Office 365 üzerinde Access Uygulamaları oluşturmaya giriş konumuzda, Sitemiz üzerine bir uygulama oluşturmayı ve oluşturulan uygulamanın özelliklerine göz atmaya çalışacağız.
Settings > Add an App linkini kullanarak arama kutumuza Access yazıyoruz ve karşımıza uygulamayı ekleyebilmemiz için Access logolu bir buton gelecek tıklayarak uygulamamıza bir isim veriyoruz. Örneğimizde ve daha sonrasında müşterilerimizin kayıtlarını tutacağımız bir uygulama yapacağımızdan uygulama ismini CustumerCard olarak isimlendiriyoruz.
Create butonuna basar basmaz Office 365 bizi direk olarak uygulamalarımızın olduğu App havuzuna yönlendirecek burada yeni eklemiş olduğumuz CustomerCard uygulamasının sağ kısmına tıklayarak Uygulama hakkında detaylara erişebiliriz.
Details
Uygulamamız hakkında detayları görebileceğimiz ekrandır. Bu ekranda kullanım miktarları ve hataları görebilir ve yönetebiliriz.
Permissions
Uygulama yetkilendirilmelerinin yapıldığı ekrandır. Bu ekranda yetkilendirme resetleyebilirsiniz.
Upgrade
Uygulamamız da yaptığımız değişiklikleri publish ederek *.app uzantısı şeklinde yeniden güncellememize olanak tanıyan bir menüdür.
Remove
Uygulamamızı Sharepoint / Office 365 üzerinden siler.
Evet kısaca detaylara göz attıktan sonra Uygulama havuzuna geri dönüyoruz. CustomerCard uygulamamıza bu sefer sol kısımdan tıklayarak açıyoruz.
Aşağıdaki resimde de görüleceği gibi Office 365 bizim adımıza Uygulama guid’I ile bir Url oluşturarak bize bir ortam hazırlıyor. Bu ekranda henüz bir tablo eklemediğimiz için bize yeni bir tablo oluşturmamız için Access uygulamasında bu Uygulama veri dosyasını açmamızı istemektedir.
Eğer Access programı bilgisayarınızda yüklü değil ise deneme sürümü içinde ekranda bir link bulunmaktadır.
Sharepoint / Office 365 üzerinde Access App oluşturmaya dair ön bilgileri verdik. Üzerinden kısaca geçmek gerekirse, uygulamanın oluşturulması, detay menüsü, yetkilendirme menusu ve uygulamanın nasıl sisleneceğine dair ufak bilgiler öğrendir. Şimdi ise oluşturduğumuz uygulama üzerine tablolarımızı ekleyerek artık çalışır vaziyete getirmeye çalışacağız.
Uygulama havuzuna eklediğimiz CustomerCard uygulamamızı açmak için Site Contents > CustomerCard yolunu izleyerek uygulamamızı açıyoruz ve Tablo eklemek için uygulamayı açın linkine tıklayarak Access dosyamızı bilgisayarımıza Microsoft Access programımızın açması için download ediyoruz.
Open butonuna tıklayarak uygulamamızı açıyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Bu ekran Office 365’inizin bulunduğu sunucudan uygulama ile alakalı bütün bilgilerin indirileceğine dair bizi uyarıyor OK butonuna basarak bu ekranı da geçiyoruz.
Artık uygulamamız için klasik olarak daha önceden de aşina olduğumuz Access programındayız. Aşağıda görünen ekrandaki yeni tablo ekleme linkine tıklayarak ilk tablomuzu ekliyoruz. Müşterilerimizin bir firması olduğunu düşünerek öncelikle bir adet Company tablosu ekliyoruz. Bu tabloyu Customer tablosundan lookup olarak çağıracağız.
Company Tablomuz içerisine aşağıdaki basit alanları yerleştirerek isimlendirerek kayıt işlemini tamamlıyoruz.
Hemen arkasından Customer tablomuzu oluşturmak için gene Access programımızın ana ekranına giderek bir önceki işlemi tekrarlıyoruz. Aşağıdaki alanları ekledikten sonra Company field’ımız için DropDown menüden Lookup öğesini seçiyoruz.
Lookup öğesini seçer seçmez Access bize bu lookup ile ilgili bilmesi gereken bazı soruları soruyor. Biz elimizdeki mevcut tabloyu lookup yapmak istediğimizi ilk seçenek ile kendisine bildirerek “Which Table…” kısmından Company tablosunu seçiyoruz ve OK butonu ile işlemi tamamlıyoruz.
Bu tablomuzu da isimlendirip kayıt ediyoruz.
Artık standar görünümler ile uygulamamızı test etmeye hazırız. Access ribbon bar da bulunan Lunch App butonuna basarak, uygulamanın Office 365 üzerine publish edilmesini sağlıyoruz. Otomatik olarak uygulama karşımıza açılacaktır.
Test etmek için sol menüden Company linkine tıklayarak 1-2 adet firma ekliyoruz.
Aynı şekilde bağlamış olduğumuz lookup test etmek için birde müşteri ekliyoruz. Firmamızı bu ekrandan da ekleyebiliriz. Office 365 Access app yeni getirilen bu özellik sayesinde bizi tekrardan firma tanımlama ekranına ulaşma derdinden kurtarıyor.
New Item linkine tıkladığımızda aşağıdaki gibi popup bir ekran açılacaktır. Ve buradan işlemlerimizi hızlıca yapıp ekranı kapatabiliriz.
Son olarak ise eklediğimiz müşterimiz ekranda.
Sharepoint / Office 365 üzerinde Access App için standart viewler ile tablo oluşturma ve basit olarak yayınlama işlemini anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileği ile