Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma isimli Makale serimizin dördünce ve son bölümündeyiz. Bu makalemize başlamadan önce daha önce yapmış olduğumuz işlemleri hatırlayalım.
Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 1 (Hardware Profile Oluşturulması) isimli makalemizde amacımıza uygun bir tane Hardware Profile oluştruduk ve bu oluşturmuş olduğumuz Hardware Profilesini VMM sunucumuz üzerinde Library bölümünde sakladık.
Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 2 (Guest Os Profile Oluşturulması) isimli makalemizde amacımıza uygun bir tane Guest OS Profile oluşturduk ve bu oluşturmuş olduğumuz Huest OS Profilesini VMM sunucumuz üzerinde Library bölümünde sakladık.
Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 3 (New Template Oluşturulması) isimli makalemizde, oluştrumuş olduğumuz Hardware Profile, Guest OS profilesini kullandık ve daha önce oluşturmuş olduğumuz VHD’ ile ilişkilendirip VMM sunucumuz üzerinde Library bölümünde sakladık.
Bütün bu gereksinimleri yerine getirdikten sonra artık yeni bir tane sanal makine oluşturabilir durumdayız.
Virtual Machine Manager yönetim konsolu üzerinde Actions \ Virtual Machine Manager \ New Virtual Machine yolunuz izleyip sihirbazımızı çalıştırıyoruz.
Select source bölümünde Use an existing virtual macgine,template or virtual harddisk bölümünde Browse butonuna basıp oluşturmuş olduğumuz templateyi seçiyoruz.
Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma Bölüm 3 (New Template Oluşturulması) isimli makalemizde oluşturmuş olduğumuz 4 Gb Ram 4Vcpu Ws08 R2 Sp1 isimli templatemizi seçiyoruz.
Seçmiş olduğumuz templateyi Select Source bölümünde görebilmekteyiz.
Virtual Machine Identity bölümünde sanal bilgisayarımız için bir isim veriyoruz ve bu sanal makinemizin VMM üzerinde yöneticisi olacak olan kullanıcıyı belirliyoruz.
Not : Virtual Machine manager bölümünde verecek olduğumuz isim VMM, HyperV Hostlar üzerinde görülecek isim olduğu gibi sihirbaz içinde bir değişiklik yapmazsak bu ismin aynısı Domain Computer Account’u da olacaktır.
Configure Hardware bölümünde, templatemize bağlamış olduğumuz Hardware Profilemizi görebilmekteyiz. Bu Profili bu Virtual Machine özel olmak üzere sihirbaz içinde değiştirme hakkımız bulunmaktadır.
Guest Operating system bölümünde, templatemize bağlamış olduğumuz Guest OS Profilemizi görebilmekteyiz. Bu Profili bu Virtual Machine özel olmak üzere sihirbaz içinde değiştirme hakkkımız bulunmaktadır. Dikkat ederseniz Identity Informatin bölümü * olarak görülmekte. İstersek bu bölümde Domain Computer Account bilgisini düzenleyebiliriz.
Select Destination bölümünde Place the virtual machine on a host bölümünü seçiyoruz ve ilerliyoruz.
Select Host bölümünde Sanal bilgisayarımızın barıncak olduğu HyperV Hostu seçiyoruz. Sanal makinemizi deploy edecek olduğumuz HyperV host bir Cluster Kümesi içinde barınıyorsa Rating bölümünden en iyi durumda olan hostu görebilir ve en iyi kaynağa sahip olan Hostu seçip performans kazanımı gerçekleştirebiliriz.
Select Path bölümünde Sanal bilgisayarımızın sahip olacak olduğu Vhd ve VM bilgilerinin deploy edilecek olan HyperV Host üzerinde hangi dizinde saklanacağını görebilmekteyiz.
Destination folder seçimini gerçekleştirdik.
Select Network bölümünde oluşturacak olduğumuz Virtual Machine hangi host üzerinde barınacaksa, host üzerinde kullanacak olduğu Virtual Networkü seçiyoruz.
Additional Properties bölümünde opsiyonel seçimlerimizi yapıyoruz. Seçimimiz var sayılan değerlerdir. Fiziksel Hostumuz yeniden açıldığı zaman oluşturmuş olduğumuz virtual machinemizin nasıl bir eylem yapması gerektiğini veya fiziksel sunucumuz durduğu zaman virtual machinemizin ne yapması gerektiğini burada belirliyoruz.
Summary bölümünde New Virtual Machine sihirbazı içinde yapmış olduğumuz işlemlerin özeti görülmektedir. View Script bölümünde yapmış olduğumuz işlemlerin Power Shell Scripini görebilir ve başka Virtual Machineler oluşturmak için GUI haricinde Power Shell’i kullanabiliriz.
Scriptin içeriği aşağıda yer almaktadır.
# ------------------------------------------------------------------------------
# New Virtual Machine Script
# ------------------------------------------------------------------------------
# Script generated on 12 Ekim 2011 Çarşamba 08:28:06 by Virtual Machine Manager
#
# For additional help on cmdlet usage, type get-help <cmdlet name>
# ------------------------------------------------------------------------------
Set-VirtualFloppyDrive -RunAsynchronously -VMMServer localhost -NoMedia -JobGroup 51c5f7b4-8b00-41fe-adda-ce676694c028
Set-VirtualCOMPort -NoAttach -VMMServer localhost -GuestPort 1 -JobGroup 51c5f7b4-8b00-41fe-adda-ce676694c028
Set-VirtualCOMPort -NoAttach -VMMServer localhost -GuestPort 2 -JobGroup 51c5f7b4-8b00-41fe-adda-ce676694c028
New-VirtualNetworkAdapter -VMMServer localhost -JobGroup 51c5f7b4-8b00-41fe-adda-ce676694c028 -PhysicalAddressType Dynamic -VirtualNetwork "VmNic" -VLanEnabled $false -MACAddressesSpoofingEnabled $false
New-VirtualDVDDrive -VMMServer localhost -JobGroup 51c5f7b4-8b00-41fe-adda-ce676694c028 -Bus 1 -LUN 0
$CPUType = Get-CPUType -VMMServer localhost | where {$_.Name -eq "3.00 GHz Xeon MP"}
New-HardwareProfile -VMMServer localhost -Owner "NAKSAN\administrator" -CPUType $CPUType -Name "Profilef22d3249-ec45-49a0-a5f3-090a2e00aeaa" -Description "Profile used to create a VM/Template" -CPUCount 4 -MemoryMB 4096 -ExpectedCPUUtilization 20 -DiskIO 0 -CPUMax 100 -CPUReserve 0 -NetworkUtilization 0 -RelativeWeight 100 -HighlyAvailable $true -NumLock $false -BootOrder "CD", "IdeHardDrive", "PxeBoot", "Floppy" -LimitCPUFunctionality $false -LimitCPUForMigration $true -DynamicMemoryEnabled $false -MemoryWeight 5000 -VirtualVideoAdapterEnabled $false -JobGroup 51c5f7b4-8b00-41fe-adda-ce676694c028
$Template = Get-Template -VMMServer localhost | where {$_.Name -eq "4 Gb Ram 4 Vcpu Ws08 R2 Sp1"}
$VMHost = Get-VMHost -VMMServer localhost | where {$_.Name -eq "bladec03.naksan.intl"}
$HardwareProfile = Get-HardwareProfile -VMMServer localhost | where {$_.Name -eq "Profilef22d3249-ec45-49a0-a5f3-090a2e00aeaa"}
$GuestOSProfile = Get-GuestOSProfile -VMMServer localhost | where {$_.Name -eq "Ws08 R2 Sp1"}
$OperatingSystem = Get-OperatingSystem -VMMServer localhost | where {$_.Name -eq "64-bit edition of Windows Server 2008 R2 Enterprise"}
New-VM -Template $Template -Name "Nksproxy1" -Description "" -VMHost $VMHost -Path "C:\ClusterStorage\Volume1" -JobGroup 51c5f7b4-8b00-41fe-adda-ce676694c028 -RunAsynchronously -Owner "NAKSAN\administrator" -HardwareProfile $HardwareProfile -GuestOSProfile $GuestOSProfile -ComputerName "*" -FullName "" -OrgName "" -TimeZone 130 -AnswerFile $null -OperatingSystem $OperatingSystem -RunAsSystem -StartAction NeverAutoTurnOnVM -StopAction SaveVM -StartVM
Seçimlerimizi yaptık ve yeni bir tane Virtual Machine Manager oluşturabilmek için görevimizi başlattık. VMM yönetim arayüzünden Jobs ekranını açıp VMM’ in yapmış olduğu işlemleri görebiliriz.
Bu görevleri özetlememiz gerekirse, VMM yazılımı ilgili Host üzerinde yeni bir tane Virtual Machine oluşturuyor, Library serverimiz içinde bulunan VHD dosyamızı Hostumuz üzerine kopyalıyor, VM bileşenlerini yükleyip yeni virtual machinemizi özelleştiriyor.
Bu özelleştirme bölümünde HyperV Hostumuz üzerinde sanal makinemizi inceleyecek olursak işletim sisteminin syspreplendiğini görebilmekteyiz.
Bu işlemleri yerine getirirken unutulmaması gereken bir temel ihtiyaç daha vardır. Bu temel ihtiyaç network alt yapımız içinde bir tane DHCP sunucusunun olmasıdır. Çünkü oluşturulacak olan yeni virtual machinemizin etki alanına giriş yapabilmesi, etkialanı sunucularıyla iletişime geçmesi gerekmektedir. Oluşturulan yeni VM’ imiz Dhcp’ den IP almaküzere hazır duruma gelecektir ve DHCP’den almış olduğu IP adresi sayesinde etkialanı domain controller sunucularıyla iletişime geçecek ve VMM sunucumuz tarafından etkialanına giriş yapacaktır. Ortamda eğer bir Dhcp sunucusu yoksa işlemler etki alanına giriş yapmadan hata verecek, bizler el ile IP ataması ve etkialanına alma işlemleriyle işlemleri el-ile tamamlamak zorunda kalacağız.
Bu ihtiyaç VMM2012 ile ortadan kalmaktadır. Serhat Hocamızın belirttiği gibi Geleceği bekleyeceğiz :)
İşlemlerimiz tamamlandığı zaman oluşturmuş olduğumuz Virtual Machinemiz kullanılmak üzere hazır duruma gelmiş durumdadır. Sanal bilgisayarımızın özelliklerine baktığımız zaman, oluştrumuş olduğumuz sanal bilgisayarımız domain ortamına dahil edilmiş olduğunu görebilmekteyiz.
Dört farklı makale serisinden oluşan Virtual Machine Manager 2008 R2 ile Hızlı VM Oluşturma makale serimizi tamamlamış bulunuyoruz.
Yapmış olduğumuz bu işlemlerin bizlere getirisi nelerdir?
Eğer sürekli olarak sanal makine oluşturma ihtiyacımız varsa, test ortamlarımız veya yazılım geliştirme işlemlerimiz varsa sürekli yeni makine oluşturma işlemlerini otomatik duruma getirmiş oluyoruz. Görevlerden gördüğünüz gibi yeni bir tane virtual Machine oluşturma işlemi on dakika gibi bir süre. Eğer VMM 2008 yazılımının bu özelliği olmasaydı, bizler on dakika içinde yeni bir bilgisayarmı oluşturabilirdik, yoksa bir işletim sistemini mi kurabilirdik, yoksa kurulan bu işletim sisteminin güvenlik güncelleştirmelerini alıp şirket politikalarınımı uygulayabilirdik. Bu işlemleri, IT iş süreçlerini düşündüğümüz zaman iş yükümüzün ne kadar hafiflediğini görebilmekteyiz.
Ve diğer bir özellik bu işlemleri bizlerin yapmasına bile gerek yoktur. VMM yazılımının Self Service Portal özelliğini kurup, gerekli izinlerin atamasını yaptıktan sonra yeni bir virtual machine oluşturma işlemlerini son kullanıcılarımızın bile yapmasını gerçekleştirebilmekteyiz.