Bu makalemde sizlere SonicWall firewall ürünleri için geliştirilmiş olan Sonlogger yazılımından Hotspot ayarlarının nasıl yapılacağından bahsediyor olacağım.
Sonlogger yazılımı 5651 sayılı kanunun gerekliliklerini yerine getirmek amacıyla geliştirilmiş bir yazılım olmakla beraber Log Arama- Filtreleme, Raporlama ve Hotspot modülleri de sunmakta.
Ayarların nasıl yapılacağına geçmeden önce Hotspot hakkında kısa bir bilgi vereyim. Hotspot, çoğunlukla halka açık veya kurumsal alanlarda kullanılan internet hizmetidir. Genellikle çoklu kullanıcıların olduğu kurumların tercih ettiği Hotspot sistemi, kullanıcı kaydı, sms ile doğrulama, TCKN ile doğrulama da isteyebilir.
Şimdi Sonicwall Hotspot ayarlarının nasıl yapılacağına geçelim. Öncelikle Hotspot modülünü kullanmak için SonicWall arayüzünde yapılması gereken ayarlar bulunmaktadır.
Hotspot ayarlarını yaparken Sonlogger yazılımınızın kurulu olduğu cihazın Mac adresini “Adress Object” listesine eklememiz gerekiyor.
· Gerekli mac adresini öğrendikten sonra SonicWall cihazınızın arayüzüne giriş yapalım.
· Açılan sayfanın alt kısmında bulunan “Add” butonuna tıklayınız ve Mac adresinizi aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde ekleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.SonLogger Mac Ekleme
Mac adresini ekledikten sonra, Sonlogger doğrulama ekranına yönlendirme yapabilmek için “Zone ” tanımlanması gerekmektedir. Bu işlem için izleyecegimiz adımlar aşağıdaki gibidir.
· SonicWall arayüzünden Network > Zones sekmesine gidelim.
· Açılan sayfanın alt kısmında bulunan “Add” butonuna tıklayalım.
· Açılan pencerede “General” sekmesini aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.Zone Tanımlama
· “Guest Services” sekmesine tıklayalım ve aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.Zone Tanımlama – 2 –
· “Enable External Guest Authentication” seçeneğini aktif ettikten sonra “Configure” butonuna tıklayınız ve yeni açılan “General” sekmesini aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.External Guest Authentication
· “Auth Pages” sekmesini aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.External Guest Authentication – 2 –
· “Web Content” sekmesini aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.External Guest Authentication – 3 –
· “Advanced” sekmesini aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.External Guest Authentication – 4 –
Yapmış olduğumuz tüm ayarları kaydettikten sonra Zone tanımlama işlemini tamamlamış oluyoruz. Diğer adım olan “Interface” ayarlarını yapmaya başlayabiliriz. Interface ayarları kablosuz yayın yapan Access Point cihazlarına bağlanmak için yapılmaktadır.
· Açılan pencerede “General” sekmesini aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.Interface Ayarları
· “Advanced” sekmesini aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view. Interface Ayarları – 2 –
Düzenlemeleri kaydedelim ve son adım olan “DNS Proxy” etkinleştirme adımına geçelim. DNS Proxy ‘i etkinleştirmek için;
· SonicWall arayüzünden Network > DNS Proxy sekmesine gidelim.
· DNS Proxy ayarlarını etkinleştiriniz ve ayarları aşağıdaki örnek görsele uygun bir şekilde düzenleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.
DNS Proxy’ i de etkinleştirdikten sonra SonicWall tarafında yapılması gereken başka adım kalmıyor. Şimdi Hotspot ayarlarını tamamlayabilmek için Sonlogger arayüzünde yapılması gereken adımlara geçelim.
Sonlogger arayüzüne giriş yaptıktan sonra Ayarlar>Hotspot Ayarları menüsüne tıklayalım.
· İlk olarak Hotspot Modülünü aktif etmek istediğiniz cihazı seçelim.
· Daha sonra Hotspot karşılama ekranının varsayılan dil seçeneğini belirleyelim.
Image may be NSFW. Clik here to view.
· Hotspot karşılama ekranında görünecek olan “Karşılama Metni”, “Açıklama” ve “Hizmet Sözleşmesi” alanlarını “TR” ve “EN” olarak dolduralım.
Image may be NSFW. Clik here to view.
· “Oturum Açma Yöntemleri” altında bir veya birden fazla yöntem seçebilirsiniz.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Oturum açma seçeneklerinden istediğiniz yöntemi seçtikten sonra seçiminize göre ayarlara devam edebilirsiniz.
TC Kimlik Doğrulama ile Oturum Açma: Bu seçenek seçildiğinde kullanıcılar TC Kimlik numarası, Ad, Soyad ve Doğum yılı bilgilerini girerek Nüfus Müdürlüğü sistemi üzerinden doğrulanmaktadır. Ayrıca yabancı TC Kimlik doğrulaması (99 ile başlayan) yapılabilmektedir. Yabancı TC girildiğinde NVİ doğrulaması için doğum tarihi gün, ay, yıl şeklinde girilmesi gerekecektir. Bunun için gerekli alanlar açılacaktır.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Sms ile Doğrulama Yöntemi : SMS doğrulama işlemi kullanıcının girdiği cep numarasına gönderilen doğrulama kodunun girilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu seçeneği kullandığınızda Sms Sağlayıcısı ayarlarını yapmanız gerekmektedir.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Captive Portal Doğrulama Yöntemi : SonicWall tarafında tanımlanmış kullanıcılar ile Hotspot doğrulaması yapılabilir. Bu seçeneği kullandığınızda SonicWall arayüzünden Captive Portal Kullanıcıları oluşturmanız gerekmektedir.
Image may be NSFW. Clik here to view.
SMS ve TC Kimlik No ile Doğrulama : SMS ve TC Kimlik numarası doğrulama işlemi kullanıcının girdiği cep numarasına gönderilen doğrulama kodunun ve geçerli TC kimlik numarasının girilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu seçeneği kullandığınızda Sms Sağlayıcısı ayarlarını yapmanız gerekmektedir.
Image may be NSFW. Clik here to view.
“Oturum Süresi” ve “Boşta Kalma Süresi” alanlarını doldurmanız gerekmektedir.
Oturum Süresi kullanıcının ne kadar süreli açılacağını belirler. Örneğin 180 dk ayarlandığında kullanıcılar 3 saat internete erişebileceklerdir.
Boşta Kalma Süresi ise kullanıcının internet trafiği yapmadan ne kadar bağlı kalacağını göstermektedir. Örneğin 30 dk ayarlandığında kullanıcılar 30 dk boyunca internet trafiği yapmazsa otomatik olarak oturumları düşecektir.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Aynı zamanda Sonlogger üzerinden Hotspot logonuzu özelleştirebilirisiniz.
Özelleştirme işlemi için Ayarlar>Hotspot Ayarları sayfanın üst kısmında yer alan “Logo Özelleştirme” menüsüne tıklayınız. Açılan sayfada “Remove File” butonuna tıklayarak varsayılan logoyu siliniz. Daha sonra seçtiğiniz logoyu ekleyiniz. Ayarları kaydettiğiniz zaman logonuz özelleşmiş olacaktır.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Bu makalede Sonlogger yazılımı üzerinden Hotspot ayarlarının nasıl yapılacağını, SonicWall cihazı üzerinde hangi ayarlamaların yapılması gerektiğinden bahsettim. Umarım yararlı ve sizler için keyifli bir anlatım olmuştur.