Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

RedHat Cluster R6.2 Bölüm - 1

$
0
0

 

İş sürekliliğinin uygulama bazında üst düzey önem kazandığı günümüzde, artık kesintisizlik kurumlar için “olmazsa olmaz” hale gelmiştir. Uygulamaların önem sıralaması her geçen gün değişen bu listede, öncelik Database uygulamaları, ERP iş uygulamaları, Email sistemleri, e-ticaret siteleri ve Bankacılık sistemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde sistemleri incelediğimizde ise en yaygın olarak kullanılan iş sürekliliği çözümü olarak, “Cluster” sistemler çıkmaktadır. Cluster sistemleri ise oldukça geniş bir kapsamda incelenebilmektedir. İş sürekliliği çözümlerini daha önce yazmış olduğum http://www.bilgehanpoyraz.com/?p=100 linkinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

 

Bugün sizlere bahsetmek istediğim Cluster çözümü “RedHat Linux Cluster” çözümüdür. Şimdiye kadar Bu konuda Türkçe bir dokümana rastlamadım. İnşallah ilk yazan ben oluyorumdur. Cluster kurulumu sonrasında FileServer’ ımı bu cluster üzerinde HA şekilde kullanmayı planlıyorum. Hadi başlayalım…

 

Bölüm 1: Node’ ların hazırlanması

 

İşlemlere öncelikle RedHat Linux kurulumu ile başlayacağız. Şu anda en son sürüm olan RedHat EL6.2 sürümüdür. İlk adım olarak RedHat Linux’u www.redhat.com adresinden register olarak indiriyoruz.

 

Sonrasında bir DVD’ye bu imajı yazarak sunucuyu boot ediyoruz. İlk olarak karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir.

 

 

image001

 

 

Ne yapmak istediğimizi soruyor. Enter ile devam ediyoruz aşağıdaki ekran gelecektir.

 

 

image002

 

 

İndirdiğimiz DVD’nin herhangi bir bozukluğunun olup olmadığını incelemek ve sonrasında kuruluma geçmek istiyor. İşlem biraz uzun sürebilir. Skip diyerek geçebilirsiniz.

 

 

image003

 

 

Sonrasında şık bir karşılama ekranı çıkıyor. Herhangi bir soru yok. Next diyerek devam ediyoruz.

 

 

image004

 

 

Linux’u hangi dil ile kullanmak istediğimizi soruyor. Gnome ara yüzü Install edildiğinde Türkçe seçilebilir. Ara yüz tamamen Türkçeye dönmektedir. Fakat biz İngilizce ara yüz kullanacağımızdan English seçili olarak devam ediyoruz.

 

 

image005

 

 

Burada klavye için dil seçenekleri görülüyor. Ben klavyede Türkçe seçeneği ile devam edeceğim. Alışık olduğum tuş lokasyonlarını değiştirmek istemiyorum.

 

 

image006

 

 

Sunucu üzerindeki disk planlama ekranına geldik. Eğer storage üzerinden boot alanı kullanmak istiyorsanız buradan değiştirebilirsiniz. Ama local diskler kullanılacaksa zaten arka planda Raid yapısı mevcuttur. Dolayısı ile basic storage olarak devam ediyoruz.

 

 

image007

 

 

Seçilen storage üzerinde data varsa kaybolacak uyarısı geliyor. Tamamen silinecek ve geri gelmeyecektir. Benim diskim zaten boş ve temiz olduğundan “Yes, discard any data” diyerek devam ediyorum.

 

 

image008

 

 

Domain ismini techtalk.intra olarak kullandım. Uzun yıllardır kullandığım bir internal domain ismi. Avusturyalı bir arkadaş ile birlikte eğitimler esnasında kullanıyorduk. Sunucu adını ise node1 için rhel6n01 verdim. Aynı kurulumu rhel6n02 olarak ikinci sunucu içinde yapacağım. Next diyerek devam edelim.

 

 

image009

 

 

Bölge seçeneğinde Europe/Istanbul olarak vererek devam ediyorum.

 

 

image010

 

 

Root account’u için password’ümüzü verelim ve devam edelim.

 

 

image011

 

 

Bu kısımdaki seçeneklerde disk yapılandırmasını görüyoruz. Biz boş bir disk kullandığımız için tüm diski kullanabiliriz. Use All Space diyip devam ediyoruz, bu aşamada eğer disk üzerinde başka bir sistem yada kullandığı partition varsa geri gelemez şekilde silinecektir.

 

 

image012

 

 

Diskinizi geri getirilemez şekilde sıfırlayıp kullanacağım, emin misiniz diye soruyor. “Write changes to disk” diyelim.

 

 

image013

 

 

Bu aşamada kurulacak Linux’u özelleştirebilir istediğiniz paketleri kurarak istemediklerinizi çıkartabilirsiniz. Ben gerektiğinde desktop ara yüzünü kullanmak için Desktop seçeneğini seçip sonrasında aşağıdaki seçeneklerden de “High Availability” seçeneğini işaretleyerek devam ediyorum. Next diyoruz.

 

 

image014

 

 

Ve kurulum başlıyor. RedHat, kurulum ekranlarını oldukça basitleştirmiş, soft renklerle bezemiş görselliği çok güzel kurulum ekranları hazırlamış. Anlaşılır ve basit İngilizce ile hazırlanmış kurulum ekranları insanı hiç strese sokmadan işlemleri bitirmemizi sağlıyor. Kurulum tamamlandığında reboot gerektirecektir.

 

 

image015

 

 

Reboot ettikten sonra ilk node’un kurulumu tamamlanmış demektir.

 

 

image016

 

 

Artık 2nci node’u kurabiliriz. 2nci Node’u kurarken yukarıdaki adımlarda olduğu gibi gerçekleştireceğiz. Sadece hostname’i değiştirerek kuracağız. 2nci sunucuyu kurduktan sonra cluster konfigürasyon işine gireceğiz.

Görüşmek üzere...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4130

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue