Bu makalemizde Lync Server 2013 için kullanmakta olduğumuz “LyncShare” dosyasını başka bir sunucu üzerine taşıma işlemlerini anlatıyor olacağız. Bu işlem daha önce oluşturduğumuz file share ulaşılamaz durumda olduğunda veya herhangi bir sebepten dolayı file share dosyasının yolu değiştirilmek istenildiğinde yapılabilir.
Bu amaçla lab ortamımda bulunan Lync Server 2013 Standart Front End sunucusu (cp-lync2013.cozumpark.local) üzerindeki File Share“LyncShare” dosyasını Domain Controller sunucusu (cp-dc2012.cozumpark.local) üzerine “LyncShares” olarak taşıyor olacağım.
Her bir pool için atanmış olan file share dosyasını Topology Builder / Lync Server / SiteName / Shared Components / File Stores / File Store / DependentPoolsüzerinden görebiliriz.
(Bu işlemlere başlamadan önce sisteminizde bulunuyorsa file share kullanan Archiving Servers, Directorpools, Directors, Front End Servers veya Front End pools sunucuları üzerinde Lync server Management Shell -> stop CS-WindowsService komutu girilerek Lync Servisleri STOP edilir) Lab ortamımda bir adet Standart Front End sunucusu bulunduğundan dolayı ben bu işlemi sadece bu sunucu üzerinde yapıyorum.
1. RTCUniversersalServerAdmins veya CsServerAdministrator gruplarına dahil olan hesap ile Lync Server 2013, Administrative Tools yüklü olan sunucuya logon oluyoruz.
2. Topology Builder kısa yolunu çalıştırıyoruz ve Download Topology from existing deployment seçeneğini işaretleyip OK tıklıyoruz.
3. Save Topology As ekranında dosyaya isim verip kaydediyoruz.
4. Topology Builder üzerinde Shared Components / File Stores altındaki file share dosyasını seçiyoruz ve sağ taraftaki ekranda DependentPools bölümünü kontrol ediyoruz. (Bu işlemi aynı zamanda Topology Builder \ Cozumpark \ Lync Server 2013 içerisinde Front End Server, Director veya Archiving Server üzerine sağ tıklayıp Edit Properties \ File store adımından da görebiliriz)
5. File Storesüzerinde sağ tıklayıp New File Store... Seçiyoruz.
6. Define New File Store ekranında yeni file share dosyası için kullanacağım sunucunun FQDN bilgisini ve paylaşım dosyasının ismini giriyoruz ve OK tıklıyoruz.
Bildiğiniz üzere yeni oluşturduğumuz file share dosyasını paylaşıma açmamız gereklidir. Bunun için
- File Share (LyncShares) üzerine sağ tıklayıp Properties / Sharing / Advanced Sharing adımına gidiyoruz.
- Advanced Sharing ekranında Permissions butonuna tıklıyoruz.
- Everyone, grubunun altında aşağıdakilere Allow yapıyoruz
•Full Control
•Change
•Read
- Appy ve OK işlemlerinden sonra ekranı kapatıyoruz.
Net share ile Domain Controller üzerinde oluşturduğumuz file share (LyncShares) dosyasını görebiliriz.
7. Topology Builder Front End Server, Director veya Archiving Server üzerinde sağ tıklayıp Edit Properties \ File store adımına geliniz. Burada listeden daha önce oluşturduğumuz “LyncShares” file share dosyasını seçiniz ve OK tıklayınız. (Bu adımları bütün Archiving Server, Director pool, Director, Front End Server ve Front End pool için yapmanız gereklidir )
8.Sol panelde en üst Lync Server bölümünü seçip Action / Publish Topology işlemini yapınız.
9. Açılan Publish the topology penceresinde next tıklayınız.
10. Topology Publish işleminin başarıyla bitirildiğini gözlemleyiniz.
11. File Stores altında DependentPools olarak yeni atadığımız sunucu ve “LyncShares” dosyası görünmektedir.
12. LyncShares file share dosyasının Permissions tabını incelediğimizde Topology Publish işlemlerinden sonra aşağıdaki grupların eklendiğini görebilirsiniz.
- RTCHSUniversalServices
- RTCComponentUniversalServices
- RTCUniversalServerAdmins
- RTCUniversalConfigReplicator
13. Control Panel veya Management Shell üzerinden replication status kontrol edilir ve Lync Server Deployment Wizard çalıştırılır.
Lync Server Deployment Wizard Step 2: Setup or Remove Lync Server Components adımı aşağıdaki sunucuların tamamında çalıştırılır.
• Front End pool, Front End Servers
• Standard Edition server
• Director, Director pool
• Archiving Servers
(Optional) Eğer Lync Server Management Shell kullanarak bu işlemi yapmak istersek aşağıdaki komutu yürütmemiz gereklidir. Lab ortamımda ben bu işlemi yapıyorum.
Enable-CsComputer
14. Yukarıdaki işlem bittikten sonra Start \Run \cmd.exe yazıp commandprompt (veya PowerShell) açınız.
15. LyncShare file share dosyasının içeriğini yeni “LyncShares” dosyasına kopyalamak için aşağıdaki komutu yürütünüz.
Robocopy \\<OldFileServer>\<OldShare> \\<NewFileServer>\<NewShare> /S /R:10 /W:10 /XF Meeting.Active /MT /LOG:<directory path\logname>
Robocopy \\cp-lync2013.cozumpark.local\LyncShare \\cp-dc2012.cozumpark.local\LyncShares /S /R:10 /W:10 /XF Meeting.Active /MT /LOG:C:\log.txt
Log.txt dosyasının içeriği aşağıdaki gibidir.
“LyncShares” file share dosyasının içeriği ve boyutu bir önceki LyncShare dosyası ile aynı duruma gelmiştir.
16. Aşağıdaki komut ile Lync Server 2013 servislerini çalıştırıyoruz. (Servislerinin Stop ettiğimiz bütün Archiving Server, Director pool, Director, Front End Server, or Front End pool)
Start-CsWindowsService
17. Data kopyalama işlemi tamamlandığında Lync Server 2013 Control Panel\ Topology adımına gidip Status kontrol edilir.
18. Bu bölüme kadar bir sorunla karşılaşmadıysanız Topology Builder üzerinden eski file share dosyasını siliyoruz ve tekrar Topology Publish işlemini yapıyoruz.
19. Topology Publish işlemlerinden sonra gerekli testlerimizi yapıyoruz.
Bir makalemizin daha sonuna geldik, umarım file share değiştirme işlemini yapacak arkadaşlara bu konuda referans olabilir. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere...