Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

DPM 2012 Disk ekleme, Agent Ekleme, Protection Group Tanımlama ve Dosya Bazlı Yedek Alma

$
0
0

Dpm makale serimizde öncelikle disk ekleme işlemlerinin anlatılması, agentların nasıl ekleneceği konusu, protection grubunun nasıl oluşturacağına değinecek, dosya bazlı yedekleme işlemleri yapacağız. İlerleyen makalelerimizde Sql Server Backup & Restore, Exchange Server Backup & Restore, Full sistem Backup & Restore, User self servis işlemleri ve Workgroup bilgisayarlarının korunmasını ele alacağız.

 

Makalemize geçmeden önce Dpm hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Microsoft eski zamanlarda sistem içerisindeki yedekleme işlemlerini ntbackup ile gerçekleştiriyor bu şekilde dosya bazlı yedekleme, systemstate yedeklemesi gibi yedeklemeler yapabiliyorduk. Günümüzde gerek yazılımların hızla gelişim izlemesi gerek ise Microsoft’un ürün yelpazesinin hızla gelişmesi sonucu Microsoft ağırlıklı olarak kendi ürünlerinde başarılı bir yedekleme işlemi yapılması için Dpm yazılımını geliştirdi. Dpm ilk olarak hayatımıza 2007 sonrasında 2010 ve şimdide 2012 olarak girmek üzere. Microsoft için kendi sistemini kolay ve gerekli iyileştirmeleri yaparak iyi bir şekilde yedekleyebilir. Bu nedenle Microsoft ürünlerini en iyi yedekleyebilen bir ürün olduğunu söylersek yanılmış olmayız.

 

Programın yeniliklerine değinme, eski bir versiyon ile kıyaslama işlemleri yapmayacağım belirli bir zaman limiti içerisinde programımızın yedekleyebildiği tüm platformlarda testler yapıp makale haline getireceğim.

 

Programın kurulumunda sorun yaşanmaması için kurulum yapılacak olan sistem kesinlikle Reginal Setting ayarlarında “United State” özelliğini taşımalıdır. Dpm 2012 Windows Server 2008, Windows Server 2008 Sp2, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008 R2 Sp1 server işletim sistemleri üzerine kurulabilmektedir. Programımız kurulduktan sonra bizleri aşağıdaki bir ekran karşılamaktadır. Eski versiyonlara göre farklı bir arayüz bizi karşılamaktadır. Microsoft nasıl ofis 2007, 2010 sistemlerinde ve Server8, windows8 mimarisinde ribon menüye geçti ise System Center ürün ailesi içerinde Fresh adı verilen menü yapısına geçmiştir. System Center ailesindeki tüm ürünlerde menü yapısı aşağıdaki yapıya benzer bir yapı almıştır. Hangi menüye tıklanır ise üst kısımda bu menü ile ilgili olarak yapılabilecek işlemlere ait menüler belirmektedir.

 

 

image001

 

 

Programın yapılandırılması konusunda yedekleme işlemlerine bağlayabilmek için 3 temel işlem yapılmalıdır.



1-Yedekleme işlemlerinde yedeklerin alınacağı Disk veya Type ekle işleminin yapılması.

 

2-Yedekleme yapılacak olan sistemlere agent kurulumu yapılması


3-Yedekleme yapılacak olan sistemlerin yedekleme gruplarının oluşturulması

 

Sistemimizde şu anda ikinci bir diskimiz var bu diskimiz online olmalı ve biçimlendirilmemelidir. Biçimlendirilmiş olan bir diski Dpm sistemimize ekleyemeyiz. Diskimizi bu halde bıraktıktan sonra Dpm ekranımıza geri dönüş yapalım ve disk ekleme işlemimizi gerçekleştirelim.

 

1-Yedekleme işlemlerinde yedeklerin alınacağı Disk veya Type ekle işleminin yapılması.

 

 

image002

 

 

Dpm üzerinde disk elemek için “Management” sekmesinde “Disk” tabına tıklayalım. Bu adımlar sonrasında “ADD” butonu aktif oldu. Şimdi bu butonumuza tıklayalım.

 

 

image003

 

 

Gelen ekranda bizim hali hazırda bekleyen biçimlenmemiş diskimiz yer almaktadır. Diskimizi tıklayarak karşı tarafa geçirelim.

 

 

image004

 

 

“OK” butonuna basarak ilerleyelim.

 

 

image005

 

 

Diskimiz başarılı bir şekilde eklendi. 80 Gb bir disk %100 kullanılabilir bir alanla hazır durumda.

 

 

image006

 

 

Şimdi yedekleme yapılacak olan agent kurulumlarını yapalım. Bunun için “Management” sekmesinde “Agents” tabına tıklayalım üstte aktif olan “Install” butonuna tıklayalım.

 

2-Yedekleme yapılacak olan sistemlere agent kurulumu yapılması

 

 

image007

 

 

Karşımıza gelen ekranda İnstall agent seçeneği ile koruyacağımız sisteme agent yükleyebiliriz. Attach Agent seçeneğinde ise domaine üye olmayan veya SCCM ile yazılım dağıtılarak agent kurulan kullanıcıları buradan ekleyebiliriz. Biz Install Agent seçeneği ile ilerleyelim.

 

 

image008

 

 

Agent yüklenebilecek olan bilgisayarların netbios ismini girip arattırabileceğimiz gibi zaten listelenen bilgisayarı seçip agent yükleme yapabiliriz. Agent yüklenecek olan bilgisayarımızı seçerek karşıya geçirelim.

 

 

image009

 

 

Next butonu ile ilerleyelim.

 

 

image010

 

 

Agent yükleyebilmek için o makinede hak sahibi olan bir hesabın bilgilerini girebilirsiniz. Ben Administrator kullanıcısı ile bu işlemi yapacağım.

 

 

image011

 

 

Yükleme sonrasında yeniden başlatma seçeneğini seçerek Next ile ilerliyoruz.

 

 

image012

 

 

Install butonuna tıklayarak yükleme işleminin başlamasını sağlayalım.

 

 

image013

 

 

Yükleme işlemimiz şu anda başladı. Yükleme işlemlerinde bir sorun yaşamamak adına yükleme yapılacak olan bilgisayarda firewall disable edebilir veya dpm için gerekli portlara izin verebilirsiniz.

 

 

image014

 

 

Yükleme işlemi başarı ile tamamlandı.

 

 

image015

 

 

Agent ekranında eklenen bilgisayarımız yerini aldı.

 

 

image016

 

 

Kullanıcımızda yüklenen Agent’e ait processes aşağıda yer almaktadır.

 

 

image017

 

 

Agent yüklenen bilgisayarda Agent servisleri aşağıda yer almaktadır.

 

 

image018

 

 

Gerekli disk ekleme ve Agent yükleme işlemlerinden sonra şimdi yedekleme için bir görev tanımlaması yapabiliriz. Gerekli koruma grubunu oluşturarak yedeklerin alınmasını sağlayacağız. “Protection” tabında aktif olan “NEW” butonuna tıklayarak koruma grubunu ekleme adımlarını başlatalım.

 

3-Yedekleme yapılacak olan sistemlerin yedekleme gruplarının oluşturulması

 

 

image019

 

 

Sihirbaz ekranını Next ile geçelim.

 

 

image020

 

 

Ekleyecek olduğumuz Koruma Grubu üyesinin türünü seçelim. Ben bir server ekleyeceğim için Server seçeneğini seçiyorum. Client koruma gruplarında client seçilebilir.

 

 

image021

 

 

Yedeği alınacak olan öğeleri seçiyorum. Burada birden fazla bilgisayardan birden fazla öğenin yedeklemesini yapabilir ve bu şekilde seçimde bulunabiliriz. Biz bu örneğimizde dosya yedeklemesi yapacağımız için bir klasör seçiyoruz.

 

 

image022

 

 

Koruma Grubumuza bir isim verip yedeklemenin nereye yapılacağını belirliyoruz. Bizim ortamımızda sadece disk olduğu için Disk seçimi ile Next ile ilerleyelim.

 

 

image023

 

 

Bu ekranımızda Koruma grubunun kaç gün saklanacağı, yedeklemenin kaç saatte bir yapılacağı, ve seçimin editlenmesi gibi işlemler yapılabilir. Biz 24 saatlik yedekleme yani günde 1 kez, Yedekleme işinin saat 9:30 da yapılması gerektiğini belirttik. Next butonu ile ilerleyelim.

 

 

image024

 

 

Total data size: Seçilen dataların toplam boyut bilgisi verilmektedir.

 

Disk Space Allocated in DPM: Bizim seçmiş olduğumuz günde bir kez yapılacak yedekleme için, 5 gün tutulacak olan koruma grubu için ayrılacak disk kapasitesi belirlenir.

 

Avarage disk space allocated in protected computers: Disk üzerinde 300 Mb bos bir alanın olması gerekmektedir. Bu alan ihtiyacını bizler Modify bölümünden değiştirebiliriz. Fakat değişiklik alanı küçültmek için önerilmemektedir! Alanın boyutunu arttırabiliriz. Bu alan dosya sunucumuz üzerinde koruma altına aldığımız her bir volume üzerinde ayrı ayrı oluşturulacaktır. Korunacak dosya sunucusu üzerinde 300 MB bir alana ihtiyaç duyulmasının nedeni DPM sunucusu Dosya Sunucusu üzerinde oluşan dosya değişikliklerini, dizin değişikliklerini, NTFS file System değişiklikleri vb. birçok bilgiyi bu alan üzerine yazdırtacak ve ihtiyaç durumunda buradan okuyacaktır.

 

Automatically Grows Volumes: Disk boyutu yetersiz geldiği zaman otomatik olarak backup diskimiz üzerinde, boşta bekleyen bölümden ihtiyaç duymuş olduğu alanı kullanacak v büyüme gerçekleştirecektir.

 

 

image025

 

 

Choose replica creation method: Oluşturulan koruma grubunun hangi zaman dilimleri içinde çalışması gerektiğini belirliyoruz. Çalışma zamanı olarak kural oluşturulduktan hemen sonra, bizim belirlemiş olduğumuz herhangi bir zaman ve saat dilimi içinde veya manuel başlatılması gerektiğini belirliyoruz. Eğer NOW bölümünü seçip kuralımıza devam edersek, kuralımız oluşturulduktan hemen sonra dosya sunucumuzun data koruması başlayacaktır ve ilk recovery point durumunu (geri yükleme alanını) tam yedek alarak gerçekleştirecektir. Now bölümünü seçip Next butonu ile devam ediyoruz.

 

 

image026

 

 

Run a consistency check if a replica becomes inconsisten: Aktif duruma getirmenizi öneriyorum. Bu bölümü aktif duruma getirdiğimiz zaman DPM sunucumuz koruma altında bulunan dosya sunucusuna iletişim kuramadığı zamanlar için geçerlidir. Bu zaman dilimi yedekleme zaman dilimleri ile eşleşirse her bir saatte bir DPM sunucusu dosya sunucumuzu kontrol edecektir ve iletişim sağladığı ilk zaman diliminde görevi tekrardan başlatacaktır.

 

Run a Daily consistency check according to the fllowing schedule: Bölümünde ise bu zaman diliminin her bir saatte bir kontrol etmesini ama gerçekleştirilmeyen başarısız backup görevinin belirli zaman dilimlerinde olmasını sağlarız.

 

 

image027

 

 

Yapılan işlemlerin bir özet penceresi karşımıza geldi. “Create Group” butonu ile işlemlerimizi yapalım.

 

 

image028

 

 

İşlemimiz başarılı bir şekilde tamamlandı.

 

 

image029

 

 

Şu anda oluşturulan koruma grubu önceki aşamalarda “Now” seçeneğini seçtiğimiz için Replika noktası oluşturma işlemine başladı. Bu şekilde ilk yedeği almış ve geri yükleme noktasını oluşturmuş olacak.

 

 

image030

 

 

Şu anda ilk geri yükleme noktası oluştu. Seçilen makinamızda yedeği alınacak olan dosyalar full olarak ilk yedekleme işlemine tabi tutuldu.

 

 

image031

 

 

Bu işlemler için diskimiz üzerinde Dpm sunucusu gerekli partitionları ayarladı.

 

 

image032

 

 

“Recovery” tabında almış olduğumuz yedeğe ait geri yükleme noktalarını görebiliyoruz. Ben ilk replikasyon işleminden sonra birkaç kez kendim elle replikasyon işlemi yaptım toplamda 3 adet geri yükleme noktamız var.

 

 

image033

 

 

Geri yükleme işlemini test etmeden önce yedeklenen klasörü siliyorum.

 

 

image034

 

 

Recovery tabında bulunan “Recover” butonuna basarak geri yükleme işlemini başlatıyorum. Gelen ekranda geri dönüşü yapılacak olan klasörüm gözüküyor. Next butonu ile ilerliyorum.

 

 

image035

 

 

Geri yükleme işlemini bir Type ünitesine, Network üzerinde bir paylaşıma dönebiliriz. Ben orijinal lokasyona döneceğim için “Recover the orijinal localation ” seçeneğini seçili bırakarak Next ile ilerliyorum.

 

 

image036

 

 

Bu ekranımızda geri dönüş işlemi sırasında aynı dosyaların geri dönüş yapılacak olan konumda bulunması durumunda ve security izinleri ile ilgili ayarlar yapılabilmektedir. Ben aynı dosyaların üzerine yazması alınan yedekteki Ntfs izinleri ile geri dönmesi seçeneğini seçiyorum. San Recovery bölümünü donanımsal bir SAN cihazımız, storagemiz varsa eğer hardware snapshoot kullanılarak SAN tabanlı geri dönün yapılmasını gerçekleştirebiliriz. Next ile ilerliyorum.

 

 

image037

 

 

Yapılan işlemlerin bir özeti gözükmektedir. Recover butonu ile geri dönüş işlemini başlatıyorum.

 

 

image038

 

 

İşlemimiz başarılı bir şekilde tamamlandı.

 

 

image039

 

 

Şu anda dosyalarımızın başarılı bir şekilde geri geldiğini görebiliyoruz.

 

 

image040

 

 

Makalemde bilgilerinden yararlandığım Fatih KARAALİOĞLU hocama teşekkür ediyorum. İlerleyen serilerde Dpm 2012 ürününü derinlemesine ele alacağız. Bir başka makalede görüşmek dileği ile hoşçakalın.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue