Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Data Protection Manager 2012 System State Yedek Alma ve Geri Dönüş İşlemleri

$
0
0

Makalemizde Dpm 2012 ürününde system state yedek alma işlemini ve alınan bu yedeği geri dönme işlemlerini inceleyeceğiz.

 

Öncelikle yedek alınacak olan domain controller üzerine dpm agentı yüklemeliyiz. Agent yükleme adımlarını önceki makalelerimde anlatmıştım.

 

 

image001

 

 

Agentın yüklendiği görmekteyiz.

 

 

image002

 

 

Active Directory tarafındaki kullanıcılarımızı kontrol ediyoruz. Şu an domain controller çalışmakta ve kullanıcıları görmekteyiz.

 

 

image003

 

 

System state yedeği almak için, koruma grubu oluşturma adımlarına geçiyoruz. Protection sekmesinde New kısmını tıklıyoruz. Gelen ekranda koruma grubu adımları bilgisi vermektedir. Bu adımı geçiyoruz.

 

 

image004

 

 

Koruma grubunu server bazlı yapacağımız için, servers kısmını seçip ilerliyoruz.

 

 

image005

 

 

Koruma grubuna alınacak olan kısımları seçiyoruz. Bu adımda DC tarafında System State yedeği alacağımız için, system state kısmını işaretliyoruz.

 

 

image006

 

 

Koruma grubu adını belirliyoruz.

 

 

image007

 

 

Oluşturduğumuz koruma grubunun kaç gün saklanacağı (retention range) , kaç saatte bir backup alacağı ve hangi günler alacağı bu kısımda belirtilmektedir. Bu bilgiler daha sonra editlenebilmektedir.

 

 

image008

 

 

Total data size: Seçilen dataların toplam boyut bilgisini verilmektedir.

 

Disk Space Allocated in DPM: Seçmiş olduğumuz günde bir kez yapılacak yedekleme için, 5 gün tutulacak olan koruma grubu için ayrılacak disk kapasitesi belirlenir.

 

Automatically Grows Volumes: Disk boyutu yetersiz geldiği zaman otomatik olarak backup diskimiz üzerinde, boşta bekleyen bölümden ihtiyaç duydupu alan kadar kullanacak, diski extend edecektir.

 

 

image009

 

 

Oluşturulan koruma grubunun hangi zamanlarda çalışacağını belirtmekteyiz.

 

 

image010

 

 

Run a consistency check if a replica becomes inconsisten: DPM sunucumuz koruma altında bulunan dosya sunucusuna iletişim kuramadığı zamanlar için geçerlidir. Bu zaman dilimi yedekleme zaman dilimleri ile eşleşirse her bir saatte bir DPM sunucusu dosya sunucumuzu kontrol edecektir ve iletişim sağladığı ilk zaman diliminde görevi tekrardan başlatacaktır.



Run a Daily consistency check according to the fllowing schedule: Başarısız backup görevinin belirli zaman dilimlerinde olmasını sağlar.

 

 

image011

 

 

Koruma grubunu Create Group tıklayarak oluşturuyoruz.

 

 

image012

 

 

İşlem sağlıklı bir şekilde uygulandı.

 

 

image013

 

 

Koruma grubu için replika işlemi başladığını görmekteyiz.

 

 

image014

 

 

Replika işlemi sırasında DC tarafına geçiyoruz. Burada da windows backup ile birlikte system state yedeği alınmaya başladığını görmekteyiz. Windows backup işlemi bittikten sonra DPM tarafında replika işlemi de tamamlanacaktır.

 

 

image015

 

 

Dpm tarafına geçtiğimizde replika işleminin tamamlandığını görmekteyiz.

 

 

image016

 

 

Şimdi oluşturduğumuz koruma grubu ve bu koruma grubu ile alınan system state yedeğimizin çalışıp çalışmadığını test etmek amacıyla, Active Directorydeki userları siliyoruz.

 

 

image017

 

 

Dpm tarafında Recovery tabına geçelim. Burada Recoverable Data altında system protection bölümüne kadar inelim. Bu kısımda aldığımı yedeği görebilmekteyiz. Recover tıklayarak restore işlemine başlayalım.

 

 

image018

 

 

Recovery için ön bilgi adımını ilerleyip geçelim.

 

 

image019

 

 

Restore için network pathi seçiyoruz.

 

 

image020

 

 

Burada DPM sunucusu içine Restore isimli bir klasör oluşturdum. Browse kısmından bu klasörü gösteriyoruz.

 

 

image021

 

 

SAN olmadığından bu adımı işlem yapmadan ilerleyerek geçiyorum.

 

 

image022

 

 

Recover tıklayarak, seçilen klasöre restore işlemi başlatıyoruz.

 

 

image023

 

 

İşlem sağlıklı bir şekilde tamamlandı.

 

 

image024

 

 

Tekrar Dpm sunucusu içinde, system state restore işlemi yapılan Restore klasörünü everyone okuma yetkisine sahip olacak şekilde paylaşıma açıyoruz. Paylaşım adını ben SystemState olarak belirledim.

 

 

image025

 

 

Buradaki önemli olan nokta, paylaşıma açılan klasör ( SystemState ) altında WindowsImageBackup klasörü görünmelidir. Aksi durumda DC tarafında restore işleminde sorun çıkabilmektedir.

 

 

image026

 

 

DC sunucumuzu DSRM ( Directory Services Restore Mode ) modda açıyoruz. Bildiğiniz gibi system state yedeği DSRM modda sunucuya yüklenebilmektedir.

 

 

image027

 

 

DSRM, kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapıyoruz. Bu şifre active directory kurarken en son kısımda verdiğimi şifredir.

 

 

image028

 

 

Windows Server Backupı çalıştırdıktan sonra Recover tıklıyoruz. Açılan ekranda yukarıda da seçtiğimiz gibi another location seçip ilerliyoruz.

 

 

image029

 

 

Yedeğimiz şu an DPM sunucusu üzerinde olduğundan, Remote shared folder seçeneği ile ilerliyoruz. Domain controller, DSRM modda networkü görmektedir.

 

 

image030

 

 

Dpm sunucusu üzerindeki paylaşımı gösteriyoruz. Hatırlayacağınız gibi üst adımlarda bu klasör altına system state yedeğini export etmiştik.

 

 

image031

 

 

Restore edilecek, tarih ve saat bilgileri burada görülmektedir. Aldığınız yedeğe bağlı olarak bu seçenekler değişik çıkabilmektedir.

 

 

image032

 

 

System state restore işlemi yapacağımızdan bunu seçip ilerliyoruz.

 

 

image033

 

 

Original location işaretliyorum.

 

Perform an authoritative restore of Active Directory Files kutusunu işaretliyorum. Bu kutuyu işaretleme nedenim, ortamda tek bir domain controller varsa eğer bir önem arz etmiyor. Eğer ortamımız içinde birden fazla Domain Controller Sunucusu varsa seçmemiz zorunludur.

 

Ortamımıza birden fazla domain controller var ve biz bu active directory sunuculardan bir tanesinde System State Geri dönüşü yaptık. Geri dönüş tamamlandıktan sonra, geri dönüşü yapmış olduğumu Active Directory Sunucumuz yeniden başlatılacak ve açılacaktır. Active Directory sunucumuz yeniden açıldığı zaman ortamda bulunan diğer Ad sunucuları ile konuşmaya, replice işlemine başlayacaktır. Ortamda bulunan diğer Active Directory sunucularının sahip oldukları objelerin, nesnelerin versiyonları, system state yedeği alınmış olduğu tarihe göre daha yüksektir. Bu sebepten ötürü, yeniden açılan ve system state geri dönüş yapmış olduğumuz sunucunun objeleri daha düşük bir versiyona sahip olduğu için diğer sunucuların veri tabanı daha baskın olacaktır ve geri dönüş işlemi, diğer Active Directory sunucuların gerçekleştirmiş olduğu replice sonucu başarısız olacaktır. Bu problemin oluşmaması için Perform an authoritative restore of Active Directory Files kutusunu dolduruyoruz ve system state geri dönüşü yapmış olduğumuz Active Directory sunucumuzun sahip olduğu objelerin versiyon numaralarını yükseltmiş oluyoruz. Bu versiyon numalaraları diğer Active Directory sunucuları üzerinde bulunan versiyon numalarından daha yüksek olacağı için geri dönüş yapmış olduğumuz sunucunun Active Directory Veri Tabanı daha baskın olacaktır.

 

 

image034

 

 

Restore işleminin network üzerinden gerçekleşeceğini belirten uyarılar gelmektedir. Bu kısımları ok ile geçiyoruz.

 

 

image035

 

 

Yes butonunu tıklıyoruz. Ardından Recover tıklayınca DSRM modda Dcye restore işlemi network üzerinden başlamış olacaktır.

 

 

image036

 

 

Recovery işlemi sonrası yukarıdaki gibi bir ekran bizi karşılar, restart tıklıyoruz. DC’yi recovery sonrası, normal modda açacaktır.

 

 

image037

 

 

DC açıldığında recover işlemi yapıldığını belirten bir uyarı bizi karşılamaktadır. Burayı enter tuşuna basarak geçiyoruz.

 

 

image038

 

 

Active Directory Users and Computer kısmın açtığımızda ise, kullanıcıların geri geldiğini görebilmekteyiz.

 

Faydalı olması dileğiyle.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue