Merhaba, bu makalede sizere hepimizin işini çok kolaylaştıracak ve büyük zaman kaybına sebep olan bir kurulumun merkezden nasıl yapılacağını anlatacağım. Konumuz group policy ile office 2007/2010/2013 kurulumu. Evet, eski versiyonları da söyledim çünkü tüm versiyonlarda geçerli olan kurulum methodunu anlatacağım. Bu methodun adı startup scripts. Kuruluma başlamadan önce bir kaç bilgi verelim. İstemci, bizim oluşturacağımız scriptler sayesinde sunucu tarafındaki office kurulum klasörlerini okuyarak kurulumu başlatır, kullanıcı bilgisayarını kullanmaya devam ederken kurulum sessizce başlar ve aynı şekilde biter. Oluşturacağımız scriptler bizim belirlediğimiz fonksiyonları içerir ve biz ne dersek kurulum sırasında bu olur. Zaten scriptlerle çalışmanın en güzel yanı da budur. Bat dosyaları yaparak komut tarafında çalıştığımız için gui (graphical user interface) bölgesinde görülemeyen şeyleri biz arka planda önceden belirtmiş oluruz. Böylelikle windows bize ne yapması gerektiğini her seferinde sormaktan vazgeçer ve kurulumu başlatıp bitirir. Bu kurulumun gerçekleşmesi için bazı ön koşullar mevcut. Bunları sıralayalım:
1- Kuracağımız office versiyonu Volume License versiyon olmak zorunda. Çünkü box lisanslar Gpo ile dağıtılmaya uygun değiller. Normalde bunu biliyor olmamız gerekir çünkü zaten biz satın alıyoruz fakat bilmeyen arkadaşlar için belirtelim; office 2010/2013 kurulum klasörü içerisinde “Admin” adlı klasör mevcutsa bu versiyon volume license versiyondur. Bazı durumlarda admin klasörü 2013 içerisinde bulunmuyor. Aşağıdaki verdiğim linkten elde edilebilir:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30341
2- Kurulum yapılacak bilgisayarlar bizim policy’i uygulayacağımız OU’ya taşınmalı. Unutmayalım ki uygulanan policy kullanıcıya değil bilgisyara gidecek.
3- Kurulum yapacağımız bilgisayarlara oturum açan kullanıcıların, paylaşıma açtığımız office kurulum klasörlerine en az “read” yetkisi bulunmalı, çünkü bat dosyalarını ve msp dosyalarını oradan okuyup çalıştıracaklar.
4- Birazdan hazırlayacağım scriptin bir özelliği daha mevcut, istersek kurulumun bitip bitmediğine dair logları bizim istediğimiz bir klasöre yazdırabiliyoruz. Bu sebeple açacağımız log klasörüne ilgili kullanıcıların read&write yetkisi bulunmalı.
5- Scriptlerin istemci tarafında çalışabilmesi için kullanıcıların local admin yetkisi bulunmalı.
Gereksinimleri de verdiğimize göre artık başlayabiliriz. Her şeyden önce bize gerekli olan ve üzerinde oynama yapacağımız scriptin linkini verelim:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff602181(v=office.14).aspx
Senaryomuza göre, domain üyesi olan 1 adet Windows 7 kurulu istemci bilgisayarım var. Ve bu bilgisayar benim AD içerisinde açtığım OU içerisinde duruyor. Elimizdeki kurulum x64 kurulum olduğu için 64-bit Windows 7 üzerine kurulum yapacağım. Eğer ortamda ayrı ayrı bitte makineler varsa ve hepsine ayrı kurulum yapmak istiyorsak, WMI filter kullanmalıyız. Bunu bir video ile göstereceğim umarım.
İşlemlerime C:\’nin altında office2013 adlı bir klasör açıp everyone’a read yetkisi vererek başlıyorum.
Daha sonra office 2013 kurulum dosyalarını buraay kopyalıyorum. Kurulum klasörünün içi aşağıdaki şekilde olmalı:
Ayrıca kurulum loglarının yazılacağı “office2013log” adlı bir klasör daha açıp bu kez “Read&Write” yetkisi veriyorum. Böylece kurulum esnasında bir problem olursa buraya text dosyalar halinde yazılacak ve ben de okuyabileceğim.
Daha sonra msp dosyalarımı oluşturmak için Start à Run satırına aşağıdakini yazıyorum:
Bunu yazmamla birlikte Office 2013 customization tool açılıyor ve gerekli özelleştirmeleri burada yaparak msp dosyamı hazırlayacağım.
OCT, açıldığında bir soru ile karşımıza gelir. Yeni bir customization ya da mevcut bir durumu değiştirmek isteyip istemediğimizi sorar. Ben yeni bir kurulum yapacağım için create a new setup seçeneğini seçerek OK’ a basıyorum.
OCT içerisinde ilk değişiklik yapmamız gereken alan, Licensing and user interface bölümü. Çünkü burası manuel office kurulumu esnasında hatırlarsanız karşımıza gelen ilk ekrandır. Ekranda Use KMS client key seçili, çünkü bende ortamda bir KMS Host var ve bütün clientlarım bu kms host üzerinden aktivasyon yapıyor. Elimde bir volume license key var ve KMS Host ‘ta tanımlı. Eğer böyle bir ortam olmasaydı ve elimde çoklu kuruluma uygun bir key olsaydı, enter another product key seçeneğini işaretleyerek key girip devam edecektim.
Bir diğer seçenek I accept the terms in the License Agreement’tır. Lisans sözleşmesini kabul ettiğimizi gösterir. Gelelim en önemli noktaya.
Display Level: Kurulumun kullanıcı ekranında görünüp görünmeyeceği kısmıdır. Görünmesini istemediğimiz için None olarak işaretliyorum. Basic ve Full-Detail olarak iki seçeneği daha mevcuttur. Bunlar kurulumu kullanıcı ekranında çeşitli şekillerde gösterirler.
Supress Modal: Kurulum sırasında bir hata oluşursa, kullanıcı ekranında gelecek olan hatayı göstermemek için bulunuyor. İşaretli bırakıyorum ki hata oluştuğunda kullanıcı farkına varmasın.
No Cancel: Eğer bunu işaretlersem, kurulumda bir hata olduğunda kurulum için çalışan exe dosyalarım kısır döngüye girer ve End Task duruma gelmez, yani boşa çalışmaya devam eder. İşaretlemiyorum ki kurulumda problem olduğu durumda exeler sonlansın.
Evet, OCT’de çalışmaya devam ediyoruz. Değiştireceğimiz alanlardan biri de Set Feature installation states bölümüdür. Burada hangi office ürünlerinin client tarafında kurulacağına karar veririz. Özellikle tek bir ürününde problem olan kullanıcılarda client tarafına kurulum yapmakta büyük kolaylıktır. Tüm office yazılımları yerine bir kaçını devre dışı bırakarak sadece aktif olanların kurulumunu yapabiliriz. Ekranın sağında görülen Reset Branch butonu, ekranı ilk açtığımız haline geri döndürmek içindir.
Son olarak File à Save As menüsünden office2013 adlı msp dosyamı az önce paylaşıma açıp read yetkisi verdiğim klasörün içerisine kaydediyorum.
Klasörümün son durumunu yukarıda görebilirsiniz. Bu kısmı hallettik, sıra geldi scriptlerimizi yani bat dosyalarımızı oluşturmaya. Makalenin başında verdiğim linke gidiyoruz ve sayfayı biraz aşağı çektiğimizde karşımıza Setlocal ile başlayan bir kod dizini çıkıyor. Bu kod dizininin tamamını alıp kopyalayarak bir notepad içerisine yapıştırarak kaydediyoruz. Sonra açarak üzerinden işlem yapmaya başlayalım:
Scriptin yaptığı işi özetlersek, önce kurulum ve log dosyalarının yerini kontrol eder, sonra çalışmak istediği bilgisayarın registry dosyalarına ulaşıp office kurulu mu değil mi buna bakar, eğer kuruluysa script başlamadan biter. Kurulu değilse msp dosyasını çalıştırır.
İlk değiştirmemiz gereken bölüm:
Set DeployServer: Sunucu adı ve office setup.exe dosyasının bulunduğu dizinin network yoludur.
Set ConfigFile: Sunucu adı ve config.xml dosyasının bulunduğu dizinin network yoludur. Zaten OCT içerisinde yaptığımız değişiklikler arka planda config.xml dosyasına kaydedilmişti.
Set LogLocation: Kuruluma dair logların yazılacağı klasörün network yoludur.
İkinci değiştirmemiz gereken bölüm:
Scriptin varsayılan durumunda, kırmızı çerçeve ile işaretlediğim bölümde %ConfigFile% ‘dan sonraki bölümde /adminfile \\sunucu_adi\office_paylasim\office2013.msp yolu yoktur. Biz bu bölümleri ekleyerek msp dosyamızı herhangi bir yere uzantısı bat olacak şekilde kaydediyoruz.
Not: Eğer Office 2010 ya da 2007 kurulumu yapıyorsak, method aynıdır. Fakat bu versiyonlarda x64 ve x86 olarak iki ayrı klasör bulunduğu için, Office Customization Tool ‘ları birer kere daha farklı bitler için çalıştırıp, birer tane daha msp ve bat dosyası oluşturmak zorundayız. Aksi takdirde WMI filter devreye girmeden direkt olarak kurulum yapılacaktır. Şu anki senaryomuz gereği WMI Filter devrede olmadığı için tek bir msp ve bat dosyası bizim için yeterli olacak.
Son olarak Group Policy Managemtn ekranında oluşturduğumuz bat dosyasını startup script olarak policymize ekleyip, client tarafına göndereceğiz.
Oluşturduğumuz GPO’ya sağ tıplayıp Edit diyoruz ve Computer Configuration altında :
Yukarıdaki ayarı yapıyoruz. Bu ayardaki Seconds değeri varsayılan olarak 600 ‘dür. Yani başlangıçta çalışan script 600 saniye çalışır, kurulum bu süre içerisinde bitse de bitmese de 600 saniye sonra çalışma durur. Bizim kurulumumuz bir office kurulumu ve 600 saniyeden uzun sürebileceğini düşünerek bu değeri 0 yapıyoruz. Böylece kurulum bitene dek exelerimiz çalışmaya devam edecek.
Scripts bölümüyle devam ediyoruz ve Browse’a tıklayarak oluşturduğumuz office2013.bat dosyamızı göstereceğiz. Burada önemli bir ayrıntı var. Kurulum dosyasını bat’ı oluştururken herhangi bir yere kaydederiz. Fakat Browse’a tıkladığımızda startup scriptlerimizin çalışacağı default klasör gelir. Yani bizim bat dosyamızı alıp önce o klasöre kopyalamamız, sonra browse edip o klasör içerisinden policy içerisine import etmemiz gerekir. Aşağıdaki resme bakarak açıklamayı anlayabilirsiniz.
Görüldüğü gibi şu anda ilgili klasör boş duruyor. Biz masaüstünden bat dosyamızı alıp buraya kopyalıyoruz. Eğer klasörün varsayılan yerini bilmiyorsak ya da o anda bulamıyorsak dosyayı masaüstünden tutup sürükle bırak da yapabiliriz.
Bu ekrana OK diyerek GPO İle de işlerimizi bitiyouz. Artık kontrol etmemiz gereken tek bir durum var. Policy’i uyguladığımız OU içerisinde 64-bit bilgisyar olup olmadığı. Tekrar edelim, eldeki office kurulumu 64-bit ise, OU içerisindeki bilgisayar 32-bit ise kurulum gerçekleşmez. Bu şartlar birbirine uymak zorundadır.
Active Directory’e göz atalım:
Şu anda 64-bit adlı OU içerisinde 64ALPER-NB adlı windows 7 64-bit bilgisayarım duruyor. Bu OU’ya policy yaptığıma göre yaptığım policynin client tarafında aktif olması için sunucu tarafında gpupdate yapıp, client tarafını bir kere restart ediyoruz.
Sunucu:
İstemci:
Senaryomuza göre, bilgisayar açıldığında kurulumun kendi kendine başlayıp bitmesi gerekmekte. Bunu tespit etmenin iki yolu var :
1- Görev yöneticisini takip etmek.
2- Group Policy sonucunu yazdırmak ( gpresult /r )
Not: Bilgisayarda local admin yetkisine sahip değilseniz, bilgisayarlara uygulanan policyleri göremezsiniz.
Böylece policy’nin çalıştığından ve kurulumun başladığından artık eminiz. Script, yaptığı işlerle ilgili logu bir klasöre yazıyor demiştik ve scriptte bu yolu göstermiştik. Log’u kontrol edelim.
Kurulumun başarıyla bittiğine dair logu da tarihi ile birlikte görebiliyoruz. Error code 0 demek, hatasız demektir.
Sanal ortamdaki kurulumlar ortalama 5 ile 10 dakika arasında değişir. Eğer 100 Mbps’lik bir networkte çalışıyorsak, makine başına ortalama 20/25 dakika kurulum süresi olacağından, önerim bu tip bir kurulumu toplu şekilde yapmak yerine 5’erli gruplar halinde yapmak olacaktır. Bundan sonraki durumda office kurmak istediğiniz her bilgisayar için yapmanız gereken tek işlem, office kurulmasını istediğiniz bilgisayarı policy yaptığınız OU içerisine atmaktır. Başka hiç bir işleme gerek kalmıyor. Yetkilerde ya da kurulum dosyalarında bir problem yoksa kurulum sorunsuz gerçekleşecektir. Günlük yaşamımda rahatlıkla kullandığım ve işimi çok kolaylaştıran bir kurulumu sizlerle paylaştım. Faydalı olması dileğiyle.