Hatırlarsanız SCVMM 2012 kurulumu yaparken Self – Service Portal rolünün kurulumunu gerçekleştirmemiştik. Şimdi bu Self – Service Portal rolünün kurulumu gerçekleştireceğiz. Self – Service Portal rolü yöneticilerin web ara yüzünden sanal makineler oluşturabilme, bu sanal makinaları yönetmek için kuracağımız SCVMM rolüdür.
Artık Bu rolün kurulumunu gerçekleştirelim…
Kurulum DVD mizi çalıştırıyoruz ve Install diyoruz.
Karşımıza gelen pencere yeni bir feature ekliyeceğimizden dolayı Add features linkine geliyoruz.
Karşımıza gelen Select features to add penceresinde sadece VMM Self – Service Portal bileşeni var zaten kurulumda diğer iki bileşeni kurmuştuk. Kuracağımız VMM Self – Service Portal bileşenini işaretliyoruz ve devam ediyoruz.
Bileşen kurulumumuz için gereken Lisans Sözleşmemizi onaylayarak devam ediyoruz.
Karşımıza gelen Self – Service Portal Configuration penceresinde yapmamız gereken ayarlarımızı yapalım. Portal kurulumu için VMM Server 1 adımda VMM Server’ mızın adını giriyoruz. 2 nci adımda VMM Server’ ımızla hangi port üzerinde iletişime geçeceğini belirliyoruz. Bu port (8100) default port’ dur. Web Server kısmı 3 üncü adımda Self – Service Portalına web konsoldan hangi port’ dan erişim sağlayacağını belirliyoruz. Bu port (80)default port’ dur. 4 adımda bulunan Provide host header for portal Access kutucuğunu işaretliyoruz ve buraya web konsoldan erişim kullanacağımız bir isim belirliyoruz. Bu belirlediğimiz isim sonrasıhttp://vmmyoneetim/ gibi erişim sağlamanızda kullanılacak tanımlayı belirliyoruz. Bu ayarlarıda yaptıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Summary penceresinde kurulumun hangi lokasyona yapılacağı hangi portların kullanılacağını gösteren özet görüntümüzde Install butonuna basarak bileşenimizi kuruyoruz.
Self – Service Portal’ ımızı sorunsuz bir şekilde kurduk. Artık kurulum penceresini Close diyerek kapatıyoruz.
Artık yapmamız gereken kurulum esnasında Self – Service Portalına erişim için belirlediğimiz tanımlayıcı isim için DNS sunucumuza giderek tanımlama yapacağız…
DNS Manager konsolumuzu açıyoruz Domain imizi içerisine giriyoruz ve bir Host(A) kaydı oluşturacağız. Kurulum esnasında verdiğimiz erişim adını Host kısmına (vmmyonetim) yazıyoruz IP Address kısmına VMM Sunucumuzun IP adresini veriyoruz ve kaydediyoruz.
Host(A) kaydımızı da oluşturduktan sonra web konsolumuzdan erişim sağlıyoruz. http://vmmyonetim/ adıyla Self – Service Portal ımıza erişim sağlıyoruz. Gördüğünüz gibi Web üzerinden erişimi sağladık. VMM Service yönetici hesabımızla veya Domain Admins üyesi olan bir kullanıcı adıyla girmek istesek bile giriş yapamayacağız. Self – Service Portal erişimi için yetkilendireceğimiz kullanıcımıza roller ve gerek izinleri atamamız gerekmektedir. Bir sonraki makalemde Self – Service Portal erişimi için yetkili kullanıcımızı oluşturacağız.
Umarım sizlere faydalı olacaktır…