Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Linux ISCSI

$
0
0

Tcp/Ip protokolüyle SCSI (Small Computer System Interface)  paketlerinin taşınması için yapılmış olan  protokole ISCSI (Internet Small Computer Systems Interface)   denir. ISCSI ip ağları üzerinden veri transferini kolaylaştırır  ve depolama ünitesi olarak kullanmamıza olanak sağlar.

 

Performans olarak depolama ünitelerindeki fiber adaptörle taşınan veri kadar olmasa da bütçe problemi olan küçük kobiler için ideal bir depolama çözümü oluştura bilirsiniz.

 

ISCSI protokolüyle  hiçbir yeni yatırım maliyeti yapmadan eski sunucularınızı kullanarak depolama ünitesi oluşturabilirsiniz. Bence en güzel yanı da bu fazla kaynak ihtiyacı duymayacağı için disk I/O su iyiyse yeterli düzeyde bir  depolama ünitesi edinebilirsiniz.

 

Depolama çözümlerinde scsi target  ( veriyi sağlayan  ) ve iscsi initiator ( veriye bağlanan ) kavramları var. Bizde öncelikli olarak scsi target   oluşturacağız ve daha sonrada başka bir makinadan iscsi initiator la bağlanacağız.

 

Test sunucularımız Red Hat Enterprise . ilk olarak scsi target oluşuturuyorum. Bunun için kurulu olan sunucuya iscsi-initiator-utils  paketini kuruyorum.

 

 

image001

 

 

Test ortamı için tek disk ekledim ama siz sistem kaynaklarınız kadar oluşturabilirsiniz.

 

 

image002

 

 

SCSI servisinin çalışıp çalışmadığını kontrol edelim ve runlevel lerdeki durumuna da bakmakta fayda var.

 

 

image003

 

 

Scsidisks diye dosya oluşturup eklemiş olduğum diski buraya mount ediyorum.

 

 

image004

 

 

50 gb diskim vardı bunu ikiye bölüp bu şekilde çalışmak istiyorum. Siz daha fazla alana bölmek isterseniz for komutundan sonra oluşturmasını istediğiniz kadar sayı giriniz.

 

Scsidisk dosyasının altına disk1.dat ve disk2.dat diye 25 gb  lık iki bölüm oluşturdu.

 

 

image005

 

 

Scsi target komutlarını her  yeniden başlatmada oluşturmamak için /etc/rc.d/rc.local dosyasını açıp buraya yazıyorum. Sunucum her açılışta buradaki komutları algılayarak scsi target larımı oluşturacak.

 

tgtadm –lld iscsi –op new –mode target –tid 1 –T testmelih1 yeni target oluştur diyorum testmelih1 makinasında bu kendi makinamın adı   2 bölüm oluşturduğum için bunları da ekliyorum  en son satırda  tgtadm –lld iscsi –op bind –mode target –tid1 –I ALL diyerek  Tcp / Ip üzerinden  testmelih1  makinasına erişebilen herkes disklere erişim sağlayacak.

 

 

image006

 

 

Sunucumu yeniden başlatıyorum. Windows makinam dan iscsi protokolünü açarak testmelih1 makinasını ekliyorum ve  disk manager dan baktığımda raw data larımı 2 bölüm olarak görüyorum üzerinde çalışma yapmak için disklere format atmam gerekmektedir.

 

 

image007

 

 

Mevcut oluşturduğum konfigürasyona bakmak için tgtadm --lld iscsi --op show --mode target | less komutunu yazıyorum ve oluşturduğum LUN ların bilgilerine ulaşıyorum. İscsi target ( veri sağlayıcı ) olarak sistemimiz hazır.

 

 

image008

 

 

Şimdide diğer bir sunucu üzerine iscsi initiator  ( veriye bağlanan ) kurulumu yapalım.  Öncelikli olarak iscsi-initiator-utils paketinin kurulumunu yapmanız lazım.

 

 

image009

 

 

Hosts dosyasına diğer sunucumun ip ve computer name bilgilerini girdikten sonra iscsiadm komutunu kullanarak testmelih1 deki targets lara discovery paketi gönderiyorum.

 

 

image010

 

 

İki lun bölümünün de eklenmiş olduğunu kontrol ediyorum.

 

 

image011

 

 

İki bölümü de ext4 formatında biçimlendiriyorum.

 

 

image012

 

 

Yedekleme yapmak için iki ayrı dosya oluşturuyorum hafta ve ay diye bunları da bu biçimlendirdiğim bölümlere mount ediyorum. Sistem açılışlarında otomatik olarak mount etmesi için fstab dosyasında değişikliğini de yapıyorum.

 

 

image013

 

 

Hafta ve ay diye 20gb lık iki dosyam var artık bunlar üzerinde yedekleme yapısını oluşturma düşüncelerim var

 

 

image014

 

 

Cluster ortamlarınızı oluşturmak için, boşta sunucum bunu nasıl değerlendiririm ( bu düşünceleri çoğalta bilirsiniz )gibi düşünceleriniz varsa iscsi protokolü işinizi çok kolaylaştıracak ve maddi anlamda cebinizi yakmayacaktır. Bir sonraki makalede görüşmek üzere.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue