Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Windows 8’e Başlarken

$
0
0

Microsoft, 2011 Yazında Windows 8 Beta sürümü duyurup yayınlamıştı. Yakın zamanda Microsoft Windows 8 Release Preview sürümünü yakın bir zaman önce duyurdu ve bunu public olarak sundu. Microsoft’un bu ilk bulut işletim sistemi ile pek çok yenilikte beraberinde geliyor. Ayrıca Windows 8 dünyadaki ilk bulut işletim sistemi de olacak.

 

Windows 8’e bulut işletim sistemi dememizin sebebi, işletim sisteminin neredeyse her yerinde karşılaşabileceğiniz sosyal ağ ve Microsoft cloud entegrasyonu. Artık verilerinize her yerden ve kolayca erişebileceksiniz. Belgeleriniz, müziğiniz, videolarınız, e-postalarınız ve takvimiz... Artık hepsine her zaman her yerden erişebileceksiniz. Bunda Microsoft’un Skydrive servisindeki yeniliklerin ve entegrasyonunun çok önemli bir etkiside var.

 

Skydrive şu an herhangi bir Microsoft Live hesabı olan herkese 5 GB ücretsiz alan sunan bir servis. Şahsen bu 5 GB alanın ileriki dönemde biraz daha artacağını düşünüyorum.

 

Şimdi konuyu dağıtmadan birlikte hızlı bir Windows 8 turuna çıkalım ve yenilikleri görelim.

 

 

Görsel Yenilikler

 

Windows 8 görsel açıdan gerçekten çok büyük bir değişim geçirmiş. Öyleki bu adeta msdos’tan ilk Windows’a geçiş kadar büyük bir değişim. Boot manager’dan başlayıp, karşılama ve oturum ekranı ve desktop ortamına kadar uzanan bir değişim bu.

 

Yeni karşılama ekranı, oldukça sade ama oldukça güzel aynı zamanda. Güzel bir arkaplan –ki bunu rahatça özelleştirebilirsiniz – tarih, pil durumu ve bağlantı durumunu görebilirsiniz. Burada eğer ayrıca ayarlamışsanız takvimde günün olaylarını ve etkiliklerini ve postanızı ayarlamışsanız okumadığınız postaların sayısını görebliyorsunuz.(Şekil 1)

 

 

image001

 

 

Yeni karşılama ekranı

 

Karşılama ekranında, eğer çıkarsa release preview 2 yada RTM yani nihai ticari piyasa versiyonu çıktığında bu ek özelliklere yenilerinin ekleneceğini tahmin ediyorum, bekleyip göreceğiz.

 

Fare’ye tıkladığınızda, herhangi bir klavye tuşuna tıkladığınızda yada eğer dokunmatik bir ekranınız varsa ekrana dokunduğunuzda ise bu ekran kalkıp oturum açma ekranı ile karşılaşıyorsunuz.

 

Oturumunuzu açtıktan sonra ise tamamen sıradışı bir Windows masaüstü ortamı ile karşılaşıyoruz.

 

 

image002

 

 

İşte Windows 8 masaüstü?!

 

Aslında bu karşılaştığımız ekran masaüstü değil, yeni başlat menüsüdür. Yukarıda da göreceğiniz gibi bu ekranın adı start. Windows XP’den bu yana Start menü hep değişti ve Microsoft bizi hep simgeleri masaüstün taşımaktan ziyade tek bir noktadan yani başlat menüsünden çalışmamız üzerine yönlendirdi. Aslında bu oldukça iyi birşey, zira genelde çoğumuzun masaüstü gerekli gereksiz proram ve doküman simgeleriyle dolup taşmakta ve birşeyi aramak için masaüstünden seçip bulmak durumunda kalmak zorunda kalıyoruz. Evet, bu başlat menüsü gerçekten sıradışı ama alışması pek zamanınızı almıyor.

 

Ekrandaki parçacıklara baktığınızda, Video, Posta, Mesajlaşma, Müzik, Haritalar, Skydrive, Internet Explorer gibi uygulamaları görürsünüz. Bunlar aslında Metrostyle adlı yeni bir tür uygulamaların kısayolları. Metrostyle uygulamalar, klasik masaüstü uygulamalarından ziyade her zaman tam ekran çalışan, minimalistik yapıda ve basit ama fonksiyonel bir uygulama türüdür. Bu uygulamaları yazının ileriki bölümlerinde kısaca tanıtacak ve başka bir yazımda daha detaylı bir biçimde inceleyeceğiz.

 

Peki bu başlat menüsü ise masaüstü nerede? Sol alt tarafa bakarsanız, Desktop adlı bir parçacık görürsünüz. Buraya tıkladığınızda ya da dokunduğunuzda alışageldiğimiz masaüstüne kavuşursunuz. Artık herşey daha tanıdık geliyor değil mi?

 

 

image003

 

 

Klasik Windows 8 Masaüstü

 

Varsayılan olarak burada masaüstü simgeleri, saat ve hava durumu yok ama bunları elle ekleyebilirsiniz. Görev çubuğunda ise sadece Internet Explorer ve Windows explorer simgeleri vardır.

 

Bu tanıdık görüntüde eksik olan birşey varsa o da başlat menüsü. Başlat menüsüne ulaşmak için herhangi bir kısayol yok. Başlat menüsüne erişmek için ekranın sol alt köşesine dokunmanız ya da fareyi ekranın sol alt köşesine getirmeniz gerekiyor.

 

 

image004

 

 

Başlat menüsü erişimi

 

Bunun yanında MetroStyle UI’ı kapatıp, eski tip masaüstüne ve başlat menüsüne dönmek için bir registry değeri var. Bunu etkinleştirmek için

 

  • Windows butonu + R tuşuna basın ve regedit yazın - > HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

 

Yolunu takip edin ve buraya Rpenabled değerini bulup buradaki değeri 0 yapın ( normalde 1 olması gerekir”

 

Oturumunuzu kapattık açtıktan sonra Windows 7 tipi masaüstü ve başlat menüsüne ulaşırsınız.

 

Yine de Yeni arayüzü kapatmayıp Metrostyle rahatlığını bırakmanızı tavsiye etmem. Şimdi konumuza geri dönelim.

 

Denetim masası ve diğer ayarları yapmak için genelde Denetim Masasını kullanırdık. Peki nerede bunlar? Denetim masası ve diğer ayarlara ulaşmak için ekranın sağ kısmına dokunun yada fareyi sağ alt köşeye getirin.

 

 

image005

 

 

Yeni “Ayarlar” ekranı

 

Ayarlar ekranında ayrıca paylaşım, arama, başlat menüsüne kısayol ve bağlı aygıtlarınıza erişim ve bunlarla ilgili görevlere ulaşabilirsiniz.

 

Burada settings’e tıklarsak Denetim masası, bilgisayar ile ilgili bilgi, yardım, kişiselleştirme gibi kısayolların yanında, Alt bölmede Bağlantı, ses, Ekran parlaklığı, uyarılar, Güç (Oturum, kapatma, yeniden başlatma) ve klavye ayaları yapılabilir.

 

 

image006

 

 

Ayarlar

Klasik denetim masasını aşağıdaki resimde görmektesiniz.

 

 

image007

 

 

Klasik Denetim masası

 

Bununla birlikte denetim masası diyemesekte, PC yada aygıtınız için pek çok ayarı yapabileceğiniz da habasit ve Metrostyle bir uygulama olan “PC Settings” uygulamasıda mevcuttur. Bu uygulamayı çalıştırmak için ekranın sağ alt köşesine gelip settings/ayarlara tıklayın yada dokunun :

 

 

 

image008

 

 

Change PC Settings

 

Açılan settings menüsünde “Change PC Settings”e tıklayınız.

 

 

image009

 

 

PC Settings / Bilgisayar Ayarları

 

 

Yeni Windows Explorer

 

 

Windows Explorer tarafında da oldukça fazla ve iyi yönde değişiklik var. Windows Explorer Microsoft Office 2007 / 2010’dan alışık olduğumuz bir ara yüzünü kullanıyor.

 

 

image010

 

 

Yeni Windows Explorer

 

Arayüzde genel olarak 3 bölüm var : Home, share ve view.

 

Home: Dosya ve klasörler için genel kontrolleri içerir. Kopyalama, yapıştırma, silme, yeniden adlandırma, yeni klasör oluşturma, açma ve sıralama gibi görevleri içerir.

 

Share:   Paylaşım ayarlarını içerir. Burada normal Windows ağ paylaşımının yanında, Sıkıştırma, Email ile gönderme, CD/DVD’ye yazdırma, Print, Fax, Windows Ağ paylaşımı ve Diğer gelişmiş ağ paylaşım denetimlerini içerir.

 

View:    Listeleme, görüntüleme, ön izleme ve seçim kontrollerini gösterir. Kısaca bu ekranlara bakalım :

 

 

image011

 

 

Home Sekmesi

 

 

image012

 

 

Share Sekmesi

 

 

image013

 

 

View Sekmesi

 

Kopyalama konusunda uzun zamandır beklenen güel değişiklikler söz konusu. Örneğin, grafiksel olarak taşınan verinin okuma yazma oranını görebilirsiniz

 

 

image014

 

 

Taşıma ve Kopyalamada grafiksel olarak okuma yazma oranı görünüyor.

 

Bunun yanında kopyalama ve taşıma işlemi duraklatılabilir. Bu özelliği uzun zamandır bekliyordum J

 

 

image015

 

 

Kopyalama/Taşıma Artık duraklatılabiliyor

 

Windows 7 İle birlikte iso dosyaları doğrudan CD/DVD olarak yazdırılabiliyordu. Windows 8 ile bir adım daha ileri gidildi. Artık iso dosyaları doğrudan mount edilebiliyor. Bu da Daemon tools gibi iso mount araçlarına olan ihtiyacı büyük ölçüde kaldıracaktır.

 

 

image016

 

 

ISO Mount ve Burning

 

 

image017

 

 

Mount edilmiş iso dosyaları

 

Mount ettiğiniz dosyaları unmount etmek için sadece sürücüye sağ tıklayıp eject etmeniz yeterli.

 

Yeni Görev Yöneticisi ve Başlangıç seçenekleri

 

 

Görev yöneticisi Windows 8 ile birlikte A’dan Z’ye değişmiş ama bu değişiklik gerçekten çok olumlu olmuş. Öncelikle uygulamanın tamamen değişmesine rağmen, kullanımında hiçbir zorluk yaşamayacağınıza eminim. Zira Windows 8’in minimalistik çizgileri Görev Yöneticisine de yansımış. Görev çubuğuna sağ tıklayıp Görev Yöneticisini açalım:

 

 

 

image018

 

 

İşte Yeni Görev Yöneticisi

 

Görev yöneticisi oldukça fonksiyonel bir evrim süreci geçirmiş. Process sekmesinde temel olarak 3 başlık var :

 

Apps :   Önplanda açtığınız uygulamalar bu başlık altında görüntülenir.

 

Background Processes: Arkaplanda çalışan uygulamalar ve servisler burada görüntülenir.

 

Windows Processes:     Windows işletim sisteminin kendi iç servis ve görevleri burada listelenir.Background processlerden farklı olarak hepsi sistemin düzgün işlemesi için gereken kritik servis ve uygulamalardır.

 

Process tarafındaki güzel fonksiyonlardan biriside uygulama altındaki sub processlerde artık görüntülenip bu alt processler sonlandırılabilir.

 

 

image019

 

 

Artık alt processler sonlandırılabilir.

 

Performans sekmesi artık çok daha rahat izlenebilir ve kolay bir hale getirilmiş

 

 

image020

 

 

Yeni performans sekmesi

 

App history, çalıştırdığınız uygulamaların geçmişte ne kadar kaynak tükettiği, ne kadar network kullandığı, upload/download oranlarının ne olduğunu gösterir.

 

 

image021

 

 

Apphistory ile CPU ve Network kullanımınızı hesaplayın.

 

App history’nin en büyük faydası network kullanımını metered/unmetered ve upload download olarak göstermesi.

 

Metered network, 3G/4G, GPRS yada Dial-Up bağlantılarının tabirinde kullanılan bir tabirdir. Bildiğiniz gibi 3G gibi bağlantılar operatör/sağlayıcı tarafından ek olarak ücretlendirilir. Ap history ile kotanızı olayca takip edebilirsiniz.

 

Startup sekmesinde ise artık Windows başlatıldığında çalışan uygulamaları kontrol edebilirsiniz ve bunları etkinleştirebilir yada devredışı bırakabilirsiniz. Eskiden bunun için msconfig.exe aracını kullanıyorduk.

 

 

image022

 

 

Startup Uygulamaları artık Görev Yöneticisinden kontrol ediliyor

 

Users sekmesinde PC’de oturum açan kullanıcıların ne kadar sistem tükettiği ve hangi uygulama ve servisleri çalıştırdığını görebilir, bunları kontrol edebilirsiniz.

 

 

image023

 

 

Kullanıcı bazlı sistem kaynakları artık kolayca takip edilebiliyor

 

Eğer hala eski tip task manager istiyorsanız, details sekmesine tıklayın :

 

 

image024

 

 

Eskiden alışık olduğumuz process sekmesi artık details sekmesinde bulunuyor.

 

Son sekme olan Services sekmesinde ise sistem servislerinin bir listesini, çalışma durumu servis kontrollerini ( başlatma/durdurma gibi) yapabilirsiniz.

 

 

image025

 

 

Services Sekmesi

 

Güvenlik

 

Windows 7 Temelleri üzerine kurulan Windows 8’de pek çok güvenlik güncelleştirmesi bulunuyor. Ama bunların yanında ilk defa Microsoft bir işletim sisteminde dahili antivirüs koruması dahil etti.

 

Windows Defender ilk olarak Windows Vista ile işletim sistemine dahil edilmişti. Windows 8 ile birlikte Microsoft, Windows Defender uygulamasına Antivirüs koruması dahil etti. Böylelikle sistem ilk kurulduğu andan itibaren virüs korumasına sahip oluyor.

 

Tabiiki Güvenlik duvarı da yine sistem ilk kurulduğu andan itibaren aktif bir şekilde PC’nizi yada aygıtınızı koruyor.

 

 

image026

 

 

Windows Defender’a antivirüs koruması eklendi.

 

Özet

 

 

Windows 8 Görsellik başta olmak üzere pek çok önemli yenilik barındırıyor. İşletim sistemi kullanım açısından Pclerin yanı sıra Tabletler ve dokunmatik ekranlarla da rahatça çalışabilir tasarlanmış. Buna başta Microsoft Surface’i eklemek lazım. Surface Demolarının artık hemen hepsi Windows 8 Release Preview ile sunulmakta. Surface destekli cihazlarda yavaş yavaş yerini piyasa almaya başlayacaklar yakın zamanda.

 

Görsel ve fonksiyonel yeniliklere alışmak ilk başta zor gibi görünmekteyse de aslında hiçde zor değil ve çalışmanızı hem kolaylaştıracak hemde daha hızlı yapmanızı sağlayacaktır.

 

Defender’in Antivirüs korumasına sahip olması kullanıcıları pahalı Antivirüs çözümleri ve korsan yazılımlardan da koruyacaktır. Windows 8’in Windows 7’den daha başarılı bir işletim sistemi olacağını anlamak zor değil. Bunu zaten bekleyip göreceğiz.

 

Evet bir solukta Windows 8’deki değişimler bu şekilde ancak arkaplanda çok daha fazla değişiklik var ve bunların hepsini sonraki makale ve videolarımda okuyabilir yada seyredebilirsiniz.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue