Makalemde elimizde bununa bir VM Sunucumuzu kullanarak yeni bir VM Template oluşturmayı gerçekleştireceğiz. Bildiği üzere bu Template’ lerin bizler için önemi büyüktür. Alınan bu template’ ler sayesin de belirlediğimiz bazı özellikleri sayesinde birden fazla sunucu veya sunucuları kolaylıkla oluşturabiliriz. Bilirsiniz ki bir sunucuyu adım adım kurmak baya zahmetli ve zaman alıcı bir işlemdir işte bu sayede bu zahmetlerden ve zaman kazanmış oluruz.
Tabiki de Örnek olarak göstereceğimiz bu sunucumuzun VM Template oluşturmadan önce yapmamız gerek ve dikkat etmemiz gerek birkaç husus bulunmaktadır. İlki (Örnek olarak göstereceğimiz sunucumuzun stop durumda yani kapalı olması gerekmektedir.) İkincisi (örnek olarak göstereceğimiz sunucumuzun clonelama işlemi ile bir kopyasını oluşturmalıyız çünkü Template olarak kullanılacağında VMM 2012 üzerinden silinecektir.)
Bu işlemlere dikkat ettikten sonra VM Template oluşturma işlemimizi gerçekleştirmeye geçelim,
VMM Konsolumuzu açtıktan sonra Hyper-V hostumuzun içerinde bulunan Sanal Sunucumuzu Template olarak kullanacağız. Bunun için mevcut Sunucumuz üzerine sağ click yaparak Create’ e geliyoruz ve Create VM Template diyoruz.
Karşımıza gelen bu uyarıda Örnek Sunucu olarak kullanacağımız bu sunucumuzun bu işlem sonrasında silineceğini bu işlemi yapmadan önce bu sunucumuzun clonelanarak bir kopyasının alınması gerektiği uyarını veriyor. Eğer yukarıda belirttiğim önemli hususları yerine getirdiysek Yes diyerek devam ediyoruz.
Karşımıza gelen Tepmlate Identity penceresinde oluşturacağımız bu template’ e bir isim ve açıklama belirliyoruz ve devam ediyoruz.
Configure Hardware penceresinde Şablon olarak oluşturacağımız Sunucumuzun donanımsal özelliklerini belirliyoruz. Donanımsal özellikleri de belirledikten sonra devam ediyoruz.
Karşımıza gelen Configure Operating System penceresinde bu sunucumuzun hangi özelliklerini bulunduracağını belirliyoruz. Identity Information kısmında rastgele bir isim oluşturması için (*) koyuyoruz veya olmasını istediğiniz bir isimde verebilirsiniz fakat tavsiyem (*) koymanızdır. Çünkü kurulumlarda aynı isimde oluşturacağına farklı farklı isimlerde oluşturmasında fayda var.
Configure Operating System penceresinde Admin Password kısmında üç farklı seçenek bulunmaktadır.İlk seçenek seçilirse Local Admin için şifre gerekmediğini belirtir. İkinci seçenek ise kurulumda administrator şifresini belirlemiş olur ve bu şifre ile yapılandırılır.Üçüncü seçenek ise Local Administrator açılırken belirlediğimiz bir Run As account hesabı tarafında açılabilmesini belirleye biliriz. Ben ikinci seçeneği seçerek Local Administrator hesabıma bir şifre belirliyorum.
Product Key kısmında kuracağımız ürünün lisans numarasını buraya giriyoruz. Boş bırakırsanız kurulum esnasında Lisans Numarasını girmenizi isteyecektir. Lisans numarası Template’ den kuruluma işlemi yapılır ken %95’ e geldiği zaman ister. Template’ den kurulum yaparsanız %95 de takıldı sanmayın Via Console’ dan bağlanarak girebilirsiniz.
Time Zone penceresinde sanal sunucunun hangi zaman dilimde olacağını belirliyoruz.
Operating System Penceresinde oluşturacağımız şablon sunucumuzun hangi işletim sistemini kullanacağını belirliyoruz.
SCVMM 2012 ile gelen yeni özelliklerden bir tanesi de Roles kısmıdır. Bu kısmında şablon sunucumuz üzerinde bulunmasını istediğimiz rolleleri ekleyebiliyoruz.
SCVMM 2012 ile gelen özellikler Roles gibi Features lardır. Gene aynı şekilde buradan da şablon sunucumuzun üzerinde bulunmasını istediğimiz featurelarımızı ekleyebiliyoruz. Ben yukarıda gördüğünüz gibi istediğim featureları ekledim.
Networking kısmında bu şablon sunucunun Domaine yapısına dahil bir sunucumu yoksa Workgroup’ da bulunacak bir makine özelliğini mi taşıyacağını belirliyoruz. Domain seçeneğini seçtiğinizde gerekli domain bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Ben Workgroup’ u seçerek artık bu kısımda yapacağım bir ayar kalmadı o yüzden devam ediyorum.
Select Library Server penceresinde artık oluşturduğumuz bu template i hangi Library sunucumda tutacağını belirliyorum ve devam ediyorum.
Select Path kısmında Library Server’ ımda hangi lokasyonda oluşturulacağını belirliyorum. Bunun için Library Server Sunucumu seçtikten sonra Browse diyerek sunucum altında bulunan lokasyonumu seçiyorum. OKdiyerek Path’ imi ekliyorum.
Select Path kısmında Library Server’ ımdaki oluşturulacağı lokasyonu belirledik den sonra devam ediyorum.
Summary penceresinde oluşturacağımız template için bilgileri gösteriyor. Gene aynı şekilde View Script diyerek komutlara yaptığı işlemlere bakabilir ve PowerShell Console dan da bu işlemleri yapabiliriz. Artık Creatediyerek VM Template imizi oluşturmaya başlıyoruz.
Örnek Sunucu olarak kullandığımız bu sunucumuzda Sysprep işleminin çalıştığını görüyoruz. Bu işlemin ne olduğu isterseniz biraz açıklayayım Kurduğunuz Pclerde ve Sunucular kurulumdan sonra kendini tanımlayan bir ID oluşur. Bizler bu numaraya SID diyoruz. Yani Aynı network içerisinde bulunan hiçbir Pc veya Sunucunun SID numaraları aynı olamaz. SID numarasının aynı olması bazı sorunlara ve sıkıntılara yol açar. Gördüğünüz gibi SCVMM bunu kendisi yapıyor.
Jobs kısmına geliyoruz ve yaptığımız bu işlemde hangi aşamaların olduğunu ve son durumunu takip edebiliriz. Artık VM Template imiz bitene kadar bekliyoruz.
Yeni VM Template’ imizi başarılı bir şekilde oluşturduk. Karşımıza gelen Warning 10666 numaralı uyarıda pek fazla önem arz etmemektedir. Bu uyarıya bakarsanız (şablon oluşturulurken yapılan donanımsal değişikliklerin desteklenmeyeceğini bildiriyor.)
Library den Templates kısmına geliyoruz ve oluşturduğumuz VM Template imizin başarılı bir şekilde oluştuğunu görüyoruz.
Evet arkadaşlar elimden geldiğince sizlere Virtual Template oluşturmayı anlattım. Makalemizin başında da bahsettiğim gibi bu sayede birden çok sunucu kolaylıkla kurarak zaman ve iş yükünü küçümsenmeyecek seviyede azaltmış olduk.
Umarım sizlere faydalı olacaktır.