Discovery işleminin amacı yapımızda bulunan kaynakları clientlar, kullanıcı, grup,bilgisayar, Site vb. network üzerinde ip adresi olan cihazlari yönetebilmemiz için ve bu kaynakların Configuration Manager konsolundan yönetebilmemiz için bu bilgiler ortamımızdan toplamak için kullanırız.
Metotlar:
· Active Directory Forest discovery : Bu metot ile Active Directory ortamındaki domainleri, Site’ları ve ip subnet’lerini discover edebiliyoruz.
Enable AD Forest Discovery‘ yi işaretleyerek bu discovery metodunu aktif ediyoruz. Altında bulunan Automatically create AD site Boundaries when they are discovered kutucuğunu işaretliyoruz. Bu kutucuğu işaretlediğimiz zaman discovery sırasında algılanan Site’ lar icin otomatik olarak Site Boundaylarini oluşturur. Alttaki diğer kutucuk ile discovery sırasında algılanan Ip Subnet’lerine göre Ip Range Boundary lerini oluştururuz. Ve son olarak Schedule kısmında bu işlemin ne kadar surede bir tekrarlanmasını ayarlıyoruz.
· Active Directory system discovery method : Bu discovery metodu ile Active Directory ortamındaki computer hesaplarını ve onlara ait olan Ip adresi,Active Directory Site’ı, organizational unit bilgisi gibi bilgileri elde etmemizi sağlar.
Active Directory System Discovery methodumuzu da aktif etmek için yukarıda bulunan kutucuğu işaretliyoruz. Sonra altta bulunan yıldız işaretine tıklayarak Discovery Container oluşturuyoruz.
Path kısmında browser basarak domainimizi seçiyoruz. Tabiki Organization Unit bazinda da discovery işlemini yaptırabilirsiniz.
Ayrıca Active Directory Attributes tabından discover işlemi sırasında computer objesinin hangi attribute’larının discover edilip Site Server databaseine yazılacağını belirleyebiliyoruz. Veya istenmeyen bir attribute varsa buradan discover edilmesini engelleyebiliyoruz.
· Active Directory User Methods : Bu metot bize active directorymizde bulunan kullanıcıları keşfetmemizi sağlar.
Active Directory User Discovery metodunda aynı şekilde yukarıda bulunan kutucuğu işaretleyerek aktif ediyoruz. Sağ kısımda bulunan yıldız simgesine basıyoruz ve discovery edeceğimiz OU veya Domainseviyesinde hangisinde yapacaksak onu belirliyoruz.
· Active Directory Group Discovery : Bu metod ile computer ve user’ların üye oldukları security grupları discover edebiliyoruz.
· Network discovery : Networkte bulunan routerların arp cachelerini, Microsoft tabanlı DHCP sunucuların ip kiraladıkları Client’ları ve SNMP protokolü enable olan aygıtları discover edebiliyoruz.
Network Discovery ile ip ve routerları içeren topoloji discover edebildiğimiz bu metotu yukarıda bulunan Enable network discovery işaretleyerek aktif ediyoruz. Aktif ettiğimizde karşımıza Discovery tiplerinden uygun olanı seçebilirsiniz.
Subnets tabında yıldıza tıklayarak Subnet bilgilerimizi oluşturuyoruz.
Domain kısmında aynı şekilde yıldıza tıklayarak domainimizi belirliyoruz ve OK diyerek bu sekmeyi de geçiyoruz.
· Heartbeat Discovery metod : Bu metod ile Configuration Manager database’indeki update edilmiş DDR’lar korunur. Yani heart beat discovery yardımı ile Site database’indeki kayıtların geçerliliği sağlanmış olur. Update’leri yapılır. Bu metotun disable edilmemesi gerekir. Default olarak her yedi günde bir her Client için heart beat discovery metodu çalışmaktadır.
Active Directory System Discovery metodumuzun üzerine gelerek sağ click ile Run full discovery now diyerek discover islemini baslatabiliriz.
Gördüğünüz üzere networkteki bütün clientlar ve sunucular discovery edilmiş artık hepsi Devices altında görünmektedir.
Faydalı olması dileğiyle.