında clientowner şeklinde bu işlemi yapmaya yetkili olan user tanımlanmasında birden fazla user var ise araya (,) koyarak ekleme işlemini yapmalı, resimdeki gibi bir değer tanımlamalı ve sistemi restart etmelisiniz. Bu değer domainismi\user şeklinde olmalıdır.

 

 

 

image058

 

 

 

Bu işlemden sonra kendi makinesinde geri dönüş yapacak olan kullanıcı local admin grubuna eklenmelidir.

 

 

 

image059

 

 

 

Bu işlemden sonra kullanıcı geri yükleme noktalarını görebilecektir. Yukarıdaki Dpm makinası ve clientte yapılan register ayarında clientin, Dpm server üzerinde yapılan ayarlarda ise Dc ve Dpm makinalarının yeniden başlatılması gerekmektedir.

 

 

 

image060

 

 

Open butonuna tıkladığımızda yedek alınan verilerimizi görebiliyoruz gerekli dizinlere girerek bize lazım olan dosyalarımızı kopyalayarak gerekli gördüğümüz yere yapıştırabiliriz.

 

 

 

image061

 

 

 

Makalemde bilgilerinden yararlandığım Fatih KARAALİOĞLU hocama teşekkür ediyorum. İlerleyen serilerde Dpm 2012 ürününü derinlemesine ele alacağız. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle hoşçakalın.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue