Makale serimizin son bölümünde agent konfigürasyonu ve yazılım dağıtımına anlatacağım.
Client bilgisayarlarda client agentın yüklenmesi gereklidir. Agentı çalıştıran servis ise ccmexec’dir
Client setting ayarlarını inceleyelim.
SSCM console üzerinde Administration/Client Settings/Default Client Settings özelliklerine giriyoruz.
Her sekmedeki adımları yapınıza uygun şekilde set etmelisiniz.
Daha sonra agentın yüklenmesi için Client Push Installation ayarlarını yapıyoruz. Administration/Site Configuration/Sites/Settings/Client Installation Settings/Client Push Installation kısmına tıklıyoruz.
Client installation ayarını aktif etmek için, yukarıdaki kutucukları işaretleyerek enable ediyoruz. Domain controller tarafına agent yüklenmemesi için alt kısımdaki seçeneği never.. şeklinde işaretliyorum.
Agentı yüklemek için yetkili bir account gereklidir. Accountu burada tanımlıyorum.
Artık clienta agetn yükleme işlemine başlayalım. Yukarıdaki resimdede görüldüğü gibi bir clientı seçip, install client diyorum.
İleri tuşu ile bu aşamayı geçiyorum.
Clientın hangi siteda bulunduğunu seçiyor ve ilerliyorum.
Next ile yükleme işlemini başlatıyorum.
Yükleme işlemi client tarafına başladı. Bu pencereye kapatabiliriz. Şimdi kontrol için windows7 clientımıza geçelim.
Gördüğünüz gibi ccmsetup.exe prosesi çalışmaya başlamış. Bu prosesin işlemi bittikten sonra bakalım.
Gördüğünüz gibi client tarafına agent yükleme işlemi tamamlanmış durumdadır.
Şimdi ise uygulama dağıtımına geçebiliriz
System Center Configuration Manager ile program dağıtım işlemini kolay bir şekilde yapabilmekteyiz. Senaryomuz gereği clienta skype uygulamasını yükleyeceğiz. Önce paket oluşturup daha sonra deploy işlemini yapacağız. Şimdi bu adımları birlikte görelim.
Öncelikle SCCM konsolunu açalım.
Ardından Software Library / Overview / Packages / Create Package tıklayalım.
Dağıtacamız programın source folderını veriyoruz. Bu UNC pathte olabilir, local pathte ( site içinde ). Burada dikkat edilecek olan nokta her program için ayrı bir klasör açılmalı ve program bu klasör içinde olmalıdır.
Örnek: E:\Programs\Skype\skype.exe
E:\Programs\Winrar\winrar.exe
Bu adımda program kuracağımız için yukarıdaki gibi seçim yapıp, ilerliyoruz.
Bu adımdaki command line kısmını kuşanarak katılımsız kurulumda yapabilmekteyiz. Ancak programı dağıtmadan önce command line yazcaksanız test etmenizi öneririm. Yine drive mode kısmında administrative rightsseçebilir, admin hakkı ile kurulum yapabiliriz.
Kurulacak olan işletim sistemi platformlarını burada belirtmekteyiz.
İlerleyerek bu özet ekranı geçiyoruz.
Artık kurulum paketini oluşturduk, bu ekranı kapatabiliriz. Şimdi ise oluşturduğumuz paketi deploy edeceğiz.
Deploy işlemi için, yine SCCM konsol üzerinde Software Library / Overview / Application Management / Packages kısmına geliyoruz. Burada az önce oluşturduğumuz paket üzerine sağ tuş ile tıklayarak, Deploy işlemi yapıyoruz.
Burada collection kısmı önemli, bu kısımda seçtiğimiz birimlere ilgili programlar kurulacaktır. Ben test amaçlı olduğundan tüm hepsini seçtim ve devam ediyorum.
Programları dağıtmak için, distribution point oluşturup ya da varolanı seçip ilerliyoruz.
Purpose durumunu seçiyoruz. Eğer kurulmasını muhakkak istiyorsak Required, kurulum işlemini kullanıcının insiyatifine bırakmak istiyorsakta Available seçiyoruz.
Dağıtıma başlanılacak tarihi schedule edebilmekteyiz. Eğer hemen kurulmasını istiyorsak, New / As soon as possible seçeniğini işaretlemeliyiz, ki bende aynı şekilde yaptım.
Dağıtılan programın, kullanıcı tarafında software centerda görünmesini istiyorsak yukarıdaki gibi kutucuğu işaretliyoruz.
İlerliyoruz.
Özet bilgileri inceleyip, ilerliyoruz.
Deploy işlemi sunucu tarafında tamamlandı, bu pencereyi Close ile kapatıyoruz. Program dağıtımı başlamış durumda. Clientlar bir sonraki sunucu haberleşmesinde kendisine bir program deploy edildiğini anlayacak ve yükleme işlemi gerçekleşecektir. Eğer bu işlemin hemen olmasını istiyorsak client tarafındaki ajanı tetiklememiz gerekmektedir.
Şimdi de kullanıcı bilgisayarına bağlanarak, client işletim sistemi tarafında işlem ne durumda bakalım. Ajanı tetiklemek için;
Client tarafında Control Panel / Configuration Manager kısmını açıyorum.
Ardından açılan pencerede, yukarıda işaretlemiş olduğum iki ajanı, tek tek işaretleyerek Run Now işlemini tekrarlıyorum.
Ardından, yine client tarafında Software Center’a baktığımda ilgili programın kurulduğunu görebilmekteyim.
Faydalı olması dileğiyle.