RemoteApp Deneyimleri makale serimizin bu bölümünde dağıtımını gerçekleştirmiş olduğumuz uygulamalara Parameters girilme adımını gerçekleştireceğiz.
Parameters kullanım alanı çalıştırmış bir uygulamanın, uygulama çalıştırıldıktan sonra çalıştırılmasını istediğimiz ek özellikler için girilmektedir. Yani bir uygulama çalıştığı zaman parelelinde çalıştırılacak komutları belirtiyoruz. Bu işlemin kullanım alanı, sahip olduğumuz uygulamaların özelliklerine göre değişmektedir.
Makalemiz içinde kullanmış olduğumuz örnekten bağızmsız bir senaryo kullanmamız gerekirse CRM uygulamasını söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi CRM uygulaması birden fazla modüle sahip olan bir portaldır. Tek bir executuable dosya altında çalışan birden fazla uygulaması bulunmaktadır. Parameters bölümü ile her tek bir uygulama üzerinden birden fazla modülüne erişim için bu seçenek kullanılabilinir.
Makalemizin bu bölümünde kullanmış olduğum uygulama mstsc (RDP Client’in yürütülebilir dosyası) uygulamasıdır. Mstsc dosyası üzerinde kullanabileceğimiz parameters ları yukarıda görebilmekteyiz ve makalemiz içinde bir-iki örnekle bunların nasıl kullanıldığını aktaracağım.
RemoteApp Programs bölümüne mstsc uygulamasını RemoteApp Deneyimleri Bolum 6 RemoteApp Program Location Belirtilmesi makalesinde ki adımları yerine getirerek ekledim. RemoteApp Programs bölümüne eklediğim uygulamayı düzenlemek için edit Properties özelliğini açıyorum.
Mstsc uygulaması üzerinde Parameters bölümüne giriyorum ve Always use the following command-line parameters bölümüne /v:rds01.live.local komutunu yazıyorum. Bu parameters yazııldıktan sonra sistemin çalışması ilk önce mstsc aracı çalışacak ve sonrasında /v: komutu kullanılacaktır. Mstsc içinde bulunan /v komutu uzaktan bağlantı yapılacak olan sunucuyu işaret etmektedir.
Mstsc /v: rds01.live.local komutunun tam anlamı RD web Access üzerinden mstsc aracını çalıştırma RD Web Access üzerinden rds01.live.local isimli sunucuya mstsc aracı ile bağlan dedim.
Yapmış olduğum bu değişiklikten sonra RD Web Access arayüzünde Session Deployment olarak yayınlanan bir uygulama görülmektedir. General bölümünden mstsc ismini bu şekilde değiştirdim.
Organizasyonumuz içinde bulunan ve RD Web Access ile erişilmesini istediğimiz her bir sunucu için tek-tek mstsc uygulamasını ekleyip, makale içinde belirtilen parameters ları erişilmek istenilen sunucuların IP adresi / Sunucu ismine göre düzenleyerek RD Web Access üzerinden erişimlerini mümkün kılabiliriz.
RD web Access üzerinden uygulamamızı çalıştırdığım zaman path bölümünde girmiş olduğum parametersi görebilmektesiniz.
RDS01 isimli sunucuya erişim yapabilmek için gerekli olan kullanıcı adı ve parola bilgisini giriyorum. Bu bölümde kullanıcı adı ve parola sormasının nedeni, rds01 sunucusunu bir collection olarak publish etmediğim içindir. RDS ortamı bu yayınlanan yeni uygulamanın RDS ortamından bağımsız herhangi bir sunucu olduğunu düşünmektedir. Yani organizasyonumuz içinde bulunan X kadar sunucuyu RD web Access üzerinden paremeters yardımıyla yayınlayabiliriz.
Rds01.live.local sunucusuna başarılı bir şekilde bağlantıyı gerçekleştirdik.
Girmiş olduğumuz bu parameters ları, yayınlamış olduğumuz uygulamanın desteği çerçevesinde ardaşık komutlarıda çalıştırabiliriz. Yukarıdaki örnekte /w:800 (bağlantı genişliği) ve /h:600 (bağlantı yüksekliği) nin belirli standartlarda olmasını istiyorum.
Yapmış olduğum değişiklikler eş zamanlı olarak RD Web Access tarafından algılanıyor ve bu değişiklikleri RemoteApp bölümünde path bölümünden görebilmekteyiz.
Son olarak bağlantımızı kontrol ediyoruz ve rds01.live.local sunucumuza 800x600 piksel boyutları ile bağlanmasını şart koştuk.
Tekrar CRM uygulamasından örnek vermemiz gerekirse CRM’ in her bir modülünü tek bir executuable dosya üzerinden farklı parameters lar girerek ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz.
Makale serimizin bir sonraki bölümünde RemoteApp Deneyimleri Bolum 8 RemoteApp User Assigment Yapılandırılması inceleyeceğiz.