Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

CentOS 6.3 üzerinde Wordpress Kurulumu

$
0
0

 

 

Bugün birçok sistem uzmanı ve danışman arkadaşlarımızın kendilerine ait blog sayfaları bulunuyor. Bu blog sayfalarından bir kısmı hosting firmalarında host ediliyor. Bir kısmı ise ücretsiz hosting lerde barındırılıyor. Bu makalemizde kendi Wordpress sunucumuzu nasıl yapılandırırız’ ı cevaplamak amacı ile Wordpress kurulumunu anlatacağım. Bu kurulumu isterseniz bir fiziksel sunucu üzerine yapabilir, isterseniz bir sanal appliance olarak kurabilirsiniz. Kurulum daha iyi anlaşılması ve kolay yapılabilmesi amacı ile fazlaca screenshot içeriyor. Burada hiçbir adımı atlamadan gerçekleştirmeyi hedefledim.

 

 

image001

 

 

www.centos.org adresinden CentOS’un 6.3 versiyonunu indirip kurulumuna başlayalım. Sunucuyu ilk açtığınızda yukarıdaki karşılama ekranı gelecektir. Enter tuşuna basarak devam edelim.

 

 

image002

 

 

Yukarıda göreceğiniz üzere selamlama ekranı geliyor. Bu ekran aynı zamanda indirmiş olduğunuz DVD kalıbının kurulum öncesi problem durumunu incelemeye yarıyor. Siz eğer kontrol etmek isterseniz OK seçeneği ile devam edebilirsiniz. Ben bu iso kalıbı ile birçok kurulum yaptığımdan ve problem olmadığından emin olduğum için skip yani bu aşamayı atla diyerek geçiyorum.

 

 

image003

 

 

Şimdi ise yukarıdaki grafik ekran geliyor. Bundan sonrasında nispeten daha alışık olduğumuz grafik ekranlar ile devam edeceğiz. Next diyerek devam edelim.

 

 

image004

 

 

Dil seçenekleri. Eğer Türkçe seçerseniz her şey Türkçeye dönecek. Ara yüz tamamen Türkçe olacaktır. Ben İngilizce kurmayı tercih ediyorum. Zaten bu grafik ekranları kullanmayacağım. Benim tüm işlemlerim sistem bazında Command-Line tarafında olacak. Next diyelim devam edelim.

 

 

image005

 

 

Şimdiki ekranda ise klavye seçeneklerini soruyor. Ben Türkçe bir klavye kullandığım için, Türkçe seçerek devam edeceğim. Alışık olduğum klavye düzeninden vazgeçmek istemiyorum çünkü Next ile devam edelim.

 

 

image006

 

 

Disk yapılandırma ekranı geldi karşımıza. Eğer spesifik bir disk kullanıyorsanız seçim yapabilirsiniz. Ben zaten sanal ortam kullandığım için basic storage device seçeneği ile devam ediyorum…

 

 

image007

 

 

Standart bir uyarı. Diskinizin içeriği tamamen silinecek emin misiniz, Yes, Discard any data seçeneğini tıkladıktan sonra next diyor devam ediyoruz.

 

 

image008

 

 

Sunucu ve domain ismi veriyoruz. Default olarak isim ve domain yukarıdaki gibi localhost.localdomain gelecektir. İsterseniz ismi değiştirebilirsiniz. Next ile devam edelim.

 

 

image009

 

 

Regional Settings saat ve lokasyon bilgilerinin düzenlenmesi için gerekli bilgileri içeriyor. Bizim için gerekli olanları seçerek devam edelim.

 

 

image010

 

 

Root şifresini verelim devam edelim.

 

 

image011

 

 

Şimdi disk bölümlerini yapılandıralım. Eğer farklı bir yapı kullanacaksanız istediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz. Ben tüm alanı bu sunucu için yapılandırdığımdan en üstteki seçenek ile devam ediyorum. Next diyelim.

 

 

image012

 

 

Tüm datalara elveda demeye hazır mısınız.  Write changes to disk diyelim devam edelim.

 

 

image013

 

 

Şimdi ise karşımızda kurulum seçenekleri. Burada istediğiniz tipte kurulum yapabilirsiniz. Bir web server kuracaksanız ilgili paketler yüklenecektir. Yok database sunucu kurmanız lazımsa yukarıdaki seçeneklerden işaretlediğiniz takdirde database için gerekli bileşenler kurulacaktır. Ben gerekli paketleri daha sonra ilave edeceğimden minimal olarak kuracağım. Bu seçenek ekstra kaynak kullanacak paketleri içermeyecek böylece stabil ve performanslı bir sistem elde edeceğiz. Next diyelim devam edelim,

 

 

image014

 

 

Evet, kutulum başladı. Gerekli tüm paketlerin kurulumu tamamlanacak.

 

 

image015

 

 

Kurulum tamamlandığında doğal olarak reboot gerekecektir. Artık DVD’yi çıkarabilirsiniz. Kurulum sonrası çalışır temiz bir sistem elde etmiş oluyoruz.

 

 

image016

 

 

Reboot ettik ve yukarıdaki ekranda gördüğünüz gibi sistem açıldı. Kullanıcı adı olarak root veriyoruz ve şifre ile login oluyoruz. Sistem minimal olarak kurulduktan sonra açılınca etnernet kartı enable gelmiyor. Ethernet kartını enable ederek networkten bir ip almasını sağlamak için

 

# ifup eth0

 

Komutunu veriyoruz. Bu komut ile ethernet 0 kartı artık enable hale geliyor ve DHCP’ den ip alıyor.

 

 

image017

 

 

Bu işlem ile eth0 kartı şimdilik enable oldu. Ama sistemi restart ettiğinizde yine eth0’ın disable olarak geldiğiniz göreceksiniz. Bu işi kalıcı hale getirelim o halde. Yukarıdaki kırmızı karede olduğu gibi vi ile eth0 kartının konfigürasyon dosyasını düzenleyelim.

 

 

image018

 

 

Yukarıdaki gibi dosyanın içeriği karşınıza gelecektir. Sizin ilk açtığınızda “ONBOOT=”no” şeklinde gelecektir. Siz onu yes ile değiştirip sistemi restart ederseniz sistem açılışında ethernet kartınız enable olmuş olarak gelecektir. Restart etmek istemezseniz,

 

# service network restart

 

Komutu ile buradan devam edebilirsiniz. Eğer statik ip vermek isterseniz, yukarıdaki içeriği aşağıdaki gibi değiştirebilirsiniz, bold olan kısımları ilave etmeniz yeterli. Burada kendi bilgilerinizi girmeyi unutmayın.

 

 

DEVICE="eth0"

BOOTPROTO="static"

IPADDR="192.168.1.80"

NETMASK="255.255.255.0"

GATEWAY="192.168.1.250"

HWADDR="00:50:56:A6:5F:59"

NM_CONTROLLED="yes"

ONBOOT="yes"

TYPE="Ethernet"

UUID="c6fc56a9-5597-479e-9654-79585b4ddc90"

 

 

 

image019

 

 

Her şey süper. Hadi sistemi update edelim,

 

# yum -y update

 

Bu komut ile kurduğumuz sistem en son versiyona çıkacaktır. Kurulum aslında 15dk gibi bir zamanda tamamlanmaktadır. Şimdi hemen Wordpress kurulumuna geçiyoruz.

 

Wordpress kurulumu için hemen ilk adımı atıyoruz ve gerekli paketlerin kurulumuna başlıyoruz. Biz Wordpress’ i MySQL ile birlikte çalışacak şekilde kuracağız.

 

# yum -y install mysql-server httpd php php-mysql wget unzip ftp nano vsftpd

 

 

 

image020

 

 

Server ismini httpd.conf dosyasına yazmamız lazım. Siz isterseniz kendi sunucunuzun ismini yazabilirsiniz. Aşağıdaki komutu yazarak dosyaya ilave edebilirsiniz.

 

# echo "ServerName localhost:80" >> /etc/httpd/conf/httpd.conf

Bu satır ilavesinden sonra servisleri aktif hale getirip start edelim,

# chkconfig mysqld on ; service mysqld start

# chkconfig httpd on ; service httpd start

 

 

 

image021

 

 

 

Artık Wordpress için mysql konfigürasyonunu yapa biliriz. Bunun için önce database ilavesi yapacağız. Sonra bu database’ e bir user tanımlayıp hak vereceğiz. Database ismi Wordpress olacak. User ismi ise wordpressuser olacak şekilde konfigürasyonu yapalım. Siz dilerseniz buradaki isimleri kendi istekleriniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Hemen komut satırından gerekli komutları yazalım,

 

 

# mysql

# create database wordpress;

# create user wordpressuser;

# grant all privileges on wordpress.* to wordpressuser@localhost identified by 'passw0rd';

# flush privileges;

# exit

Ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır,

 

 

image022

 

 

Şimdi apache web Server’ın gerekli dizinine geçerek wordpress’ i Download edelim, aşağıdaki komutları vererek bu işlemleri yapabiliriz.

 

 

# cd /var/www/html

# wget http://wordpress.org/latest.zip

 

 

 

image023

 

 

 

Download bitti. Bulunduğumuz klasöre dosya geldi. Şimdi dosyayı açalım,

 

# unzip latest.zip

 

 

 

image024

 

 

İndirip açtığımız dosyayı bulunması gereken dizine kopyalayalım. Bu iş içinde aşağıdaki komutu kullanıyoruz,

 

# mv /var/www/html/wordpress/* /var/www/html/

Sonrada gereksiz dosyaları silerek temizlik yapalım.

# rm -rf latest.zip

# rm -rf wordpress

 

 

 

image025

 

 

Buraya kadar her şey güzel. Çok fazla işimiz kalmadı aslında. Aşağıdaki komutlarla bize gerekli dizinleri açalım ve haklarını verelim,

 

# mkdir -p /var/www/html/wp-content/uploads /var/www/html/wp-content/cache /var/www/html/wp-content/upgrade

 

# chown apache:apache /var/www/html/wp-content/uploads /var/www/html/wp-content/cache /var/www/html/wp-content/upgrade

 

# chmod -R 777 /var/www/html/wp-content

 

 

 

image026

 

 

Şimdi wordpress ile gelen örnek konfigürasyon dosyasından bir kopya alalım ve onu master konfigürasyon dosyası haline getirip, üzerinde çalışalım. Gerekli komutlar aşağıdaki gibidir,

 

# cp wp-config-sample.php wp-config.php

 

nano isimli editörümüz ile bu konfigürasyon dosyasını düzenleyelim. Bu işlem ile neredeyse tüm işlemleri tamamlamış oluyoruz.

 

# nano /var/www/html/wp-config.php

 

Bu komut sonrası karşımıza gelecek ekranda aşağıdaki değişiklikleri yapacağız, aşağıdaki satırlar orjinal halidir.

 

 

define('DB_NAME', 'database_name_here'): <--buraya database ismini yazıyoruz wordpress olacak

 

define('DB_USER', 'username_here'): <--username wordpressuser

 

define('DB_PASSWORD', 'password_here'): <--username şifresini buraya yazıyoruz passw0rd

 

 

yukarıdaki sayırları karakterleri ile birlikte yazıyoruz. Aşağıda değişikliklerin yapılmış halinin screenshot’ını görebilirsiniz,

 

 

image027

 

 

Değişiklikler sonrasında ctrl+x tuşlarına basıyoruz. Save edelimmi sorusuna y ile cevap verip enter tuşu ile çıkalım.

 

Sıkıntı olmaması amacı ile iptables firewall servislerini kapatarak stop edelim. Dilerseniz iptables dosyasına exeption yazarak servisi kapatmayabilirsiniz,

 

# chkconfig iptables off ; service iptables stop

# chkconfig ip6tables off ; service ip6tables stop

 

 

Son olarak Apache web server servisini restart edelim,

 

# service httpd restart

 

Bu işlem sonrasında kurulum tamamlandı. Artık web ara yüzüne bağlanmayı denediğinizde size wordpress cevap verecektir. Internet Explorer’i açalım ve adres kısmına http://192.168.1.201 şeklinde wordpress sunucunun ipsini yazalım. Burada gerekli DNS kayıtlarını açtıysanız isim ile de gidebilirsiniz. www.bilgehanpoyraz.com gibi.

 

Karşınıza ilk install olduğu için site oluşturma sihirbazı çıkacaktır. Sonrası için zaten artık linux tarafına dönmeniz gerekmeyecek. Wordpress ara yüzü ile devam edebileceksiniz. Son ekran görüntüsü şu şekilde olacaktır,

 

 

image028

 

 

Gerekli bilgileri verdikten sonra siteniz açılacak ve kullanmaya başlayabileceksiniz. Kiralık bir sunucu veya evdeki bir sanal vm sunucusuna koyarak ve gerekli yönlendirmeleri yaparak sitenizi istediğiniz yerde host edebilirsiniz.

 

Kolay gelsin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue