Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Java Deployment via Group Policy ( Group Policy ile Java Yüklemesi )

$
0
0

 

Bu makalemizde yine sistem uzmanlarının çok işine yarayacağını düşündüğüm bir kurulum methodunu paylaşacağım. Neredeyse tüm web uygulamaları java olmadan çalışmamaya başladığı için, her client makine üzerinde java yüklemesi yada versiyon güncellemesi şart hale geldi. Hal bu iken toplu bir kurulum gerektiğinde, örneğin java gerektiren bir web uygulaması hayata geçirildiğinde, bu kurulumu oturduğumuz yerden nasıl yapacağımızı anlatmaya çalışacağım. Hemen kurulum adımlarına geçelim.

 

Adım 1 : Domain Controller üzerinde Java Offline paketin indirilmesi ve extract edilmesi

 

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html

 

Yukarıdaki linke tıklayarak açılan sayfada JRE bölümündeki Download butonuna tıklıyoruz ve aşağıdaki listeden kendi sistemimize uygun olan java versiyonunu indiriyoruz.

 

 

image001

 

 

Ben örneğimizde Windows x64 üzerinden hareket edeceğim. Yükleme bittikten sonra programı extract edeceğim ve C:\Users\username\AppData\LocalLow\ klasörü altında oluşacak olan java klasörü içerisindeki MSI paketini GPO ‘da dağıtmak için kullanacağım. İlk işlemler için aşağıdaki ekran görüntülerini takip edebilirsiniz.

 

Javanın extract olması için exe’nin bir kere başlatılması gerekmekte.

 

 

image002

 

 

Yukarıdaki ekranı gördükten sonra, belirttiğim klasöre giderek Sun dizinini görebiliriz.

 

 

image003

 

 

Görüldüğü üzere jre kurulumu .msi uzantılı olarak duruyor. Biz, client tarafına bu paketi dağıtacağız. Bu dağıtımı yapabilmemiz için, ilgili klasörü içerisindeki Data1.cab ile birlikte paylaştırılmış bir klasöre alıp, Everyone ‘a en az Read yetkisi vermeliyiz. Ben test ortamımda C:\ dizininde bir klasör açıyor ve paylaştırarak ekran görüntüsündeki iki dosyayı bu paylaştırdığım dizine kopyalıyorum.

 

 

image004

 

 

 

image005

 

 

Paylaşımı tamamladıktan sonra klasör tarafında işimiz bitiyor ve Group Policy Management konsolunu açıyoruz. Burada yapmamız gereken ilk ayar, kurulum yapmak istediğimiz bilgisayarları Active Directory içerisinde ilgili OU’ya taşımak ve bilgisayarları taşıdığımız OU’ya yeni bir policy tanımlamak olacak.

 

 

image006

 

 

image007

 

 

Policy tanımladıktan sonra bu yaptığımız policy’e sağ tıklayıp Edit’e basıyoruz ve Object Editorü açarak ilk ayarımızı hemen yapıyoruz :

 

Policy Path : Computer Configuration à Policies à Administrative Templates à Windows Components à Windows Installer

 

Policy Name : Always install with elevated privileges

 

Bu ayarı Enable duruma getirmek, policy yaptığımız bilgisayarı kullanan kullanıcı admin olmasa bile kurulumun gerçekleşmesini sağlayacaktır.

 

 

image008

 

 

Sonrasında asıl işi yapacak olan kuruluma geliyoruz. Yani Computer Configuration à Software Settings à Software Installation à Sağ click à New à Package diyoruz ve Java msi paketini clientların ulaşabileceği şekilde ( network path olarak ) gösteriyoruz ve Assigned olarak software installation içerisine ekliyoruz.

 

 

image009

 

 

image010

 

 

Software Installation ekranının son hali aşağıdaki gibi olmalıdır :

 

 

image011

 

 

Bu ayarı yaptıktan sonra tek bir gereklilik kalıyor, o da gpupdate ve client tarafını restart etmek.

 

 

image012

 

 

Not : Kurulum ilk kez yapılıyorsa, client tarafında Java’nın GPO ile dağıttığımız versiyonunun yüklü olmadığına emin olmalıyız. Aksi halde paket, client tarafındaki path’e ulaşıp paketin zaten var olduğunu görüp çalışmayacaktır.

 

Not : Yaptığımız işlem bir logon script değildir ve yukarıda anlattığım üzere bilgisayara uygulanan bir policy tipidir. Bu sebeple iki durum doğar; birincisi kurulum, kullanıcının logon olmasını beklemeden başlar ve biter. İkincisi ise policy uygulanan bilgisayarlara hangi kullanıcı logon olursa olsun kurulum, policyde bir yanlış yoksa uygulanır.

 

Deployment yaptığım test ortamımda alper.yazgan adında admin haklarına sahip olmayan, yalnızca Domain Users üyesi bir kullanıcı mevcut. Bu kullanıcı ile oturum açıyorum.

 

 

image013

 

 

Policymizin uygulanıp uygulanmadığını anlamanın çeşitli yolları var.

 

1-      Program ekle kaldır bölümüne girip java’nın kurulu olup olmadığına bakmak.

 

 

image014

 

 

Java kurulumum yapıldı. Bu durumda policy başarıyla uygulandı.

 

2-      Event viewer’ı sunucu yada client tarafında kontrol etmek.

 

 

image015

 

 

image016

 

 

image017

 

 

3-      Client tarafında Admin haklarıma sahip bir kullanıcı ile oturum açıp bilgisayara uygulanan policy’i komut satırında görmek.

 

Hatırlatma : Admin haklarına sahip olmayan bir kullanıcı ile yalnızca oturum açılan kullanıcıya ait policyleri görebiliriz. Bilgisayara uygulanan policyleri görebilmemiz için admin hakkına sahip olmamız gerekir.

 

 

image018

 

 

Üç şekilde de policymizin uygulandığını doğrulamış olduk. Benzer kurulumları diğer paketler için de yapabiliriz. Javayı bu şekilde deploy ediyoruz. Hepimizin işine yarayacağını düşündüğüm bir makaleyi daha sizlerle paylaştım. Umarım faydalı olmuştur.

Teşekkürler.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue