Merhaba, bu makalemde sizlere IBM ürünü Lotus Domino Server’ın yeni sürümü olan 9.0.1 kurulumunu anlatacağım. Ancak makalemin ilerleyen bölümlerinde ise kurulum sonrası kullanım ve farklı konu başlıkları ile paylaşımlarıma devam edeceğim.
Makaleme başlamadan önce sizlere öncelikle şirket ihtiyaçlarınız için en doğru ürün lisanslamasını seçmenizi öneririm. Bu noktada aşağıdaki link yardımı ile sürümlerin arasındaki farklı görebilirsiniz.
http://www-03.ibm.com/software/products/en/ibmdomino
Gelelim makale konumuza, kurulum için tabiki ilk şart sistem gereksinimleri. Ben bu makalemde temel kurulum anlatmayı hedefliyorum, yani banka, Telekom veya GSM gibi büyük organizasyonlardan öte daha çok kobi gibi orta ölçekli firmalar için Lotus kurulumunu hedefledim. Malum bahsi geçen kurumlar için hangi konuda makale yazılır ise yazılsın bir hayli uzmanlık ve zaman gerektirmektedir.
Peki sistem gereksinimlerini inceleyerek başlayalım;
Eğer gereksinimler hazır ise indirdiğimiz ürünü kurmaya başlayalım. Ben server 2012 R2 üzerinde kuracağım.
Next ile devam ediyoruz.
lisans sözleşmesini kabul edip devam ediyoruz.
Bu ekranda server’ın kurulacağı dizini belirleyebiliriz. Ayarları değiştirmeden devam ediyoruz. Ama “Domino Partitioned servers” seçeneği ise kurulumu yapa kullanıcı bu sunucu üzerinde birden fazla domino server kurulum yapmasını sağlar. Böyle bir kurulum yapmayacağımızdan devam işaretlemeden devam ediyoruz.
Data dosyalarını saklayacağı dizini belirtiyoruz.
Burada karşımıza 4 seçenek çıkar.
Domino Utility Server: Sadece application(uygulama) servislerini yükler. Aynı zamanda Domino Cluster desteği vardır. Fakat Mesajlaşma servisi için destek içermez.
Domino Messaging Server: Mesajlaşma servisi desteği bulunur. Cluster ve uygulama servisi desteği yoktur.
Domino Enterprise Server: Hem uygulama hem de mesajlaşma servisi desteği vardır. Aynı zamanda Domino Cluster hizmetini bünyesinde barındırır.
Customize: Bu seçenek ile yüklenecek uygulamaları ve servisleri manuel seçebiliriz.
Biz enterprise sürümünü seçip devam ediyoruz.
Bütün seçimlerimizin bu pencerede özetlerini görüyoruz. Next deyip kuruluma başlıyoruz.
Finish deyip kurulumu tamamlıyoruz.
Sonra ki işlemimiz, Server için gereken temel ayarları yapmamız gerekli. Lotus Application Lotus Domino Server ‘ı çalıştırıyoruz.
Uygulama ya da Windows servisi olarak mı başlasın.
Font ayarlarını bu pencereden yapabilirsiniz. Next diyoruz.
Bu pencerede 2 seçenek mevcut;
Set up the first server or a stand-alone server: Sunucuüzerinde ilk ve tek server kurulacaksa bu seçeneği işaretliyoruz.
Set up an additional server: Yapıda eğer Lotus Domino Server var ise ek olarak bir tane daha Domino server eklemek için işaretliyoruz.
Biz ortamda sadece tek sunucu olucağı için ilk seçeneği işaretliyoruz.
Serverımıza isim veriyoruz. İsterseniz tanımda girebiliriz.
I want to use an existing server ID file Daha önce oluşturduğumuz id seçerek yeni oluşturacak id’yi seçmemizi engeller. Id data’nın altına kaydedilir.
Domino Server Organizasyonumuz için isim veriyoruz. Bütün kullanıcıların bağlı olduğu penceredir ve bu organizasyona şifre giriyoruz.
Organizasyon için domino domain ismi girmemiz gerekiyor ve organizasyon isminden farklı olabilir.
Burada Administrator id ve şifre oluşturmamız gerekli. Çünkü yönetimi sağlamak adına yapılan işlem.
Hangi servisin çalışmasını istiyorsak buradan seçimleri yapabiliriz.
Not: Bu pencerede dikkat edilmesi gereken durum ise, burada LDP servisi başlatıldığında başka bir servis tarafından kullanılıyorsa, mesela Active Directory yüklü ise çakışma yaşayabilirsiniz. Çözümü ise Domino Server Konfigürasyon ayarları üzerinden LDP portunu değiştirip bu gibi durumların oluşmamasını engelleyebiliriz.
customize tıklayarak network ayarları yapıyoruz.
İlk seçenek veri tabanını oluşturup güvenliğini sağlıyoruz. İkinci seçenekte ise admin grubunu oluşturup gereken kullanıcılara yetki vermek için kullanılır. Ayarları değiştirmeyip devam ediyoruz.
Setup deyip ayarları başlatıyoruz.
Finish deyip Domino Server ayarlarını tamamlamış oluyoruz.
Bundan sonraki anlatımdan Domino Administrator Client ile yönetim ayarlarını yapmış olacağım.