Ben yazılımlarımı satın aldım, artık herhangi birşey yapmama gerek yok.
Yukarıda belirtmiş olduğum cümle ile başlayan kaç tane toplantıya girdim açıkçası hatırlamıyorum. Aslında şaşırmaktan ziyade üzülür gibi oluyorum bu soru ile karşılaşınca. Cevap açık ve net – yazılımları satın almıyorsunuz fakat lisanslıyorsunuz. Size ait değil, sadece belirli kurallar çerçevesinde kullanım hakkına sahipsiniz.
Araştırmalar göre ülkemizde %64 civarındaki kullanılan yazılımlar lisanssız/illegal olarak yani her 10 üründen 7si (+/-) kaçak yollardan kullanılıyor. Avrupa ve amerikada bu oran %30 larda, Doğu ülkelerine yada afrikaya doğru gittiğimizde oran %90 lara kadar çıkmakta. Peki bunun bir suç olduğunu bile bile neden göz ardı ediyoruz? Bana göre cevap basit:Çünkü yazılım kullanım kuralları ve yazılım varlık yönetimi çok karışık. “Ama benim elimde 500 adet office ve 500 kadar kullanıcı var bunun neyini kontrol edebilirim” diye sohbete başladık müşteri ile. Ayrıntıları anlatmadan önce, projenin sonunda yaklaşık olarak 50/60.000 Euro civarı maliyet azaltması yapabildik bu firmada. Buradan konunun elinizde bulunan ofisten ibaret olmadığını anlayabiliyoruz.
Yazılım varlık yönetimi “SAM” ingilizce gibidir. Kullanmadığınız zaman sizi üzer, kısa zaman önce yaptığınız herşey boşa gider. Herşeyi bir anda yapmaktansa parçalara bölmek daha sağlıklı olur. Microsoft yazılım varlık yönetiminin parçalara bölünmesi konusunda çalıçmalara başladı. Aşşağıda bu bölümleri daha iyi görebilirsiniz.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
1) Firmamızda hangi ürünler var bu ürünleri kimler kullanıyor?
2) Sanallaştırma konusunda gerekli lisanslama bilgisine sahipmiyim?
3) SQL comlexity konusunda herhangi bir çalışmam oldu mu?
4) Test olarak kullandığım ürünler gerçekten test için mi kullanılıyor?
5) Kaç adet mobil cihaz firmamızda bulunmakta?
6) Güvenlik konusundaki çalışmalarımız ne aşamada?
Yukarıdaki soruların cevabını bilmiyorsanız, firmanızda çoktan bazı şeyler düzgün çalışmıyor demektir. Yazılım varlık yönetimini aşşağıdaki sebeplerden dolayı mutlaka yapmalısınız (Microsofttan alıntıdır).
1) Mali Güvenlik
2) Daha iyi fiyat noktaları için toplu indirimler
3) Daha fazla yükümlülük kontrolü
4) İyi kurumsal yönetim
5) Artan çalışan memnuniyeti
6) Sorunsuz işlemler
7) İsraf ve fazlalığı azaltın/ortadan kaldırın
8) Daha iyi bir pazar konumu
9) Daha uzun vadeli iş değeri
10) Gelecek için esneklik.
Bana göre sebepler şu şekilde sıralanmaktadır;
1) Mali
2) Güvenlik ve gizlilik
3) Bütçeleme
4) Bulut avantajı
5) Firma değeri
Yukarıda görüldüğü gibi hemen başlamak için birçok sebep bulunmakta.
Yukarıda vermiş olduğum örneğe geri dönmek istiyorum. Bünyesinde 500 adet office olan firma, aynı zamanda citrix üzerinde bir şekilde farklı bir version/edition office`i bütün kullanıcılar açmış, buna ek olarak şirketin bir bölümü için sadece excel 2010, 100 kadar kullanıcıya açılmış. Firmanın bakış açısına göre 1) Citrix üzerinde açılan office ile ilgili herhangi bir bilgimiz yok daha önceki görevliler açmış. 2) Excel zaten bilgisayarlar üzerinde kurulu olan office’in içinde o yüzden sorun yok 3) Citrix te office olsa dahi bilgisayarlar üzerindeki officeler citrix üzerinde bulunan office’i kapsıyor, sonuçta hepsi aynı office.
Konuya direk düşünmeden baktığımızda gayet açık ve firmanın düşüncesi doğru gibi geliyor değil mi? Malesef değil J.
1) Citrix üzerindeki office’i görmemiş yada bilmiyor olmaları firmayı haklı çıkartmıyor.
2) Kullanım kurallarına göre excel (yada diğer componentler) office kurulumundan ayrıldığı zaman ayrı olarak lisanslanmak zorundadır.
3) Farklı edition olan officeler birbirlerini kapsayamazlar.
Sonuç:
· Denetleme durumunda 50/60.000 Euro civarı sadece office için boş yere harcama (firma Türkiyede değil).
· Firmanızın, denetimi yaptıran firma tarafından kara listeye alınması.
· Üst yöneticilerin gözlerinin bilgi işlem bölümüne çevrilmesi.
· Kullanılan diğer yazılımlar ile ilgili birçok sorunun gündeme gelmesi.
Yukarıda belirtmiş olduğum durum küçük fakat durumun önemini anlatmaya yeterli. Kurumunuzun boyutu ne olursa olsun yasal, risk, mali vb. birçok sebepten dolayı yazılım varlık yönetimi ciddi bir şekilde düşünülmesi gereken bir konudur.
Bu makale ile yazılım varlık yönetini konusuna giriş yapmış olduk. Yakın zamanda yazılım varlık yönetimi konusuna farklı açılardan bakarak hazırlayacağım makaleler üzerinden görüşmek üzere.
Yazılım varlık yönetimi konusunda herhangi bir desteğe ihtiyacınız olursa lütfen çekinmeden benim ile iletişime geçebilirsiniz.
Image may be NSFW.Clik here to view.
