Quantcast
Channel: ÇözümPark
Viewing all 4130 articles
Browse latest View live

Sql Server Güvenlik Kavramı – Bölüm 2

$
0
0

İlk bölümde Sql Server’ın kurulu olduğu server ve network üzerindeki güvenlik ayarlarından bahsettik. Bu bölümde, Sql Server’ın kendi içindeki güvenlik tanımlamalarından bahsedeceğiz. Kimlik doğrulama seçenekleri, kullanıcı yönetimi, Sa kullanıcısının yetkileri, kullanıcı rolleri ve veritabanı yetkileri hakkındaki detaylara bakacağız.

Bölüm1

İlk olarak Sql Server’da kimlik doğrulama konusuna değinelim.

Kimlik Doğrulama:

               

Sql Server ile clientlar arasında iki çeşit kimlik doğrulama yöntemi vardır. Windows Authentication ve Sql Server Authentication. Sql Server kurulumunda hangi yöntem ile kimlik doğrulama yapacağınız size sorulur. Windows Authentication modu devre dışı bırakılamaz. Tek olarak Windows Authentication veya Sql Server – Windows Authentication modları bütünleşik olarak seçilebilir.

Kimlik doğrulama seçeneklerini görmek için, Sql Server Management Studio – Object Explorer instance adınız üzerinde sağ klik Properties

clip_image001

SSS-29

Security sekmesine geliyoruz.

clip_image002

SSS-30

“Windows Authentication mode” Sadece Windows hesaplarından açılan oturumları kabul eder.

“Sql Server and Windows Authentication mode” Hem Windows hem de Sql Server hesaplarından açılan oturumları kabul eder.

Server Authentication kısmında yaptığınız kimlik doğrulama yöntemlerinden sonra Sql Server servisinin yeniden başlatılması gerekmektedir.

Windows Authentication varsayılan olarak Sql Server kurulumunda seçili olarak gelmektedir. Öngörülen ve daha güvenli olan kimlik doğrulama seçeneğidir. Kullanıcı Sql Server’a kullanıcı adı ve şifre girmeden, Windows hesabı ile bağlanabilmektedir. Windows Authentication devre dışı bırakılamaz. Mixed mode seçili olduğunda aynı zamanda Windows Authentication kullanılabilmektedir.

Sql Server Authentication’ı dışarıdan erişecek ve domain yapınızın dışından erişecek kullanıcılar için açabilirsiniz. Sql Server hesapları, Sql Server’ın içinden yönetilir, Windows hesapları ile bir bağlantısı yoktur.

Msdn: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb669066(v=vs.110).aspx

Sql Server Kullanıcı Hesapları:

 

Sql Server’daki kullanıcıların hesaplarına Logins denmektedir. Her bir login’e ayrı yetkiler verilebilir, erişebileceği veri tabanları belirlenebilir. Sql Server’da güvenlik seviyesi iki katmandan oluşur Server ve Veritabanı seviyesi. Login hesabı ilk önce server seviyesi oluşturulur, daha sonra ilgili veri tabanına mapped denilen ataması yapılır ve veri tabanına erişimi sağlanmış olur.

Sql Server üzerinde kullanıcı – login açmak için SS Management Studio – Security – Logins üzerinde sağ klik “New Login” diyorurz.

clip_image003

SSS-31

Windows Authentication ile domain kullanıcısına Sql Server için yetki verilebilir. Search kısmından yetki verilmek istenen kullanıcı seçilebilir.

clip_image004

SSS-32

Sql Server Authentication seçildiğinde kullanıcı adını yazabilirsiniz. Sql Server’ın yönettiği hesaplar olduğu için Windows hesaplarından farklı olacaktır.

“Enforce password policy” – Domaindeki veya Windows işletim sisteminde password policy kuralları geçerli olur.

“Enforce password expiration” - Domaindeki veya Windows işletim sisteminde şifre geçerlilik süresi bu seçenek ile geçerli olur.

“User must change password at next login” – Kullanıcı bir sonraki oturumunda şifresini değiştirmek zorunda kalır. SSMS ile bu şifre değiştirebilir.

“Default Database” – SSMS bağlanıldığında kullanıcı bazlı, çalışılacak olan veritabanı otomatik olarak gelir.

“Default Language” – SSMS üzerindeki dil ayarları, format ve hata mesajları istenen dilde bu seçenek ile ayarlanabilir.

clip_image005

SSS-33

Enforce password policy ve pasword expiration seçeneklerinin Sql logini için seçilmesi, basit şifrelerin kullanılmasının önüne geçeceği gibi, uzun süre değiştirilmeyen şifreler içinde tedbir olacaktır.

Domain Password Policy Technet: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc264456.aspx

T-Sql kodu ile Sql login aşağıdaki gibi oluşturulmaktadır.

USE [master]

GO

CREATELOGIN [yavuzsql] WITHPASSWORD=N'Guclu_bir_sifre'MUST_CHANGE,

DEFAULT_DATABASE=[PLANLAMA],

DEFAULT_LANGUAGE=[Türkçe],

CHECK_EXPIRATION=ON,

CHECK_POLICY=ON

GO

 

Password policy seçili olan bir Sql hesabında, şifre denemesi aynı Windows hesabında olduğu gibi geçerlidir. Yanlış girilen şifrelerden dolayı Sql hesabı kilitlenebilir. Sql hesabının kilidini açmak için aşağdaki T-Sql kodu çalıştırılır.

ALTERLOGIN yavuzsql WITHPASSWORD='yeni_sifre'UNLOCK;

-- Şifre değiştirilmek istenmiyor ise, aşağıdaki komutlar ile çalıştırılır

ALTERLOGIN fred WITHCHECK_POLICY=OFF;

ALTERLOGIN fred WITHCHECK_POLICY=ON;

 

Bir Sql hesabını devre dışı bırakmak veya tekrar aktifleştirmek için aşağıdaki T-Sql kodu kullanılır.

-- Hesabı devre dışı bırakır

ALTERLOGIN yavuzsql DISABLE;

-- Hesabı aktifleştirir

ALTERLOGIN yavuzsql ENABLE;

 

Bir Sql hesabını silince, bu hesabın tüm ayarları kaybolur, tekrar bu hesabı oluşturduğunuzda tüm tanımları yeniden yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple, hesabın Sql Server’a erişimimi kapatarak, hesabı silmeden kullanıcının Sql Server’a erişimini engelleyebilirsiniz.

DENYCONNECTSQLTO yavuzsql;

 

Bu ayarları kullanıcının Properties sayfasındaki Status sekmesinden de yapabilirsiniz.

clip_image007

SSS-34

“Permission to connect database engine” – Kullanıcının Sql Server’a bağlanmasına izin/engel vermesi.

“Login” – Kullanıcı hesabının devre dışı/aktif edilmesi.

“Sql Server Authentication – Login is locked out” – Kilitlenen Sql Server hesabı buradan açılabilir.

Kullanıcı hesaplarının güvenlik ile alakalı kısımlarından bahsettik. Login – Properties’in diğer sekmeleri olan Server Roles, User Mapping ve Securables bölümleri kullanıcının Sql Server içindeki erişim izinleri ile alakalıdır.

Sql Login Msdn: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa337562.aspx

 

Sql Saldırılarından Korunma Yöntemleri:

               

Windows sunucularına saldırdıkları gibi, Sql Server’a aynı şekilde Brute-force denilen saldırı yöntemi ile ataklar sürekli olmaktadır. Windows tarafında kullanılan password policy eğer Sql tarafında kullanılmıyorsa, Sql Server’ınızda güvenlik olarak büyük bir açığınız var demektir. Sql login şifrelerini 12345 gibi basit şifreler koydu iseniz, kırılması sadece birkaç saniye sürecektir. Önerilen en temel şifreleme policy’si en az bir rakam, en az bir büyük harf, en az bir özel karakter olacak şekilde 8 karakterden az olmamak şartıdır. Şifrenizin ne kadar uzun ve ne kadar çok karmaşık olması brute-force ataklarından sizi daha iyi koruyacaktır.

Şifrenin uzun ve karmaşık olmasının yanı sıra, belirli periyodlarla değiştirilmesi gerekmektedir. Sürekli aylarca, yıllarca aynı kalan şifrelere uzun süren brute-force ataklar ile kırılabilmektedir.

İlk olarak Sql Server’ımızda kaç tane login-hesabınımız var bakalım.

SELECT*FROMsys.sql_logins

 

Sys.sql_logins Sistem  tablosundan tüm loginlerimizi bize getiriyor. Loginlerimizde password policy olmayan hesapları tespit etmemiz içn, SSMS üzerinde tek tek loginlerin özellikler sayfasına girmek çok fazla vakit kaybı olacaktır. Sql_logins tablosunda password policy olmayan hesapları tespit etmek için aşağıdaki sorguyu çalıştırıyoruz.

SELECT name, is_disabled

FROMsys.sql_logins

WHERE is_policy_checked = 0

 

İki tane Sql loginde password policy olmadığı gözüküyor.

clip_image008

SSS-35

Birden çok login hesabınız olduğunda password policyleri aktif etmeniz uzun sürecektir. Aşağıdaki sorgu ile login veya loginlerin password policylerini aktif hale getirebilirsiniz.

ALTERLOGIN yavuzsql WITHCHECK_POLICY=ON,

CHECK_EXPIRATION=ON;

 

Check_Expiration ile de şifre değiştirme süresini aktif hale getirmiş olduk. Şifrenin süresinin ne zaman dolacağınız aşağıdaki komut ile sorguluyoruz.

SELECTLOGINPROPERTY('yavuzsql','DaysUntilExpiration');

 

clip_image009

SSS-36

Şifreyi değiştirmek için 39 gün kaldığını gösteriyor.

Msdn: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms161959.aspx

Sql hesabınıza şifre deneme saldırısı yapıldığında, bu denemeleri kendinize veya tanımlı kişilere mail olarak bildirebilirsiniz.

İlk olarak Sql Server Management Studio – Management – Database Mail bölümünde tanımlı bir Sql Database hesabı yapılandırmanız gerekiyor. Bunun Database maile sağ klik “Configure Database Mail”

clip_image010

SSS-37

Wizard karşılama ekranını Next ile geçiyoruz.

Set up Database Mail by performing the following task seçeneğini seçip Next ilerliyoruz.

clip_image012

SSS_38

Profil adını yazdıktan sonra Add butonuna tıklıyoruz.

clip_image014

SSS-39

New Database Mail Account ekranını aşağıdaki gibi dolduruyoruz. Sisteminizde bir Smtp server var ise, Smtp serverınızdan bir hesap ile Database mail oluşturabilirsiniz.

clip_image015

SSS-40

Ok dedikten sonra Manage Profile Security ekranında “Public Profiles” sekmesinde Public check box’ını işaretliyor  ve “Default Profile”i Yes olarak ayarlıyoruz.

clip_image017

SSS-41

Database mail hesabımız tanımlanmış oldu. Mutlaka aşağıdaki gibi bir test maili gönderip, Database mailin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

clip_image018

SSS-42

Mail tanımlarını yaptık, test mailini gönderdik. Sa hesabına şifre denemesi yapıldığında bize mail gelmesini istiyoruz.

Sql Server Agent üzerinde sağ klik New – Alert diyoruz. Yeni bir uyarı tanımlayacağız.

clip_image019

SSS-43

New Alert ekranında tanımları aşağıdaki gibi yazıyoruz.

clip_image021

SSS-44

Bu tanımdan sonra mail gelmesi için Response sekmesinde Notify Operators seçeneğini seçerek istenen kişilere mail gönderilmesi sağlanır. Eğer Operator tanımı yok ise New Operator ile yeni bir operatör tanımlanır. Tanımlanan operatör Response ekranına gelecektir.

clip_image023

SSS-45

Tüm ayarları yaptıktan sonra Database mailin Sql Server Agent için aktif edilmesi gerekmektedir. Database mail varsayılan olarak Sql Server içinde sys.send_mail prosedürü tarafından kullanılmak üzere ayarlanmaktadır. Sql Server Agent için Database maili aktifleştirmek içi, Sql Server Agent üzerinde sağ klik Properties ekranı açılır. Alert System sekmesindeki Enable Mail Profile ile aktifleştirme işlemi tamamlanır.

clip_image025

SSS-46

Bu ayar yapılmazsa, Sql Server Agent üzerindeki Alert’lerden mailler gelmez.

Sa kullanıcısına şifre denemeleri yapalım.

clip_image027

SSS-47

18456 nolu hatayı aldık, bakalım bu deneme Sql Server tarafından bize mail atıldı mı, mailimize gidip kontrol ediyoruz.

clip_image029

SSS-48

Operatöre Yahoo mailimi tanımlamıştım. Hatalı yapılan girişler mail olarak geldi.

 

Sa Hesabının Kısıtlanması:

 

Sa kullanıcısı ilk Sql Server çıktığından beri olan, System Administrator anlamına gelen, Sql Server’ın sistem yöneticisi hesabıdır. Eski Sql Server sürümlerinde devre dışı bırakılması mümkün değildi. Sql Server 2005 ile birlikte devre dışı bırakılması ve değiştirilmesi sağlandı.

Sa hesabını neden kapamalıyız veya neden kısıtlamalıyız, çünkü en çok saldırı alan Sql Server hesabıdır. Saldırganlar tarafından ilk önce kontrol edilen hesaptır, sa hesabında sistem yöneticiliği rolü olduğundan ilk önce bu hesap yoklanır. Birçok firmada sa hesapları aktif haldedir. Ne yazık ki kobi dediğimiz küçük ve orta boy ölçekteki bir çok firmada ise durum daha vahimdir. Bazı firmalarda halen sa hesabı aktif olup şifreside yoktur. Firma sahipleri etkili bir atak yedikten sonra, verileri çalınıp şifrelendikten sonra tedbir almaya başlarlar.

Sa hesabını aşağıdaki komutla devre dışı bırakıyoruz.

ALTERLOGIN [sa] DISABLE

 

Sa hesabının adını aşağıdaki komut ile değiştirebilirsiniz.

ALTERLOGIN [sa] WITH NAME = [test_kullanici]

Sa hesabının Securtiy ID’si (SID) 1 olduğundan daha aşağıdaki sorgu ile sa hesabının adını öğrenebilirsiniz.

SELECT*FROMsys.sql_loginsWHERE principal_id = 1

 

Sa hesabını SSMS üzerinden devre dışı bırakmak için. SSMS – Security – Logins Sa hesabına sağ tıklayıp özelliklerine giriyoruz.

Status sekmesinden aşağıdaki şekildeki gibi database engine için Deny, SSMS erişimi içinde Login Disable yapıyoruz.

clip_image030

SSS-49

Sql Server kurulumunda Windoıws Authentication seçeneği seçilerek kurulum yapıldı ise, sa devre dışı kalır. Sa şifresini hatırlamanıza gerek yoktur. Olabildiğince zor bir şifre koyarak sa hesabının adını değiştirmek gerekmektedir.

Msdn: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms188670.aspx

 

Sql Server Rolleri:

 

Bir Sql Server hesabı varsayılan olarak hiçbir yönetici yetkisi olmadan oluşturulur. Bu role public rolü denir. Daha sonra hangi veritabanına erişmek istiyor ise Logins – Properties – User Mapping sekmesinden veritabanı yetkileri atanır. Eğer bir kullanıcıya yönetici yetkileri vermek istiyorsanız, Login’nin server roles sekmesinden gerekli rolü verebilirsiniz.

Sql Server’da roller aşağıdaki gibidir;

-          Bulk Admin: Bulk insert yapma yetkisine sahiptir. Bir dosyadan veritabanına kayıt eklemek için kullanılır. Genellikle excelden veri çekmek için kullanılmaktadır.

-          Dbcreator: Herhangi bir veritabanını oluşturma, düzenleme ve kaldırma yetkisi vardır. Yazılımcılara test amaçlı bu yetkiden verilebilir.

-          Processadmin: Sql proseslerini görme ve sonlandırma yetkisi vardır. Tüm çalışan prosesleri görebilirler. Kill komutu ile istenen proses veya prosesleri sonlandırabilirler.

-          Securityadmin: Sql hesabı oluşturup silebilirler. Server rolü oluşturma yetkileri yoktur.

-          Serveradmin: Sql server instance’ının özelliklerini değiştirebilir, yeniden başlatabilir veya hizmeti durdurabilirler.

-          Setupadmin: Linked server oluşturma yetkileri vardır.

-          Sysadmin: Tüm yönetici yetkilerine sahip roldür.

Sql Server hesaplarına atanmış olan rolleri aşağıdaki sorgu ile görebilirsiniz.

SELECTrole.name asrole,role.is_fixed_role,login.name aslogin

FROMsys.server_role_members srm

JOINsys.server_principalsroleON srm.role_principal_id =role.principal_id

JOINsys.server_principalsloginON srm.member_principal_id =login.principal_id

 

SSMS üzerinde bir kullanıcının rolünü ayarlamak için,

SSMS – Security – Logins bölümünde kullanıcının Properties ekranından Server Roles sekmesinden istenen rol kullanıcıya atanır.

clip_image031

SSS-50

Veritabanı Seviyesinde Kullanıcı Yetkisinin Yapılandırılması:

               

Sql Server’da kullanıcıya Server Roles verilmesi birçok yetkiyi de beraberinde getirir. Kullanıcı sadece istenen veri tabanlarında yetki istediği zaman, login özelliklerinden User Mapping sekmesinden istenen yetkiler atanabilir.

SSMS – Security – Logins kullanıcının properties sayfası açılır. User Mappings sekmesine gelip, hangi veritabanında nasıl bir yetki isteniyor ise “Database role membership for: <veritabanı_adi>” bölümünden ilgili yetkiler işaretlenir.

clip_image033

SSS-51

“Map” checkbox’I ile hangi veritabanında yetki verilecekse seçilir. Map seçildikten sonra yetkiler açılır. User otomatik olarak gelir, istenirse “Default Schema” dan varsayılan şema seçilebilir.

Veritabanı map edildikten sonra “ Database role membership for: “ alanından ilgili yetkiler seçilir. Database rolleri nedir, bunları inceleyelim.

Database Roles:

-          Db_accessadmin: Veritabanına erişim için yetki verir.

-          Db_backupoperator: Veritabanının yedek alması için yetki verir. Sistem yöneticilerine yedek alınan 3. Parti bir yazılımda kullanılmak üzere bu yetki verilebilir.

-          Db_datareader: Tablolardaki verileri okuma yetkisi verir. Sadece Select sorgusu kullanan ve Self Service raporlaama yapan son kullanıcılara bu yetki verilebilir.

-          Db_datawriter: Tablolardaki verileri düzenleme, silme veya ekleme yetkisi verir. Server bazında yetki kısıtlanarak farklı programlardaki farklı kullanıcılara bu yetki verilebilir.

-          Db_ddladmin: Veritabanı üzerinde DDL (Data Definition Language) komutlarını çalıştırma izni verir.

-          Db_denydatareader: Veritabanı üzerinde okuma işlemi yetkisini engeller.

-          Db_denydatawriter: Veritabanı üzerinde değiştirme, ekleme ve silme yetkisini engeller.

-          Db_owner: Veritabanı üzerindeki tüm yapılandırma ve bakım yetkilerini verir. Veritabanını drop etme yetkisine sahiptir. Owner, sahip anlamına gelmektedir.

-          Db_securityadmin: Veritabanı üzerindeki üyelikleri ve izinleri yönetme yetkisidir.

User Mapping Technet: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ms178316(v=sql.105).aspx

Database Roles Technet: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ms189121(v=sql.105).aspx

Server Seviyesinde Kullanıcı Yetkisinin Yapılandırılması:

 

Sql Server’da kullanıcılara yetki verme ve yetki kısıtlamaları detaylı olarak sunulmuştur. Doğru yapılandırıldığında sistem güvenliği daha da artaracaktır. Veritabanı seviyesindeki yetkileri gördükten sonra, Server seviyesinde de Sql Server bize yetkilendirme imkanı sunmaktadır.

SSMS – Security – Logins kullanıcının properties sayfasından Securables sekmesine geliyoruz.

clip_image035

SSS-52

Bu ekrandan kullanıcıya yetkileri Grant ile verebilir, Deny ile de engelleyebiliriz.

T-Sql ile yapmak içinde,

GRANTALTERANY CONNECTION TO yavuzsql;

 

Loginin Securables sekmesine baktığınızda Alter Any Connection bölümünde Grant’ın seçili olduğunu göreceksiniz.

Yetki verilen server permissionlarına aşağıdaki sorgu ile kontrol edilebilir.

SELECT*FROMsys.server_permissions

 

clip_image037

SSS-53

Kullanıcının izin verilen yetkileri aşağıdaki sorgu ile kontrol edilebilir.

SELECT SP.class_desc, SP.permission_name, SP.state_desc

FROMsys.server_permissions SP

JOINsys.server_principals SPR

ON SP.grantee_principal_id = SPR.principal_id

WHERE SPR.name ='yavuzsql'

 

clip_image038

SSS-54

Alter Any Connection için Grant yetkisi vermiştik, sorguda karşımıza çıkıyor.

Database level permission ile ilgili aşağıdaki posteri indirip detaylı inceleme yapabilirsiniz. Sql 2008 R2 ve Sql 2012 için geçerlidir.

Technet Poster: http://social.technet.microsoft.com/wiki/cfs-file.ashx/__key/communityserver-wikis-components-files/00-00-00-00-05/5710.Permissions_5F00_Poster_5F00_2008_5F00_R2_5F00_Wiki.pdf

Msdn: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms191291.aspx

 

Veritabanı Kullanıcısı Yönetimi:

 

Loginler Sql Server’daki kullanıcı hesaplarıdır. Yönetilmeleri de dikkat ister, yetkileri detaylıdır. Database user yani veritabanı kullanıcısı ise sadece, ilgili veritabanındaki temel güvenliğe bağlıdır. Sql Server’a server bazında bir yetkilendirme yapmaya gerek kalmadan kullanabilir. Bu da gereksiz login açmaya gerek bırakmadan basit ve kolay bir güvenlik sağlar. Varolan bir logine Database user bağlanabilir, böylelikle sürekli login açmaya gerek kalmaz.

Veritabanı kullanıcısı açmak için SSMS – Databases – VeritabanıAdi – Security – Users bölümde sağ klik – New User ile yeni veritabanı kullanıcısını açıyoruz.

clip_image039

SSS-55

Database user ekranında, ilk olarak General sekmesi karşımıza geliyor, User Type alanında kullanıcının tipini seçiyoruz.

clip_image040

SSS-56

Kullanıcı tiplerine kısaca bakalım;

-          Sql user with login: Bir Sql login hesabına map edilmiş kullanıcı tipidir.

-          Sql user without login: Bir Sql login hesabına bağlanmamış kullanıcıdır, T-Sql de execute as user komutları ile kullanılabilir.

-          User mapped to a certificate/an asymetric key: Bir signature key’e atanmış kullanıcı tipidir.

-          Windows user: Windows Authentication hesabına map edilmiş kullanıcı tipidir.

Windows user’a map edilmiş bir kullanıcı oluşturalım. User Name kısmında kullanıcı adını yazıyoruz.

Kullanıcı adını yazdıktan sonra, database user’ı Windows User’a atamamız gerekiyor. Login name kısmından bu atamayı yapıyoruz.

clip_image042

SSS-57

İstenirse default schema da atanabilir.

Windows user map edilirken, domaindeki bir kullanıcıyı siz biliyor olabilirsiniz ama Sql Server bunu bilemez, bu yüzden Windows user olarak domaindeki kullanıcınızı Logins kısmından ilk önce Sql Server’a eklemeniz gerekmektedir. Browse for object dediğimizde karşımıza sadece Logins ekranında eklediğimiz Windows kullanıcıları gelecektir.

Owned Schema ve Membership sekmelerinden rol yetkilerini verebiliriz.

clip_image043

SSS-58

Veri tabanlarına atanmış olan Database owner yani veritabanı sahibi olarak atanmış kullanıcıları sorgulayarak, hangi veritabanında hangi kullanıcıların yetkileri var kontrol edebilirsiniz. Gereksiz gördüğünüz ve kullanılmayan hesapları mutlaka kapatın veya devre dışı bırakın.

Veri tabanlarındaki database owner ları görmek için aşağıdaki sorguyu çalıştırın.

SELECTSUSER_SNAME(owner_sid), name FROMsys.databases

clip_image044

SSS-59

Msdn: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa337545.aspx

Sistem Fonksiyonları - Kullanıcı ve Login Bilgileri Kontrolü:

SSMS üzerinden kullanıcı ve loginleri ilgili ekranlara tek tek girerek incelemek gerekmektedir. Böyle bir işlem çok fazla zaman alacağından, Sql Server’ın sistem fonksiyonları ile kontrol edebiliriz.

Is_Member ile mevcut kullanıcının grup üyesi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

SELECTIS_MEMBER('yavuzsony\yavuz');

clip_image045

SSS-60

 

Diğer fonksiyonlarda aşağıdaki gibidir;

-          SYSTEM_USER: Bağlı olan login hesabını gösterir

SELECTSYSTEM_USER veyaSELECTSUSER_SNAME();

 

clip_image046

SSS-61

 

-          SUSER_ID(): Mevcut kullanıcının Security ID’sini gösterir.

SELECTSUSER_ID();

clip_image047

SSS-62

 

-          CURRENT_USER / SESSION_USER: Mevcut  Database kullanıcısını gösterir.

SELECTCURRENT_USER;

SELECTSESSION_USER;

clip_image048

SSS-63

 

-          ORIGINAL_LOGIN: Windows hesabındaki kullanıcı adını gösterir.

SELECTORIGINAL_LOGIN();

clip_image049

SSS-64

 

-          HAS_DBACCESS('veritabani_adi'): Mevcut kullanıcının veritabanına erişimi olup olmadığını gösterir. 1 Değeri döner ise erişim var demektir.

SELECTHAS_DBACCESS('ARGE');

clip_image050

SSS_65

 

Msdn: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms186236.aspx

 

Kullanıcılardan ve Sql Hesaplarından Ana Verileri Gizleme:

Sql serverdaki veritabanları ve diğer nesneler, yetkisi az olan bir kullanıcıya da açık olarak gelir. Gözükmesini istemediğiniz bu nesneler için engellemeler yapabilirsiniz. İlk olarak yapılması gerek public rolü için View Any Databases özelliğini kapatmak olacaktır.

 

USEmaster;

GO

REVOKEVIEWANYDATABASETOpublic;

 

Public rolündeki kullanıcımla SSMS’e giriş yapıp kontrol ediyorum.

clip_image051

SSS-66

Görüldüğü gibi yavuzsql kullanıcısında sadece ARGE veritabanını görme yetkisi vardı, Databases altında sadece ARGE gözüküyor.

clip_image052

SSS-67

 

Kullanıcı için bir veritabanındaki belli bir nesneye yetki vermek için, veritabanı içindeki Security - Users özellikler sayfasında, Securables sekmesinden gerekli izinler atanabilir. Örnek olarak bir stored procedure veya bir tablo bu ekrandan yetkilendirilebilir.

Kullanıcının üzerinde sağ klik Properties ekranına giriyoruz. Securables sekmesindeki Search’e tıklıyoruz.

clip_image054

SSS-68

Search – Specify Objects

clip_image055

SSS-69

Object Types’a tıklayıp seçebilecek nesneleri göreceğiz.

clip_image056

SSS-70

Select Object Types ekranında veritabanındaki tüm nesnelerin ana grupları gözükmekte. Örnek olarak View seçip Ok ile devam edelim.

clip_image057

SSS-71

Select Objects ekranında Browse diyoruz. Hangi nesne tipini seçersek, onunla ilgili kayıtlar gelecektir.

clip_image058

SSS-72

Sistem viewleri dahil veritabanındaki tüm viewler geldi. Daha önce oluşturduğum arge_view’i seçiyorum.

clip_image060

SSS-73

Select Objects ekranına view geldi, Ok ile devam ediyoruz.

Securables ekranına view geldi. Görüldüğü detaylı bir yetkilendirme var, sadece Select ve View Definition’a Grant yetkisi verip Ok diyorum.

clip_image062

SSS-74

View üzerinde sağ klik Edit top 200 rows diyelim, verilerde değişiklik yapmaya çalışalım.

clip_image064

SSS_75

Edit yetkisi olmadığı için izin vermedi.

View’i komple silmeye çalışalım.

clip_image065

SSS_76

Yetki olmadığı için silmeye izin vermedi.

Technet: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ms190785(v=sql.105).aspx

Sql Server’da kullanıcı yetkilerinin ne kadar detaylı olduğunu görmüş olduk. Genelde uğraşmamak için loginlere sysadmin yetkisi verilir. Firmaya yeni bir yazılım alınır, yazılımcı firma Sql de bir kullanıcı ister ve Sql kullanıcısı sysadmin olarak açılır. Genel senaryo bu şekilde oluşur, siz farkında olmadan verilerinizi başka bir firmadaki kişiye teslim etmiş oluyorsunuz. Bir yanlışlık yapıldığında da geri dönülmesi zor hatalara yol açabilir.

Saldırganlarda bu açıklardan faydalanarak, sql loginlerindeki yetkileri kontrol ederler. Gerekli tedbirler alınmayan sistemlerde saldırgan, kıyıda köşede kalmış bir Sql hesabı ile istediği zararı verebilir.

 


Orchestrator Üzerine Integration Pack Eklenmesi

$
0
0

System Center ailesinin otomasyon işlemleri için kullanılan üyesi Orchestrator, akışlarını aktiviteler vasıtasıyla yürütmektedir. Aktiviteleri ise sisteme yüklediğimiz Integration Pack (IP) ler vasıtasıyla kullanabilmekteyiz. Bu makalemde sizlere bir Integration Pack in Orchestrator sistemine nasıl dahil edildiğini ve bizler için olmazsa olmaz integration pack leri anlatmaya çalışacağım.

Integration pack ler standart olarak gelenler dışında system center ailesi, active directory, exchange gibi sistemler için de bulunmaktadır. Integration pack ler bizlere akışlarımızda kullanabileceğimiz hazır, herhangibir programlama bilgisi olmadan yapabileceğimiz aktiviteler sunmaktadır. Örneğin, Active Directory ip si ile birlikte domain ortamımızda kullanıcı oluşturabilir ya da kullanıcının parolasını sıfırlayabiliriz. Benzer şekilde File Management ip sinde ise dosya oluşturabilir, silebilir ya da klasörler ile çeşitli işlemler yapabiliriz.

Öncelikle system center ailesi için olan integration pack i inceleyelim. Bu integration pack i http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39622 adresinden indirelim ve zipli dosyayı bir klasör içerisine açalım. Klasör içerisinde tüm system center ürün ailesine ait integration pack lerin yanı sıra Azure, Exchange, Sharepoint ve Ftp gibi sistemler  için de ip ler bulunmaktadır. System center ürün ailesin de ise sırasıyla Configuration Manager, Data Protection Manager, Operations Manager, Service Manager, Active Directory, Virtual Machine Manager uygulamaları için IP ler bulunmaktadır.

İndirmiş olduğumuz integration pack leri Orchestrator sistemine atmak için önce Register ardından da Deploy işlemlerini yapmalıyız. Bu işlem için Windows Server 2012 R2 işletim sistemimizde Start a basıyoruz ve Deployment Wizardı aratıyoruz ve çalıştırıyoruz.

 

Karşımıza gelen Orchestrator Deployment Manager konsolunda sol taraftan Orchestrator Management Server--> Integration Packs bölümüne gelelim. Bu bölümde Orchestrator üzerinde yüklü olan tüm integration pack lerin listesini ve versiyonlarını görebiliriz.



clip_image003

 

Integration Packs e sağ tıklayalım ve açılan menüden Register IP with the Orchestrator Management Server seçeneğini seçelim. Karşımıza gelen Integration Pack Registration Wizard karşılama ekranını Next diyerek geçelim. Integration Pack or Hotfix Selection ekranında Add butonuna tıklayalım ve açılan ekranda IP lerimizin bulunduğu klasöre gidelim ve ilgili integration pack dosyasını seçerek Open diyelim. Bu işlemi diğer integration pack ler için de tekrarlayalım.

 

Next diyerek ilerlediğimizde özet ekranı karşımıza gelecektir. Burada Finish diyerek integration pack register işlemini tamamlayalım. Finish e tıkladığımızda karşımıza lisans anlaşması gelecektir. Bu ekran eklediğimiz herbir integration pack için karşımıza gelecektir. Accept diyerek işleme devam edelim. İşlem tamamlandığında eklemiş olduğumuz integration pack lerin isimlerini sağ tarafta göreceğiz.

clip_image004

 

clip_image005

 

Register işleminden sonra son bir adımımız kaldı. Register etmiş olduğumuz integration pack leri Deploy etmeliyiz. Bunun için Deployment Manger ekranında Integration Packs e sağ tıklayalım ve açılan menüde  Deploy IP to Runbook Server or Runbook Designer seçeneğine tıklayalım. Açılan Integration Pack or Hotfix Deployment ekranında ki karşılama bölümünü Next diyerek geçelim. Karşımıza register edilmiş olan tüm integration  pack lerin listesi gelecektir (Burada daha önceden deploy edilmiş ip ler de görüntülenecektir). Bu bölümde az önce Register etmiş olduğumuz iki ip yi seçelim ve Next e tıklayalım.

clip_image006

Karşımıza ip leri Deploy etmek istediğimiz suncuyu belirleyeceğimiz ekran gelecektir. Burada Computer bölümüne orchestrator sunucumuzun adını yazalım ve Add e tıklayalım.

clip_image007

Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza deploy işlemini daha sonra yapabilmemizi sağlayan Schedule bölümü ve ip lerin deploy işlemi sırasında çalışan runbook ların durdurulup durdurulmayacağını belirlediğimiz ekran gelecektir.

 

Bu bölümde herhangi bir değişiklik yapmadan (deploy işlemi sırasında çalışan runbook ların durdurulması seçeneği seçili durumda iken) Next diyerek ilerleyelim ve karşımıza gelen özet ekranında da Finish e tıklayarak deploy işlemini tamamlayalım.

 

clip_image008

 

Varsa açık olan Runbook Designer penceresini kapatıp yeniden açtığımızda yüklemiş olduğumuz integration pack leri ve içerdikleri aktiviteleri konsol üzerinde görebileceğiz.

clip_image009Ancak runbook lar tasarlarken işlerimizi kolaylaştıracak ve daha detaylı ve başarılı runbook lar oluşturabilmemizi sağlayacak Integration Pack ler de bulunmakta bunlar için en doğru adres http://orchestrator.codeplex.comşeklindedir. Eğer orchestrator ile ilgilenecekseniz bu adresi mutlaka ziyaret etmeli ve buradaki integration pack leri denemelisiniz.

Son olarak sizlere Integration Pack mizi Orchestrtor sistemine eklediğimize göre son olarak özellikle uzak sistemler üzerinde powershell scriptlerini çalıştıracak olan runbook ların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yapılması gereken iki basit adımı anlatmak istiyorum. Örneğin orchestrator içerisinde ki runbook Exchange sistemimiz üzerinde bir exchange management shell komutunu çalıştırması gerekiyor. Bu durumda Exchange ortamımızı hazır hale getirmemiz gerekmekte. Bunun için öncelikle Administrator yetkisinde bir powershell açalım ve Get-ExecutionPolicy yazıp çalıştıralım. Karşımıza yüksek ihtimalle RemoteSignedşeklinde bir ifade gelecektir. Bunu değiştirmek için aynı komut ekranında bu sefer Set-ExecutionPolicy Unrestricted komutunu yazıp çalıştıralım. Sorulan soruyu enter diyerek onaylayalım ve işlemi tamamlayalım.

clip_image010

Execution Policy mizi ayarladıktan sonra uzaktan powershell çalıştırabilmemiz için gerekli olan Enable-PSRemoting komutunu powershell ekranında yazıp çalıştıralım ve karşımıza gelen soruları enter diyerek geçelim.

clip_image011

Bu işlem de tamamlandığında artık Exchange sistemimiz orchestrator entegrasyonu için hazır durumdadır.

Office 365 Nedir? Office 365 Üyelik Açma

$
0
0

Merhabalar; bu yazımda sizler ile Microsoft’ un Cloud yapısı olarak bizlere sunduğu Office 365 platformunun ne olduğunu ve üyelik açma işlemlerini sizler ile paylaşacağım.

Peki, nedir bu Office 365?

Özetlemek gerekirse; Office 365, Microsoft’ un ev kullanıcıları da dahil olmak üzere, Small ve Custom firmaların Cloud yapı üzerinde Exchange Online, Lync Online, SharePoint Online ve Office Professional Plus gibi ürünlerinin Cloud üzerinde kullanımını bizlere sunan bir Cloud hizmetidir.  Office 365 ile beraber Microsoft Office Professional Plus, Office Web Apps, Exchange 2013 Online, Sharepoint 2013 Online ve Lync Server 2013 Online hizmetleri sunulmaktadır. Microsoft'un Office 365 Cloud hizmeti sayesinde, sunucu donanım ve yazılım yatırım maliyetleri olmadan, kullanacağınız kişi kadar ödeyerek  Microsoft Exchange, Microsoft Lync, Microsoft SharePoint ve Office Web Apps hizmetlerini anında kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Lisanlaması nasıl?

Microsoft Office 365 Lisanslama Modellerimakalemi okuyabilirsiniz.

Office 365 Paneline nasıl erişe bilirim?

Microsoft’ un bize sunduğu Office 365 Cloud hizmetine her yerden ulaşabilir miyiz?

clip_image001

Office 365 yönetim paneline, internete çıkış sağlayan herhangi bir cihaz üzerinden, rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bütün akıllı telefon sistemlerine entegre olarak erişim sağlar. Android, IOS vb. Ben Toshiba Z10t-A Ultrabook Tablet’ im ile istediğim ortamdan Office 365 yönetim paneline ulaşabiliyorum.

clip_image002

Demo olarak kullanabilir miyim?

Aşağıda belirttiğim linkler ile Business, Business Premium, Enterprise E3 modellerini 1 ay ful şekilde test edebilirsiniz.

Office 365 Business Trial için 1 aylık demo linki:

https://portal.office.com/signup/LogOutRequired.aspx?OfferId=8368ac6a-5797-4859-b2ec-d32330277c9&dl=O365_BUSINESS&Country=US&culture=en-us

Office 365 Business Premium Trial 1 aylık demo linki:

https://portal.office.com/signup/LogOutRequired.aspx?OfferId=467eab54-127b-42d3-b046-3844b860bebf&dl=O365_BUSINESS_PREMIUM&Country=US&culture=en-us

Office 365 Enterprise E3 Trial Trial 1 aylık demo linki:

https://portal.office.com/signup/LogOutRequired.aspx?OfferId=B07A1127-DE83-4a6d-9F85-2C104BDAE8B4&dl=ENTERPRISEPACK&Country=US&culture=en-us

Office 365’ e nasıl üye olabilirim?

Bu adımları beraber yapalım. Office 365 Enterprise E3 lisans modeli için üyelik açalım.

Enterprise E3 Trial Trial 1 aylık demo linki:

https://portal.office.com/signup/LogOutRequired.aspx?OfferId=B07A1127-DE83-4a6d-9F85-2C104BDAE8B4&dl=ENTERPRISEPACK&Country=US&culture=en-us

Karşımıza aşağıda ki gibi bir ekran geliyor. Bulunduğumuz Ülkeyi, Ad-Soyad bilgimizi, E-Mail adresimizi, Cep telefonumuzu ve Şirket ismimizi girerek Next linkine tıklıyoruz.

clip_image003

2. ekranda bizden user name ve şirketimiz için belirteceğimiz ismi istiyor. Bu ekranlara gireceğimiz bilgiler bizim Admin panel mail adresimiz olacak. Son olarak şifre belirliyoruz be Next linkine tıklıyoruz.

clip_image004

3. ekranda bizden cep telefon numaramızı tekrar istiyor. Aktivasyon kodu için bu işlemi yapmamız şart. Cep numaramızı girip, Text me linkine tıklıyoruz. Dilerseniz Send Text message yerine Call me butonunu işaretleyip, Microsoft’ un sizi aramasını sağlayabilirsiniz.

clip_image006

Sms ile gelen kodu ilgili kısma giriyoruz ve Create my account linkine tıklıyoruz.

clip_image007

 

Hesabımız oluşturuluyor.

clip_image008

Hesabımız oluştu. Erişim linki ve Office 365 User ID ‘mizi bizimle paylaşıyor.

clip_image009

Login olalım.

clip_image011

Makalemizde sizler ile Office 365 Nedir? Office 365 Üyelik Açma işlemlerini sizler ile paylaştım. İlerleyen yazılarımda Office 365’in daha gelişmiş ve bize sunduğu hizmetleri paylaşacağım.

 

HESK Yardım Masası Kurulumu

$
0
0
Tüm Bilgi İşlem bölümü çalışanlarının ortak sıkıntısı yapılan isteklerin ve bu istekler doğrultusunda verilen hizmetin düzenli olarak kayıt altında tutulamamasıdır. Yoğun personelin çalıştığı birimlerde bazen bu isteklerin takibi kontrol edilemez duruma gelmektedir. Kâğıt üzerine aldığımız notlar veya mail üzerinden yapmış olduğumuz takipleri daha sistematik hale getirmek için mutlaka bu işi organize edebilecek bir yazılıma ihtiyaç duyarız. Piyasada web tabanlı kullanılan farklı yardım masası uygulamaları...(read more)

Exchange Server 2010 SP3 Server Office 365 Hybrid Yapılandırma İşlemleri

$
0
0
Bu yazımda sizler ile Exchange 2010 Server’ in On Premises yani internal networkünüz üzerinde kurulu yapınızı, Office 365 üzerinde ki Cloud yapıya nasıl migrate edileceğini ve migrate esnasında yapılması gereken bütün adımları paylaşacağım. İşlemlerimize başlamadan önce Office 365 için migration senaryolarına kısaca göz atalım. Daha önce ki yazılarımda Exchange 2013 yapısını Hybrid olarak Office 365 üzerine yapılandırmıştık. Exchange 2013 Hybrid Makale Serisi · http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2015/01/04/exchange-2013-hybrid-yapilandirmasi-ve-office-365-migration-bolum-1.aspx...(read more)

Exchange Server 2010 SP3 Üzerinde Bulunan User Mailboxlari Office 365 Exchange Online Üzerine Taşıma

$
0
0
Merhaba, bu yazımda bir önce ki makalemizde yapılandırdığımız Exchange 2010 SP3 to Exchange Online Hybrid işleminin sonrasında, on prem’ de yani internal networkümüz’ de bulunan user’ ları, nasıl Exchange Online (Office 365) üzerine taşıyacağımızı sizler ile paylaşacağım. Öncelikle, Azure Active Director Sync aracını kullanarak On Prem userlarımızın Office 365 Platformuna sync olmasını sağlamız gerekiyor (makale serimde bahsetmiştim). On prem yapımda ki bir çok user’ ım başarılı şekilde sync olmuş....(read more)

Microsoft Azure Üzerinde Exchange Server 2013' ü Dünyaya Açmak

$
0
0
Merhabalar; bu yazımda sizler ile Microsoft’ un Cloud hizmeti olan Azure üzerinde kurulu olan Exchange 2013 (CU7) mail platformunu dış dünyaya nasıl açacağımızı ve Accepted Domainimizi yapılandırmadan önce ki gerekli olan adımları sizler ile paylaşacağım. Exchange 2013 tarafında bütün Send & Receive connector ve diğer ayarların yapıldığını varsayıyorum. Bu işlemlerin öncesinde domain ismimizi belirlememiz için aşağıda ki gibi bir işlem yapmamız lazım. Öncelikle linke giriyoruz, http://www.o365ready.com/ignitertmsetupguide/...(read more)

Sharepoint 2013 ve SQL 2012 Yedekli Olarak Kurulum ve Yapılandırma–Bölüm 4 HA Proxy

$
0
0

Bu makalemizde sizlere yedekli yapıda çalışan sunucu sistemlerinizin ön tarafında konumlandırıp sunucularınıza erişmek isteyen kullanıcılarınızı istediğiniz kurallar çerçevesinde arka tarafta çalışan sunucularınız üzerine belirleyeceğiniz kurallar çerçevesinde erişmesini sağlayacak olan Network Load Balancer (NLB) ürünü olarak HAProxy yazılımını ücretsiz olarak nasıl kurup kullanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Bölüm1

Bölüm2

Bölüm3

Bu makale aynı zamanda daha önce yazmış olduğum SharePoint Server 2013 ve SQL Server Yedekli kurulum makalesinin son bölümü olarak hazırlanan makaledir. 

Kısaca bu makaledeki test ortamımızdan bahsetmek istiyorum, ( SharePoint 2013 yedekli yapı makalesini okuyan arkadaşlarımız yapıyı ezberledi zaten J )benim ortamımda ürünü konumlandıracağım test ortamımda kullanıcılarımı yönlendirmem gereken 2 adet SharePoint Server 2013 sunucu mevcut. Ben HAProxy (NLB) yazılımıma 192.168.56.10 IP adresini vererek SharePoint Farmıma erişmek isteyen kullanıcılarımın SharePoint sunucularıma erişmek için kullandıkları isimleri DNS Server üzerinde bu IP adresine yönlendirip kullanıcılarımın SharePoint erişim isteklerinin önce HAProxy’nin karşılamasını sağlayacağım.

HAProxy üzerinde yapacağım ayarlar ile kullanıcı isteklerini HAProxy arkasında çalışan 2 adet SharePoint Server 2013 sunucusuna eşit olarak dağıtmasını aynı zamanda bu sunuculardan birisinde sorun yaşandığında gelen tüm isteklerin eksiksiz olarak çalışır durumda bulunan SharePoint Server 2013 sunucusuna yönlendirilmesini sağlayacağım. Bu şekilde hem sunucularım üzerindeki yükü eşit olarak dağılmış olacağım aynı zamanda bir sunucumda sorun yaşandığında HAProxy bunu anlayarak kullanıcı istekleri sadece aktif durumdaki sunucumuz üzerine yönlendirerek herkesin kesintisiz olarak sisteme erişmesini sağlayacaktır.

Bu makalede kurulumunu yapacağımız yapının görünümü aşağıdaki gibi olacaktır.  

clip_image001

Kurulumunu anlatacağım HAProxy’nin VMware sanallaştırma ortamınızda açıp çalıştırabileceginiz SUSE Linux üzerinde kurulmuş ve sanal sunucu olarak paketlenmiş olarak sunlan virtual appliance halini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Ben kurulumlarımı ve testlerimi VMware Workstation 10 ortamımda yaptım. 

https://susestudio.com/a/R42GDM/vmtoday-vmware-view-load-balancer

Bu paketi sanallaştırma ortamınıza açtıktan sonra ihtiyacınız olacak olan üzerinde tanımlı olan kullanıcı hesapları ve şifreleri aşağıdaki gibidir.  

root : LB@VmV!ew5
haproxy : HA@VmView5

Sunucu açılırken kaşınıza çıkacak olan SUSE Lisans sözleşme sayfasından çıkmak için q harfini kullanınız ve y ile kayıt ederek kuruluma devam ediniz.

HAProxy Appliance sunucumuz sorunsuz olarak açılacaktır, açıldıktan sonra yapılacak işler sırası ile aşağıdaki gibidir.

HAProxy appliance root kullanıcı hesabı ile logon olunuz. Mevcut kullanıcı hesaplarının default şifrelerini değiştirmek isterseniz passwd komutunu kullanabilirsiniz.   

Root kullanıcı hesabı yeni şifresini herhangi bir bölüme eklemenize gerek yok ama, eğer haproxy isimli kullanıcı şifresinide değiştiriseniz, HAProxy NLB sunucunuzun durumunu uzaktan web konsolundan izleyebilmek için kullanılan bu kullanıcının yeni şifresini haproxy.cfg konfigurasyon dosyasında da değiştirmeniz gerekektedir. Bu dosyayı nasıl edit edebileceğimizi birazdan anlatıyor olacağız yeni şifre ekleme işleminide biraz sonra yapabilirsiniz. 

1-      HAProxy Network Ayarları:

HAProxy Applicance açıldıktan sonra, ilk önce HAProxy Appliance network ayarlarını yaparak sabit IP adresi tanımlamamız gerekmektedir.  

HAProxy Appliance sunucumuzun network kartı ayarlarını yapmak için yast komutu ile açabileceğiniz aşağıdaki ekrandaki YAST konfigurasyon tool’u ile düzenleyebilirsiniz.

clip_image002

Ayarları yaptıktan sonra YAST’den çıkınız, ifconfig komutu ile network ayarlarının son durumunu görebilirsin.

Network kartı ayarlarını tamamladıktan sonra HAProxy Appliance reboot komutu ile yeniden başlatınız.

2-      DNS Server Ayarları:

Ortamınızdaki DNS server üzerinde SharePoint Sunucularına erişmek isteyen kullanıcılarınızı HAProxy sunucusuna yönlendirecek olan aşağıdaki kayıtları oluşturunuz.

Bizim test ortamımızda kullanıcılarımız SharePoint Server sunucularımıza http://sharepoint ve http://portal.recepyuksel.net adreslerini kullanarak erişebiliyorlar.

DNS Server üzerinde sharepoint ve portal kayıtlarını HAProxy’nin IP adresine 192.168.0.10 yönlendiriniz. 

portal    192.168.0.10
sharepoint         192.168.0.10

SharePointServer1: 192.168.0.51
SharePointServer2: 192.168.0.52

clip_image003

DNS ayarlarının doğru çalışıp çalışmadığını test etmek için sharepoint ve portal isimlerine ping attığınızda 192.168.0.10 IP adresinden cevap aldığınızı test ediniz.

clip_image004

 

3-      HAProxy Appliance Ayarlarının Yapılması:

HAProxy sunucumuzun devreye alabilmek için yani istediğimiz şekilde kullanıcıları karşılayıp SharePoint Server 2013 sunucularımıza yönlendirebilmesi için gerekli olan ayarları yapacağımız bu adımdan sonra işlemlerimiz bitmiş olacaktır.

HAProxy’nin hangi IP adresini dinleyeceği ve kullanıcıları hangi sunuculara yönlendireceğine haproxy.cfg isimli konfigurasyon dosyası içine ekleyeceğimiz satırlar ile ayarlamış olacağız. 

Haproxy.cfg dosyası  /etc/haproxy/ adresi altında bulunmaktadır. Bu dosyayı vi editor aracılığı ile edit edip gerekli düzenlemeleri yapacağız.

Bu işleme başlamadan önce vi editor kullanımı sırasında ihtiyacınız olacak bazı komutlar aşağıdaki gibidir.  

vi Kullanımı Hakkında:

X delete satır siliyor

İ insert satıra ekleme yapabilmeniz için kullanabilirsiniz ekleme işlemi bitince insert işleminden çıkmak Esc tuşunu kullanınız.

:wq Düzenleme işlemleriniz bitince yaptığınız değişiklikleri kayıt edip çıkmak için bu komutu kullanınız.

Haproxy.cfg dosyamızı vi editor aracılığı ile açmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

vi /etc/haproxy/haproxy.cfg

 

FRONTEND bölümü altında ön tarafta dinlenecek portumuzu, hangi platform için dinlediğimize ait gerekli ayarları yapmamız gerekiyor.

Ben burada SharePoint sunucularım için bu dinleme işlemini yaptığım için SHAREPOINT-WEB ismini verdim.

Frontend SHAREPOINT-WEB

Bind ön tarafta dinleyeceğimiz IP adresi ve portunu bu bölüme yazmamız gerekiyor. Biz 192.168.0.10 IP adresi üzerinde 80 numaralı TCP portu dinleyeceğimiz için aşağıdaki şekilde düzenleyelim.

Bind 192.168.0.20:80

Desteklenen maksimum bağlantı sayısını girmemiz gerekiyor. Ben burada 40.000 olarak belirlemek için aşağıdaki şekilde düzenledim bu satırı.

Maxconn 40000

Bu bölümde enable etmemiz gereken 4 satır ise default_backend satırıdır. Bu satıra yazdığımız isim alt taraftaki BACKEND bölümü altında yaratacağımız sunucu konfigurasyonu altında aranacak ve bu isim altında yaptığınız ayarlara göre burada belirleyeceiniz sunucularınıza belirlediğiniz kurallar çerçevesinde yönlendirilecektir erişim istekleri.  

Frontend SHAREPOINT-WEB
maxconn 40000

bind 192.168.0.10
default_backend SHAREPOINT-WEB

clip_image005

Ben düzenleme yaptığım satırları burada sarı renkli olarak belirtmeye çalıştım.

BACKEND bölümünde ayarlarımızı aşağıdaki gibi yapalım.  

Yukarıda FRONTEND bölümünde isteklerin yönleneceği sunucular kısmı için yazdığımız ismin aynısını burada kullanmamız önemli,

NLB içindeki sunucuların erişim bilgileri ve sunucu ayaktamı diye kontrol etme zamanlarını server tabındaki sunucu isminin sonuna ekleyelim. 10s 10’sn bir kontrol edecek eğer 5 kontrolun2 sinde fail alırsa bu sunuucuya erişim olmadığını anlayıp tekrar sunucuya erişene kadar bir daha kullanıcı yönlendirmesi yapmayacak tüm kullanıcıları ayaktaki cevap aldığı sunuculara yönlendirecektir.   

Backend SHAREPOINT-WEB
mode tcp
option tcplog
balance leastconn
server SPAPP 192.168.0.51:80 check id 1 inter 10s rise 5 fall 2
server SPAPP1 192.168.0.52:80 check id 1 inter 10s rise 5 fall 2

Kullanmayacağımız satırların başındaki # işareti kalması gerek. Bunlar şimdilik dursun silmeyelim ilerde belki başka ayarlar yapmak istediğinizde kullanabilirsiniz.

clip_image006

Düzenleme işlemi bittikten sonra vi editöründen yaptığımız ayarları saklayıp çıkmak için :wq komutunu kullanarak çıkalım ve HAProxy bir kez restart etmenizi tavsiye ederim.

Şimdi hep SharePoint sitemize erişmeyi deneyelim tekrar ve HAProxy nasıl çalışıyor hep birlikte görelim.

http://portal.recepyuksel.net adresine erişelim ve sitemize erişebiliyormuyuz görelim. Sayfamız aşağıdaki gibi açılacaktır.

 

clip_image007

 

Sayfamız yukarıdaki gibi açılmıştır, şimdi HAProxy’nin control ekranına erişip nasıl çalıştığını görmek için HAProxy IP ve 1936 numaralı porttan erişip nasıl çalıştığını gözlemleyebiliriz. 

Aşağıdaki HAProxy kontrol ekranında Frontend’in durumunu Backend sunucuların durumunu takip edebilirsiniz. Frontende tabında session kısmında şuanda kaç adet session’un açık olduğunu görebilirsiniz. 1 adet istemiğimiz var.

 

Alttaki Backend tabında SharePoint sunucularımızın durumunu ve isteklerin bu sunucular üzerinde nasıl dağıtıldığını görebilirsiniz. Benim biraz önce yaptığım bağlantım SPAPP isimli sunucuya yönlendirilmiş.  

HAProxy stats/admin ekran erişim adresi aşağıdaki gibidir.
http://applianceipaddress:1936/haproxy?stats

clip_image008

 

Şimdi bakalım Load Balancer düzgün çalışıyormu diye test edelim, SPAPP isimli sunucuyu kapattım ve HAProxy izlemeye devam ediyorum. Önce sunucu kapandıktan sonra önce bu sunucuya erişimde sorunlar yaşamaya başladığı için bu sunucunun izlendiği bölüm sarı oldu. Halen bu sunucuya erişmeye çalışıyor ama bir sorun olduğunu fark etti, biraz sonra burası kırmızı olacak…. Benim SharePoint sitesi bağlantımın SPAPP1 isim sunucuya gönderildiğini burada görebilirsiniz.

clip_image009

Ben SharePoint içerisinde dolaşmaya devam ediyorum ve siteye erişim kesilmedi ve SPAPP1 isimli sunucuya otomatik olarak HAProxy tarafından yönlendirildim ve siteye erişimde bir sorun görmüyorum. Bağlantım sorunsuz olarak çalışmaya devam ediyor. HAProxy kurarken amaçlarımızıdan birisi bu idi bu işlemde bir problem yok çalıştığını görmüş olduk.

clip_image010

Yaklaşık 1 dk. sonra HAProxy ekranını yeniden kontrol ettiğimde kapanan SPAPP isimli sunucunun erişim durumunun kırmızı ile renklendirildiğini görebilirsiniz. Bu sunucuya artık kullanıcılar yönlendirilmeyecektir. Sunucu açıldıktan ve erişim sağlandıktan sonra burası yeniden yeşil olacak ve kullanıcılar bu sunucuyada otomatik olarak yönlendirilmeye başlayacaktır.   

clip_image011

Siz herhangi bir zamanda sunucularınızda bakım vs. yapacağınız zaman HAProxy izleme ekranının en altındaki Choose the action to perform on the checked servers bölümündeki seçeneklerden birisini kullanarak buradaki Disable, Enable, Soft Stop ve Soft Start seçenekleri ile bazı sunucularınıza yönlendirmeleri buradan kendiniz manuel olarak kapatıp sonra çalışmanız bittiğinde tekrar açabilirsiniz.

clip_image012

Bu noktada makale serimizin başında bahsetmiş olduğumuz full yedekli yapı kurulumunu tamamlamış bulunuyoruz. Buraya kadar sabırla okuduğunuz için hepinize teşekkür ederim. Bir başka makale serisinde buluşmak dileklerimle.

Faydası olması dileklerimle.

Recep YÜKSEL


SharePoint WebPart JQuery Block Ui Kullanımı

$
0
0

Merhaba, daha önceki yazılarımızda SPS kütüphaneleri, Office 365 üzerinde CSOM ve Client Side Bootstrap kullanımları hakkında kullanışlı faydalı bilgiler vermeye çalıştım. Bu yazımızda ise JQuery UI Block UI kullanımını bir web part üzerinde gerçekleştirmeye çalışacağız.

 

Öncelikli olarak Visual Studio programımızı Administrator yetkilerinde açıyoruz. Bu işlemi yapmak için Visual Studio Iconuna sağ klik ile “Run as Admin” komutunu veriyoruz.

*** WebPart yada Solutionlar uzak sunucuda bulunan SharePointler üzerinde yapılmayacağından bu işlemi aktif on-prem üzerinde bulunan bir SharePoint sunucusu üzerinde Visual Studio kurarak yapmamız gerekmektedir.

Programımız açtıktan sonra File > New > Project menüsü yardımı ile yeni bir proje oluşturuyoruz.

clip_image001

 

Project linkine tıkladığımızda açılan pencerenin sol tarafında bulunan şablonlar (Templates) alanı altından SharePoint Solutions linkine tıklıyoruz ve sağ kısma açılan listeden SharePoint 2013 – Empty Project şeçeneğini seçiyoruz.

clip_image002

 

OK butonuna bastığımızda SharePoint Yapılandırma sihirbazı ekranı açılacaktır. Burada Sandbox yada Farm çözümleri seçeneği bulunmaktadır. Siz istediğinize uygun seçeneği işaretleyebilirsiniz ben Farm Solution olarak örneklemeye devam edeceğim.

clip_image003

 

Finish komutumuz ile beraber artık boş bir SharePoint çözümüne sahibiz. Bu çözüm üzerinde herhangi bir işlem yapmadan Nuget üzerinden referans dosyalarımızı yüklüyoruz.

NuGet Paketi Yükleme

Projemizin üzerine sağ tıklayarak açılır menüden “Manage NuGet Packages” menüsüne tıklıyoruz.

clip_image004

 

Penceremiz açıldığında bize NuGet üzerinde yüklü olan paketleri yönetebileceğimiz bir pencere açılmaktadır. Bu pencere üzerinde sol kısımda bulunan “Online “ ibaresini seçerek sağ üst kısımda bulunan arama kutusuna “BlockUI” yazıyoruz.

clip_image005

 

Aramayı tamamladıktan sonra gelen arama sonuçlarından en yukarıda bulunan JQuery.BlockUI paketini “Install” komutunu vererek projemize yüklüyoruz.

Yüklemi işlemi bittikten sonra paketimizin yanında yeşil bir “Check” işareti görülecektir.

clip_image006

 

Visual WebPart Oluşturma

Proje dosyamıza sağ tıklayarak açılır menünden Add > New Item adımını takip ediyoruz.

 

 

clip_image007

Açılan pencere bize SharePoint içerisinde kullanabileceğimiz dosya tiplerini listelemektedir. Biz görsel tabanlı bir işlem yapacağımızdan listede bulunan “Visual Web Part” öğesini seçiyoruz ve isimlendiriyoruz.

clip_image008

 Bu seçim esnasında dikkat edilmesi gereken huşu fark ettiğiniz üzere listede iki adet Visual Web Part bulunmakta. Projemizi açarken bize Famd yada Sandbox mı olduğunu sorduğunda biz Farm tipinde bir çözüm üreteceğimizden bu kısımdada Visual Web Part (Farm solution only) ibaresindeki öğeyi seçeceğiz. Eğer çözümünü SandBox ise sizler yanında hiçbir açıklama bulunmayan Visual Web Part öğesini seçmelisiniz.

İsterseniz bu noktada birde oluşturduktan sonra projemizin son haline bakalım.

clip_image009

 Scripts klasörü otomatik olarak NuGet paketi ile oluşturuldu. BlockUISampe adında da bir Visual Web Part oluşturduk. Visual Studio bunları bizim için guruplayarak BlockUISample olarak gurupluyor ve BlockUISampeUserControl.ascx adında Custom bir kontrol oluşturuyor

 

SharePoint Folder Mapping

 

Bu kısıma kadar SharePoint çözümümüzü oluşturduk ve BlockUI referanslarını projemize yükledik. Şimdi ise Bu dosyalarımızı SharePoint yapısına tanıtmaya geldi sıra.

Gene projemize sağ tıklayarak Add menüsü altından SharePoint “Images” Mapped Folder seçeneğine tıklıyoruz ve Image klasörünü çözüm dosyamıza uyguluyoruz.

clip_image010

Daha sonra indirmiş olduğumuz Script klasörünü bu klasör içine tutup bırakıyoruz. Klasörümüzün taşınmış hali Solution Explorer penceresinde aşağıdaki şekilde gözükecektir.

clip_image011

 

Kodalama

 

Projemizi klasorleme ve gereksimlerini tamamladık. Web Partımıza ascx dosyasına gerekli kodları yazmak için dosyamıza çift tıklıyoruz ve açıyoruz. Biraz önce taşımasını gerçekleştirdiğimiz JQ kütüphanesini ve BlockUI kütüphanesini ascx dosyamıza ekliyoruz.

<script src="../../../../_layouts/15/images/Scripts/jquery-1.7.2.js"></script>

<script src="../../../../_layouts/15/images/Scripts/jquery.blockUI.js"></script>

 

Referans eklemelerimizi yaptıktan sonra kodumuzu demo olarak çalıştırabilmek için bir adet HTML Button koyarak client side script tetiklemesini gerçekleştiriyoruz.

<input type="button" id="demo" value="Çalıştır" />

 

 

<script>

    $(document).ready(function () {

        $('#demo').click(function () {

            $.blockUI({

                css: {

                    border: 'none',

                    padding: '15px',

                    backgroundColor: '#000',

                    '-webkit-border-radius': '10px',

                    '-moz-border-radius': '10px',

                    opacity: .5,

                    color: '#fff'

                }

            });

 

            setTimeout($.unblockUI, 2000);

        });

    });

</script>

 

Kurulum

Kodlamamızı tamamladıktan sonra Visual Studio dan Run komutu vererek Web Partımızı test ediyoruz.

Kurulum ve Demo Videosunu aşağıda izleyebirisiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=0If2coWlVuo

Block UI Hakkında dokümantasyon için http://malsup.com/jquery/block/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Saygılarımla

Mcafee Integrity Control

$
0
0
Merhaba bu makalemde Mcafee ürünü olan Mcafee integirty control uygulamasını anlatmaya çalışacağım. Uygulamadan biraz bahsetmek gerekirse Mcafee bu ürünü kritik sistemlerde kullanılmak üzere dizayn etmiştir. Sistemi lock down ederek White list ve Black list mantığıyla çalışmaktadır. Mcafee ePO üzerinden kontrol edilmektedir. Bildiğiniz gibi Mcafee uygulamaların hepsi ePO üzerinden yönetilmektedir. Uygulama 3 modülden oluşmaktadır. · Application Control · Change Control · Integrity Control Mcafee...(read more)

Citrix XenServer 6.5 Kurulumu

$
0
0

Geçtiğimiz haftalarda yapılan Citrix Summit 2015 Las Vegas’ta gerçekleşti. Yılda bir kez yapılan bu etkinlikte Citrix yeni teknoloji stratejilerinden bahsetti ve birçok yeniliğin arasında hiç şüphe yok ki başlıca en dikkat çeken ürün XenServer oldu.

Citrix, şirketin açık kaynak Projesi hipervizörüne dayalı ticari sanallaştırma platformunun en yeni sürümü olan XenServer 6.5’i duyurdu. XenServer, müşterilerinin en yeni donanım ve işletim sistemi platformlarından yararlanmalarını sağlayan tam bir 64-bitçekirdek mimarisi sunuyor.

Ayrıca kurumsal sınıf ağ yapılarını, depolamayı ve iş yükü yönetimini destekliyor. XenServer, hipervizördeki izinsiz değişiklikleri algılayarak uygulamaların potansiyel tehlike içeren bir makinede çalışmalarını engelleyen Intel Güvenilir Yürütme Teknolojisi’ni (Trusted Execution Technology) (Intel TXT) destekliyor.

XenServer hipervizörü üzerinde XenApp ve XenDesktop kullanan müşteriler için XenServer 6.5’e yapılan yükseltme, özellikle tasarımcılar ve mühendisler gibi yüksek kaliteli grafik performansı talep eden (vGPU) kullanıcılar açısından daha verimli olacak.

Bu makalede sizlere Citrix XenServer 6.5 kurulumundan bahsedeceğim.

Kurulum 2 bölüm olarak gerçekleşecek;

1-                  XenServer Kurulumu

2-                  XenCenter Kurulumu

*Dipnot: Belirtmekte fayda var, eğer XenServer kurulumunu test amacıyla VMware Player ya da Workstationüzerine yapacaksanız ayarlar aşağıdaki gibi olmalı.

VMware Player için;

·         Guest Operating System: Linux

·         Guest Operating System Version: Red Hat Enterprise Linux 6 64-bit

·         Enable “Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI”

VMware Workstation için;

·         Guest Operating System: VMware ESX

·         Guest Operating System Version: VMware ESXi 5

·         Enable “Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI”

 

1-    XenServer Kurulumu

Detaylardan sonra kuruluma geçebiliriz. Kurulum için öncelikle XenServer kurulum medyasına ihtiyacımız var. https://www.citrix.com/products/xenserver/try.html adresine giderek (Üyelik gerektirir) XenServer 6.5 ISO Dosyasını indiriyoruz ve kurulum yapılacak makinaya Mount ederek Boot ediyoruz.

 

Enter diyerek kuruluma başlayalım.

clip_image001

 

Klavye olarak “[qwerty] trq” olarak seçip devam ediyoruz.

clip_image002

 

Bu adımda temiz kurulum yapacağımız için disklerde herhangi bir data bulunmuyor.

clip_image003

 

Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.

clip_image004

 

Kurulum yapılacak disk üzerine gelerek boşluk (space) basarak [*] şeklinde seçili hale getiriyoruz.

Diğer opsiyonda ise Local Storage üzerinde Thin Provisioning aktif edip etmeyeceğini sormakta. Özellikle XenDesktop kullanacaksanız seçeneği işaretlemenizi şiddetle öneririm.

clip_image005

 

Kurulum kaynağı olarak biz “Local Media” seçeneğini kullanacağız. Ayrıca HTTP, FTP ve NFS yolu ile de  kurulum yapabilirsiniz.

clip_image006

 

Bu adımda eğer XenServer ile SCVMM ve SCOM entegrasyonu yapmak istiyorsak ek olarak “Supplemental Pack” kurulumu yapabiliriz. Ben böyle bir entegrasyon yapmayacağım için “No” diyerek devam ediyorum.

clip_image007

 

Kurulum medyasını doğrulayabilir yada bu adımı geçebilirsiniz, Ancak her zaman doğrulamakta fayda var.

clip_image008

 

Doğrulama işleminde herhangi bir problem ile karşılaşmadık. Ok diyerek devam ediyoruz.

clip_image009

 

Minimum 6 karakterli master password belirliyoruz.

clip_image010

 

DHCP kullanıyorsanız “Automatic configuration DHCP” seçeneğini seçerek otomatik IP adresi aldırabilirsiniz.

Ben “Static configuration” seçeneği ile elle IP adresi vereceğim.

clip_image011

 

Hostname olarak “xenserver-65” veriyorum ve DNS adresimi yazarak devam ediyorum.

clip_image012

 

Time Zone olarak “Europe” seçeneği ile devam ediyorum.

clip_image013

 

Ve “Istanbul”u seçiyorum.

clip_image014

 

Eğer bir NTP sunucu kullanıyorsanız ayarları otomatik almasını “Using NTP” seçeneği ile sağlayabilirsiniz.

Ben elle seçeceğim için “Manual time entry” seçeneği ile devam ediyorum.

clip_image015

 

Install XenServer” seçeneği ile kurulumu başlatıyoruz.

clip_image016

 

Kurulum ortalama 15-20 dk arasında sürecektir.

clip_image017

 

Kurulum esnasında time zone seçeneğini manuel seçtiğimiz için Tarih ve Saat ayarlarını giriyoruz.

clip_image018

 

Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı “Ok” diyerek sunucumuzu yeniden başlatıyoruz ve kurulum medyasını çıkarıyoruz.

clip_image019

 

Sunucu yeniden başladıktan sonra aşağıdaki durum ekranı ile karşılaşacağız.

clip_image020

 

2-    XenCenter Kurulumu

Internet Explorer yada herhangi bir Tarayıcı açarak XenServer DNS adını yada IP adresini yazıyoruz. “XenCenter installer” seçeneğine tıklayarak kurulum dosyasını indirip kuruyoruz.

clip_image022

 

Kurulum birkaç basit adımdan oluştuğu için anlatmıyorum. Kurulum sonrasında XenCenter uygulamasını çalıştıralım ve “Add New Server” seçeneği ile devam edelim.

clip_image024

 

Server kısmına XenServer DNS adı yada IP adresini yazıyoruz. Username “root” ve kurulum esnasında oluşturduğumuz parolatı giriyoruz.

clip_image025

 

XenServer kurulum ve bağlantıları başarılı bir şekilde gerçekleşti.

clip_image027

 

Bu makalede sizlere Xenserver 6.5 ve XenCenter kurulumlarından bahsettik. Bir sonraki makalede görüşmek dileği ile.

 

Windows Server AD ve Azure AD Arasındaki Farklar

$
0
0

Yeni trend olan bulut (Cloud) teknolojisi çok hızlı bir şekilde hayatımıza girmektededir. Geleceğin teknolojisi olarak  görünen Cloude bütün şirketler için ihtiyaçları doğrultusunda çözümler sunabilemektedir. Aşağıda da görebileceğiniz  gibi Microsoft’ un IaaS, PaaS, SaaS olmak üzere 3 platformu bulunmaktadır, en soldaki yapı geleneksel şirket içerisinde barındırdığımız On-Premises yapıyı göstermektedir. Turuncu hücreler IT Uzmanları olarak bizim yönetebildiğimiz alanları göstermekte ve Yeşil renkli olanlar ise tamamen bizim yönetimimizin dışında kalan Microsoft’ un sorumluluğu ve yönetimini göstermektedir. Teknolojinin gidişatını mantıksal olarak  görebiliyoruz ve son gideceğimiz nokta da SaaS platformu yani bütün sorumluluğun ve yönetimin Microsoft’ da olduğu sadece temel seviyede işlemleri yapabildiğimiz platformdur.

 

clip_image001

 

Yukarıdaki platformlardan On-Premises ve  IaaS  içerisinde Windows Active Directory’ i kullanabiliyorken PaaS ve Saas platformlarında herhangi bir Sunucu (fiziksel yada Sanal) kuramadığımız için Windows Azure AD’ yi kullanabilmekteyiz. Bu makalemizde Windows AD ile Azure AD’ nin ne olduğunu ve birbirinden ne farkları olduğu, neleri sağlayıp neleri sağlayamadığını inceleyeceğiz. Öncelikle temel olarak ne olduklarını açıklayacak olursak;

Windows Active Directory : Microsoft ağlarında kullanılan dizin hizmetidir. Bu veritabanı, kullanıcılar, bigisayarlar, mekanlar, yazıcılar gibi organizasyonun tüm bilgilerini saklar. Bu dizin vasıtasıyla çeşitli yönetimsel kısıtlamalar oluşturulabilir ya da kullanıcıların çalışma ortamlarını ihtiyaçlar ve standartlar doğrultusunda şekillendirilebilir. LDAP uyumlu bir veritabanıdır.

Windows Azure Active Directory: Kullanıcı ve grupları yönetmek için güçlü bir özellik kümesi sunan ve Office 365 gibi Microsoft çevrimiçi hizmetlerini de kapsayan şirket içi uygulamalarla bulut uygulamalarının yanı sıra Microsoft tarafından sunulmayan SaaS uygulamalarına da güvenli erişim sağlayan, kapsamlı bir kimlik ve erişim yönetimi bulut çözümüdür. Azure Active Directory 3 sürüm halinde sunulur: Ücretsiz, Temel ve Premium.

 

Windows AD ile Azure AD’ nin birbirinden farklı bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz ama aşağıda da görülebileceği gibi benzer ve kesiştiği özelliklerde bulunmaktadır,

clip_image002

Azure AD çalışma prensibini temel olarak aşağıdaki görüntü ile özetleyebiliriz;

clip_image003

 

 

Azure AD Tarihçesi;

·         Bulut üzerindeki uygulamalar için çoklu domain kimlik servisi olarak Office 365 ile eşzamanlı planlanmış uygulama platformudur,

·         Organizasyon içerisinde Windows Server AD gerekmeksizin bulut tabanlı kimlik servisi özelliği sağlamıştır,

 

clip_image004

 

İlk olarak çok önemli olduğunu düşündüğüm ve herkesin karıştırdığı Azure AD ne değildir onu belirtmek isterim;

·         Azure AD, Microsoft Azure IaaS platformunda kurduğunuz Sanal makinalar için deploy edilemez ve kullanılamaz,

·         Azure AD, herhangi bir sunucu yada Pc’ yi domaine join etmek için kullanılamaz,

·         LDAP, Kerberos vs. protokoller internete doğru olan erişimlerde kullanılamaz, bunun yerine yeni kimlik doğrulama protokolleri olan WS-Federation, WS-Trust kullanılabilir,

 

Azure AD ne sağlar;

·         Buluttaki Çoklu domainlerin yönetimi ve buluttaki kullanıcılar için kimlik yönetimi,

·         Windows AD’ mizin buluttaki uzantısı olabilir böylelikle Saas yada PaaS platformlarındaki uygulamalarımızda kullanabiliyoruz,

·         Hybrid yapılarda On-Premises ile Bulut arasında kullanıcı senkronizasyonunu sağlar,

·         Ağırlıklı olmak üzere bulut tabanlı uygulamaların ihtiyaçlarının karşılanması için dizayn edimiştir (Örnek; Office 365)

·         Bulut üzerindeki organizasyonumuzda bulunan farklı uygulamalar için merkezi yönetim sağlar,

·         Herhangi bir platformdaki herhangi bir cihazdan Cloud Directory’ ye doğru olan bağlantılarına izin verir,

·         3.Party uygulamalar arasında kimlik paylaşımına izin verir,

·         Yaygın Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme protokollerinin uygulanmasını sağlar,

 

clip_image005

 

 

                Azure AD Tasarım İlkesi;

·         Bulut teknolojisi tasarım noktası, günümüz Windows Server AD parçası olmayan uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak olarak belirtebiliriz,

·         HTTP/web/REST tabanlı çalışan cihaz ve platformları maksimize etmek,

·         Müşterilerin kendilerine ait Microsoft olmayan platformlarla birlikte çalışabilme özelliği,

·         Erişilebilirlik, performans ve ölçeklenebilirlik gibi özellikleri kolay bir şekilde Optimize etmek,

 

Makalenin başında Azure AD’ yi tanımlarken Ücretsiz, Temel ve Premium olmak üzere 3 versiyon olduğunu iletmiştim. Premium version ile yapılabilecekler aşağıdadır; bu özellikler Ücretsiz veya Temel versiyonda yapılamamaktadır.

Azure AD Premium Özellikleri;

 

·         Kullanıcı erişim ekranına şirket marka ve logomuzu ekleyebiliyoruz,

·         Grup tabanlı uygulama erişimi verilebilmektedir, Temel seviye pakette sadece kullanıcı bazlı uygulama erişimi yapılabilmektedir,

·         Self Servis şifre resetleme özelliği yani kullanıcılar kendi şifrelerini değiştirebilirler ama diğer paketlerde sadece Admin şifre resetleyebilmektedir,

·         Self Servis grup yönetimi yani kullanıcılar grup oluşturabilir, değiştirebilir ve silebilir,

·         Gelişmiş güvenlik ve uyarı sistemi,

·         Çok faktörlü kimlik doğrulama (Multi-Factor Authentication),

·         Forefront Identity Manager (FIM),

·         Enterprise SLA (Service-Level Agreement)of 99.9%, diğer paketlerde SLA bulunmamaktadır,

Umarım bu makaleden sonra Windows AD ile Azure AD kavramları arasında karışıklık olmayacak ve herşey daha net olacaktır.

Windows Azure Rights Management Services - Windows Azure Active Directory Rights Management-WAADRM

$
0
0

Şimdiye kadar şirket içinde kullandığımız son ismi Windows AD RMS ama önceki ve hala aynı terimi kullandığımız RMS (Rights Management Services) özelliği ile ilgili çok sayıda makale portalda paylaşılmıştı. Özellikle Mesut Aladağ hocamız burada detaylıca anlatmıştır. Kısaca hatırlamak gerekirse; RMS, Şirket içerisinde kullandığımız gizli yada kişiye özel dökümanların bilerek yada bilmeden yabancı, istenmeyen kişilerce erişiminin engellenmesini sağlamakta aynı zamanda dökümanları kısıtlı yetkilerle istediğimiz kişilere ulaştırabilmemizi sağlamaktadır.

Windows RMS ile ilgili hatırlatıcı bilgiden sonra Azure RMS yada tam ismiyle Windows Azure Active Directory Rights Management (WAADRM) bize ne sağlar, Windows RMS’ den farklılıkları ve konfigürasyonu ile ilgili bilgileri paylaşmaya çalışacağım.

Azure RMS bizlere Office 365 organizasyonu içerisinde gizli yada kişiye özel bilgilerimizi yetki kısıtlaması yada Şifreleme yaparak Şirket içi yada Şirket dışı alıcılara (sadece Office 365 Tenant kullanan kullanıcılar) ulaştırabilmemizi sağlamaktadır. Şifreleme ile ilgili daha önce portalda yazmış olduğum Office 365 Message Encryptionmakalemi okuyabilirsiniz. Message Encryption için alıcının Office 365 platformu kullanması şart değildir, herhangi bir platform olabilir. Yetki Kısıtlaması tarafında da örnek olarak ilettiğiniz mail yada dosya başka bir kullanıcıya forward edilemesin, print edilemesin, reply edilemesin, dosya olarak kaydedilemesin vs. gibi kısıtlamalar yapabiliriz. RMS kısıtlaması aktif edilmiş bir mail yada dosya mobil aygıtlar dahil bütün platformlardan rahatlıkla açılabilir, kullanılabilir.

 

Aşağıda Office 365 ve On-Prem ortamındaki sunucularımızın çalışma şemasını görebiliriz,

clip_image001

 

 

Azure Rights Management

Active Directory Rights Management Services (AD RMS)

Office 365 gibi MS Online Servislerde ve

On-Prem’ deki Exchange Server,Sharepoint Server ve File Classification Infrastructure servisini kullanan Sunucularda kullanılır,

On-Prem’ deki Exchange Server,Sharepoint Server ve File Classification Infrastructure servisini kullanan Sunucularda kullanılır,

Kendi office 365 organizasyonumuzda ve diğer Office 365 tenant’ ları arasında içerik koruma özelliği kullanılabilir,

On-Prem organizasyonumuz ve ADFS kullanılarak Trust yapılmış diğer domainlerle birlikte kuıllanılabilir,

Default olarak kendi Domainimizin ismi ile başlayan Confidential View Only ve Confidential isimli 2 Template gelmektedir ayrıca Owa ve Outlook kullanıcıları için de Do not forward template gelmektedir.

Mevcut Template lerin yetersiz kaldığı durumda kullanıcı kendisi özel template tanımlayabilir,

Default olarak herhangi bir template gelmemektedir, manuel oluşturulması gerekmektedir.

Mevcut Template lerin yetersiz kaldığı durumda kullanıcı kendisi özel template tanımlayabilir,

Minimum MS Office 2010 olmalı

MS Outlook for Mac for Office 365 destekleniyor ama MS Office for Mac 2011 desteklenmemektedir,

Minimum MS Office 2007 olmalı,

MS Outlook for Mac for Office 365 ve MS Office for Mac 2011 desteklenmektedir,

RMS Uygulama Paylaşımı Windows ve Mobile cihazlarda tam olarak desteklenmektedir,

RMS Uygulama paylaşımı Windows ve Mobile cihazlarda kısıtlı destekleniyor, email notification bulunmamaktadır,

Minimum desteklenen Kullanıcı İşletim Sistemi Windows 7,

Minumum desteklenen Kullanıcı İşletim Sistemi Vista SP2,

Şifreleme algoritması olarak herhangi bir konfigurasyon yapmaksızın Cryptographic Mode 2 kullanılıyor, (Public Key olarak RSA 2048 ve imzalama işlemi için SHA 256 kullanılıyor)

Şifreleme Algoritması olarak Cryptographic Mode 1 kullanılıyor ve konfigurasyon gerekiyor, (Public Key olarak RSA 1024 , 2048 ve imzalama işlemi için SHA1 yada SHA 256 kullanılabilir)

 

Yukarıda bulunan tablodaki bilgilere göre Azure RMS daha güçlü güvenlik altyapısı ve Operasyonel anlamda AD RMS’ e göre kolaylık sunmaktadır.

Bu bilgilerden sonra artık Aktivasyon kısmına geçebiliriz,

Azure RMS’ i Azure Management portal, Office 365 Admin Center ve Power Shell’ den aktif edebiliriz,

Office 365 Admin Center’ da sırasıyla Service SettingsàRights ManagementàManage ve Activate butonuna tıklanır,

Azure Management portal’ da sırasıyla Active DirectoryàRights Management Activate butonuna tıklanır,

 

 

clip_image002

Power Shell’ den de yapmak isterseniz Azure Power Shell’ de Enable-Aadrm parametresi kullanılabilir.

 

Öncelikle bilgisayarımızdan Run as Administrator ile Microsoft Azure Power Shelle bağlanarak, çalıştıracağımız komutların Trusted Publisher tarafından sign edilmesi için Microsoft Azure PowerShelli açarak Set-ExecutionPolicy RemoteSigned komutunu çalıştırıyoruz, Onay için Y harfine basarak ilerliyoruz.

clip_image003

Bundan sonraki komutlarımıza Office 365 Tenantımıza bağlanıp yeni bir oturum açarak ilerliyoruz, Tenanta bağlantı için $UserCredential = Get-Credential komutunu kullanıyoruz ve Office 365 Portal erişim bilgilerimizi yazıyoruz,

clip_image004

Office 365 Tenant’ ımıza bağlantı kurduktan sonra gerekli komutları  $Session parametresiyle çalıştırabilmemiz için $Session = New-PSSession –ConfigurationName Microsoft.Exchange –ConnectionUri https://ps.outlook.com/powershell -Credential $UserCredential -Authentication Basic -AllowRedirection komutunu ve sonrasında her defasında yeni bir session açmadan Power Shell komutlarını çalıştırabilmemizi sağlayacak Import-PSSession $Session komutunu  çalıştıralım.

clip_image005

 

 

clip_image006

 

Online Anahtar paylaşımı (Online Key-Sharing) yani içerik kısıtlamalı mailleri açabilmemizi sağlayan gerekli anahtar değerinin temin edilebilmesi için  Information Rights Management  (IRM)  ayarlarının konfigüre edilmesi gerekmektedir, bunun için sırasıyla aşağıdaki komutların Power Shell’ den çalıştırılması gerekmektedir.

Set-IRMConfiguration –RMSOnlineKeySharingLocation https://sp-rms.eu.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc

Avrupa için,  https://sp-rms.eu.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc

Kuzey Amerika için,  https://sp-rms.na.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc

Güney Amerika için,  https://sp-rms.sa.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc

Asya için,   https://sp-rms.ap.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc

clip_image007

Import-RMSTrustedPublishingDomain –RMSOnline –Name “RMS Online”

Set-IRMConfiguration –InternalLicensingEnabled $true

clip_image008

 

Ve son olarak IRM konfigurasyonumuzu test ediyoruz, Result kısmını PASS olarak görmeliyiz.

Test-IRMConfiguration –RMSOnline

clip_image009

Son komutumuz (opsiyonel) Power Shell oturumunu kapatıyoruz,

Remove-PSSession $Session

clip_image010

Böylelikle makalemizin konfigurasyon kısmını tamamlamış olduk, Outlook yada Owa’ dan yeni mail göndermek istediğimizde Default olarak oluşan Template’ leri görebilmemiz  gerekiyor. Örnek bir kullanıcı hesabı ile Office 365 owa ekranına bağlanıp test maili göndermeyi deniyoruz,

clip_image011

Makalemizin başında belirttiğim gibi default olarak gelen Domain ismimiz ile başlayan Confidential-Confidential View Only ve Do Not Forward isimli 3 template bulunmaktadır, bunların yetkileri;

<Domain ismi> - Confidential View Only = Sadece içerik görüntüleme yetkisi,

<Domain ismi> - Confidential = İçerik görüntüleme, dosyayı kaydetme, içerik düzenleme, Atanmış yetkileri görüntüleme, Macro izni, Maili iletme, yanıtlama yetkileri,

Do Not Forward = Mail iletme hariç bütün yetkiler,

Template’ I seçtikten sonra aşağıdaki şekilde göstermektedir,  Do Not Forward seçmiştim,

 

clip_image012

Alıcı maili aldığında aşağıda da görüldüğü gibi Forward yapamayacaktır.

clip_image013

Mevcut template’ lerin yetersiz kaldığını düşünüp yeni templateler de oluşturabilirsiniz, bunun için Azure Management portal üzerinde sırasıyla Active DirectoryàRights ManagementàOrganizasyon adı clickà Create a new rights policy template  seçerek oluşturabilirsiniz. Verilebilecek yetkiler aşağıdadır, bu yetkilere göre template oluşturabilirsiniz, isterseniz Transport rule ile kural oluşturarak maillere otomatik olarak belirli templateler de atayabilirsiniz.

 

 

clip_image014

Tekrar hatırlatmak istiyorum, şimdilik sadece Azure RMS içerik filtreleme özelliğini (Message Encryption hariç) sadece Office 365 yapımız içerisindeki kullanıcılarda ve Office 365 hizmetini kullanan organizasyon dışı kullanıcılada kullanabilirsiniz.

 

Office 365 Exchange Online Admin Center Kullanımı

$
0
0

Merhabalar, bu yazımda sizlere Office 365 üzerinde ki Exchange Online Admin Center kısmından bahsedeceğim. Office 365 ile bizlerin kullanımına sunulan Exchange hizmetinin erişim ve kullanımı oldukça kolay bir şekildedir. On Prem Exchange 2013 Server ile aynı yapıya sahip fakat daha gelişmiş özellikleri ile bizlerin kullanıma sunulmuştur. Exchange Online bizlere oldukça fazla kolaylık sağlamaktadır. Örneklemek gerekirse donanım maliyeti, lisans maliyeti, backup, bakım, yeni sürüm migrate, update vb. gibi birçok dertten kurtaracak bir hizmettir.

Exchange Online Kullanmanın Diğer avantajları nelerdir?

·         Kullanıcı Mailbox başına 50 GB kota.

·         Kullanıcı E-Mail gönderim, alım Attachment limiti 25 Mb’ dir.

·         Kullanıcı Mailbox başına 50 Gb’lik Arşivleme hakkına sahiptir.

·         Kurumsal E3 ve üstü planlarda limitsiz arşivleme hizmeti.

·         Yüksek güvenlik seviyesi sayesinde, kullanıcıların spam mail sorunu yaşamaması.

·         Silinen kullanıcı mailbox’ ına 30 gün içinde maillerine erişim sağlanması.

Planlara göre Mailbox Limitleri:

clip_image001


Daha fazla detay için:

https://technet.microsoft.com/en-us/library/exchange-online-limits.aspx

Office 365 Admin Panel Üzerinden Exchange Online Admin Paneline Nasıl Erişebilirim?

Office 365 Admin Paneline login olduktan sonra Admin butonuna tıklıyoruz.

clip_image002

Açılan ekranda sol alt kısım da bulunan ADMIN > Exchange linkine tıklıyoruz.

clip_image004

Karşımıza Exchange Admin Center kısmı gelmekte.

clip_image005

 

 

Dashboard kısmında hızlı erişim linklerini inceleyelim. Burada ki linkler ile Exchange Online hizmetinde ki her yere hızlıca erişebilirsiniz.

Recipients

·         mailboxes

·         groups

·         resources

·         contacts

·         shared

·         migration

permissions

·         admin roles

·         user roles

·         Outlook Web App policies

compliance management

·         in-place eDiscovery & hold

·         auditing

·         data loss prevention

·         retention policies

·         retention tags

·         journal rules

organization

·         sharing

·         apps

protection

·         malware filter

·         connection filter

·         content filter

·         outbound spam

·         quarantine

mail flow

·         rules

·         message trace

·         accepted domains

·         remote domains

·         connectors

mobile

·         mobile device access

·         mobile device mailbox policies

public folders

·         public folders

·         public folder mailboxes

unified messaging

·         UM dial plans

·         UM IP gateways

İlk olarak kullanıcılar “Recipients” ile devam edelim.

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Recipients > Mailboxes linkine tıklıyoruz.

clip_image006

 

Mailboxlar ve sağ panelde Mailbox özellikleri karşımıza çıkmaktadır.

clip_image008

Phone and Voice Features, Convert to Shared Mailbox, In-Place Archive, Email Connectivity, Mobile Devices gibi hızlı erişim linkleri sayesinde user’ ın belirttiğim özellikleri Enable veya Disable edebilirsiniz.

Birkaç örnek:

·         Disable / Enable Exchange ActiveSync

·         Disable / Enable OWA for Devices

·         In-Place Archive

·         Archiving: Disabled

·         Archiving: Enable

 

 

Ayrıca bu kısımda Kolonlar ekleyebilir, seçeceğiniz mailbox veya mailboxları silebilir, mailboxları .csv formatına export edebilir, gelişmiş arama yapabilir ve kalem simgesi ile seçtiğiniz mailbox üzerinde detaylı ayarlar yapabilirsiniz.

clip_image009

clip_image010

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Recipients > Groups altında Distribution, Security ve Dynamic Distribution goupları açabilir, silebilir, arama yapabilir ve yönetebiliriz.

clip_image011

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Recipients > Resources linki altında Room Mailbox ve Equipment Mailboxlar oluşturabilir, silebilir, arama yapabilir ve yönetebiliriz.

Nedir bu Resource Mailboxlar?

Kısaca özetlersek, Resource Mailboxları, organizasyonunuza ait konferans, toplanltı odaları veya ortak kullanılan şirket laptop, projector gibi cihazların rezervasyonları için kullanabilirsiniz. Konu hakkında daha detaylı bir yazı ile sizleri bilgilendireceğim.

clip_image012

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Recipients > Contacts linki altında Organizasyonunuz dışı Contact Mailboxları oluşturabilir, silebilir, arama yapabilir ve yönetebiliriz.

clip_image013

clip_image014

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Recipients > Shared linki altında Organizasyonunuz için Shared Mailboxları oluşturabilir, silebilir, arama yapabilir ve yönetebiliriz.

·         Shared Mailbox deyalı bilgi için, Office 365 Exchange Online Shared Mailbox makalemi okuyabilirsiniz.

clip_image015

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Recipients > Migration linki altında On Prem Exchange Serverınız üzerinden mailboxları Exchnage Online üzerine veya Exchange Online üzerinden, On Prem Exchange Serverınıza migrate işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Migration kısmı ile ilgili aşağıda isimlerini verdiğim makalelerimi okuyabilirsiniz.

·         Exchange Server 2013 Üzerinde Bulunan User Mailboxları Office 365 Exchange Online Üzerine Taşıma

·         Exchange Server 2010 SP3 Üzerinde Bulunan User Mailboxları Office 365 Exchange Online Üzerine Taşıma

clip_image016

 

Şimdi ise sıra organizasyon bölümünü incelemeye geldi.

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard >  Permissions linkine tıklıyoruz.

Bu kısımda Admin Roles, User Roles ve Outlook Web App policies linklerini bulabiliriz.

Admin Roles:

Admin Roles grubu ile Exchange Online Politikaları doğrultusunda, Exchange Online yapısında ki uyumluluk ayarlarını yapılandırmak ve yönetmek mümkündür. Exchange Online ile default olarak aşağıda ki gruplar ile gelir. Grupların özelliklerine bakarak, hangi userların ve rollerin assigned olduğunu görebilirsiniz.

clip_image017

Örnek bir group olarak Organization Management’ e göz atalım.

Organization Management

Members of this management role group have permissions to manage Exchange objects and their properties in the Exchange organization. Members can also delegate role groups and management roles in the organization. This role group shouldn't be deleted.

·         Assigned Roles

·         Audit Logs

·         Data Loss Prevention

·         Distribution Groups

·         Federated Sharing

·         Information Rights Management

·         Journaling

·         Legal Hold

·         Mail Enabled Public Folders

·         Mail Recipient Creation

·         Mail Recipients

·         Mail Tips

·         Message Tracking

·         Migration

·         Move Mailboxes

·         Org Custom Apps

·         Org Marketplace Apps

·         Organization Client Access

·         Organization Configuration

·         Organization Transport Settings

·         Public Folders

·         Recipient Policies

·         Remote and Accepted Domains

·         Reset Password

·         Retention Management

·         Role Management

·         Security Group Creation and Membership

·         Team Mailboxes

·         Transport Hygiene

·         Transport Rules

·         UM Mailboxes

·         UM Prompts

·         Unified Messaging

·         User Options

·         View-Only Audit Logs

·         View-Only Configuration

·         View-Only Recipients

·         Members

·         Company Administrator

·         Managed By

·         Organization Management

·         Write scope

·         Default

User Roles:

Default Role Assignment Policy

User Roles politikası, Outlook Web App seçeneklerini ayarlamak ve diğer yönetim görevlerini gerçekleştirmek için kullanılır. Yapınıza göre user role oluşturup, silebilirsiniz.

clip_image019

Outlook Web App policies:

OwaMailboxPolicy-Default

Bu özellik içerisinde OWA üzerinde userların neleri kullanıp, kullanamayacağını belirleyebilirsiniz. Communication management, Information management, User experience ve Time management başlıkları altında istediğiniz seçenekleri düzenleyebilirsiniz.

 

 

clip_image020

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard >  Compliance Management

Compliance Management:

Bu kısımda, in-place eDiscovery & hold, auditing, data loss prevention, retention policies, retention tags ve journal rules linklerini bulabilirsiniz. İlgili linkler sayesinde, Denetleme, DLP bazında güvenlik kuralları, mailboxlar için retention policyler – taglar ve Journal kuralları yazabilirsiniz.

Belirttiğim konular ile ilgili makalelerimizi www.cozumpark.com ve kişisel bloglarımdan takip edebilirsiniz.

clip_image022

clip_image023

 

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Organization

Organization:

Organization Sharing

Bu kısımda On Prem yapınızı Hybrid ile Exchange Online ile ortak çalıştırdığınızda veya migrate ettiğinizde aktif olan kısımdır. “Enable free/busy and other calendar information sharing between federated Exchange organizations”

Daha detaylı bilgi için aşağıda ki makalelerimi www.cozumpark.com ve kişisel bloglarımdan okumanızı öneririm.

·         Exchange 2013 Hybrid Yapılandırması ve Office 365 Migration Bölüm-1

·         Exchange 2013 Hybrid Yapılandırması ve Office 365 Migration Bölüm-2

·         Exchange 2013 Hybrid Yapılandırması ve Office 365 Migration Bölüm-3

·         Exchange 2013 Hybrid Yapılandırması ve Office 365 Migration Bölüm-4

·         ADFS Server ve Proxy Olmadan Exchange 2013 Hybrid Yapılandırması ve Office 365 Exchange Online Migration

·         Exchange 2010 SP3 Server Office 365 Hybrid Yapılandırma İşlemleri

clip_image024

 

Şimdi ise sırası ile protection, mail flow, mobile ve public folders linklerin üzerinde duracağız.

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Protection

Protection:

Exchange Online oldukça yüksek seviyede güvenlik sağlamaktadır. Spam, Malware maillerin user mailboxlara düşmesi çok nadir olan bir durumdur. Bu seviyede ki güvenliğe rağmen Office 365 Exchange Online bize Protection seçeneklerini sunmaktadır.

Protection altında bizlere malware filter, connection filter, content filter, outbound spam ve quarantine seçeneklerini sunar.

Bu özellikler sayesinde Antispam Gateway kullanmak ve yönetmek zorunda kalmazsınız. Office 365 Exchange Online üzerinde ki malware filter, connection filter, content filter, outbound spam ve quarantine ile ilgili detaylı bir makale ilerleyen dönemde sizler ile paylaşacağım.

clip_image025

clip_image027

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Mail Flow

Mail Flow:

Office 365 Exchange Online Mail Flow seçeneğinde Rules, Message Trace, Accepted Domains, Remote Domains ve Connnectors seçeneklerini bizlere sunar. Daha detaylı makalelerini yazacağım Mail Flow kısmı altından Exchange Online üzerinde ki user mailboxlarınız için belirli kurallar yazabilir, Mail Trace işlemi yapabilir, Accepted Domainler ekleyebilir, Connectors kısmında Inbound, Outbound connecterler oluşturup, yönetebilirsiniz.

clip_image028

clip_image030

clip_image032

 

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Mobile

Mobile:

Office 365 Exchange Online Mobile altında Mobile Device Access, Mobile Device Mailbox Policies linklerine erişebilirsiniz. Bu kısım altında Quarantined Devices ekleyebilir, Device Access kuralları yazabilirsiniz. Mobile Device Mailbox Policyler yazabilirsiniz.

clip_image034

clip_image036

clip_image037

 

Office 365 > Exchange Admin Center > Dashboard > Public Folder

Public Folder:

Office 365 Exchange Online User Mailboxların kullanabileceği Public folders, Public folder mailboxları oluşturabileceğiniz alandır.

Daha fazla detay için aşağıda ki makalemi okuyabilirsiniz.

·         Exchange 2013 Üzerinde Public Folder Permissions Detayları

clip_image038

clip_image040

Makalemizin sonuna geldik, umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

 

 

 

 

 

Office 365 Kullanıcı Bölümü ve Lisans Atama İşlemleri

$
0
0

Merhaba, bu yazımda sizler ile Office 365 Admin panel üzerinde bulunan kullanıcılar kısmından bahsedeceğim. Office 365 Admin panel üzerinde kullanıcı açmak ve yönetmek oldukça kolaydır. Bir kullanıcıyı açtığımız zaman Exchange Online Mailbox, SharePoint, Lync Online ve Office 365 ProPlus gibi lisansların hangilerini kullanabileceğini seçebilir ve yönetebilirsiniz.

Office 365 üzerinde ki atanabilen lisansları kısaca inceleyelim:

Office 365 ProPlus : Userlar Desktop, Notebook veya Mobil cihazları ile Office install ederek, Outlook, Word, Excel ve Powerpoint gibi dosyaları kullanabilir, düzenleyebilirler.

Exchange Online   : Exchange Online ile Userlar usermailbox’a sahip olurlar ve mail gönderip, alabilirler.

Lync Online                        : Organizasyon Userlarınız Online Meetingler düzenleyebilir, Skype ve diğer firmaların Lync kullanıcıları ile anlık mesajlaşma yapabilirler.

SharePoint Online:Work Flowlar düzenleye bilir, Team Siteleri kurular bilir veya şirket sitelerinizi publish edebilirsiniz.

Office 365 Admin panale login olalım ve sol kısımda bulunan kullanıcılar linkine tıklayalım. Etkin kullanıcılar linkine tıklayalım. Açılan Sayfa’ da + butonuna tıklayalım.

clip_image002

Adı-Soyadı, Kullanıcı adı bilgilerini giriyoruz.

Otomatik oluşturulan parola kısmı:

Bu bölümde isterseniz Office 365’ in size vereceği random password’ ü kullanabilirsiniz ya da Parola girin kısmı ile kendinizin belirleyeceği parolayı ekleyebilirsiniz. Office 365 kısmını seçerseniz, kullanıcı Owa veya Outlook kullanımına başladığı anda yeni şifresini belirtmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlem için “Gelecek sefer oturum açtığında bu kullanıcının Outlook Web App parolasını değiştirmesini sağlayın” kutucuğunu işaretlemenizi öneririm. Ayrıca, oluşturduğunu password’ ün Office 365 Admin userına mail olarak gitmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlem sadece user’ ı ilk defa oluşturduğunuzda yapabilirsiniz. Daha sonra user şifresini değiştirdiğinde Office 365 Admin userına mail gelmeyecektir. J

 

 

Bu kullanıcı için lisansları seçin:

Bu bölümde ise Office 365 lisanslama modelinden hangisini kullanıyorsanız, o seçenek otomatik çıkacaktır.“Microsoft Office 365 Plan E3 lisans bu kullanıcıya atanacaktır.” Oluştur butonu ile yeni kullanıcımızı oluşturuyoruz.

clip_image003

Kullanıcı bilgileri Office 365 Admin panelde görülmektedir.

clip_image004

Kullanıcımız Office 365 Admin Panel Kullanıcılar altına yansıdı.

clip_image006

Office 365 Admin’ e yeni bir kullanıcı oluşturuldu maili geldi.

clip_image008

Kullanıcı özelliklerine girip, lisans ve diğer ayarlara göz atalım. Bunun için kullanıcın üzerinde çift tıklamanız yeterli.

Ayrıntılar: Bu kısımda kullanıcı ile ilgili Unvan, Ofis, Telefon, Kullanıcı adı, Unvan gibi bir çok düzenlemeyi yapabilirsiniz.

clip_image009

Ayarlar: Bu kısım altında kullanıcıya Office 365 üzerinden rol atamak isterseniz, izinli veya engelli olarak ayarlamak isterseniz buradan bu ayarları yapabilirsiniz.

clip_image010

Atayabileceğiniz roller nelerdir?

Aşağıda ki gibi Faturalama, Genel, Hizmet, Kullanıcı ve Parola olmak üzere Office 365 üzerinde yönetici yetkilerini verebilirsiniz.

clip_image011

Licenses: Bu kısım altında kullanıcıya istediğiniz lisansları atayabilirsiniz. Kullanmasını istemediğiniz lisansların kutucuklarında ki işareti silip, kayıt etmeniz yeterlidir.

 

clip_image012

E-posta adresi: Kullanıcının mail adresini görebileceğiniz, yönetebileceğiniz, Accepted domain yapınıza göre yeni mail ekleme kısmdır.

clip_image013

clip_image014

Posta Kutusu İzinleri: Bu kısımda kullanıcıya ait olan posta kutusu üzerinde gerekli izinleri ayarlayıp, yönetebileceğiniz kısımdır.

·         Diğer kullanıcıların bu posta kutusundan e-posta göndermesine izin verin. Bu posta kutusundan gönderilen e-postalar görüntülenir.

·         Diğer kullanıcıların bu posta kutusuna erişmesine izin verin. Bu kullanıcılar yalnızca posta kutusundaki e-postaları okuyabilirler.

·         Diğer kullanıcıların posta kutusunun sahibi adına e-posta göndermesine izin verin. Bu posta kutusu adına gönderilen e-postalar görüntülenir. Posta kutusunun sahibi Outlook'u kullanarak da bu izni verebilir.

clip_image015

Diğer: Bu alanda Exchange ve Lync özelliklerine hızlı erişim linkleri mevcut. Dilerseniz Exchange Online ile mailbox ayarlarını veya Lync Online ile Lync özelliklerini yönetebilirsiniz.

clip_image016

 

Ayrıca Office 365 Admin Panel > Kullanıcılar altında bulunan silinmiş kullanıcılar ve Temsilci Olarak Atanan Yöneticiler kısmını da görebilirsiniz. Silinmiş kullanıcılar 30 gün boyunca Office 365 üzerinde kalmaktadır.

clip_image017

Makalemizde Office 365 Admin panel üzerinde bulunan kullanıcılar kısmı ve özelliklerinden sizlere bahsettim.

Faydalı olması dileğiyle.

 


Office 365 Bulk Import Yöntemi ile Kullanıcı Ekleme

$
0
0

Merhaba, bu yazımda sizler ile Office 365 Admin panel üzerinden Bulk Import yöntemi ile oluşturduğumuz userları import etme işlemlerini paylaşacağım. Bulk Import nedir? .csv üzerinde istediğimiz kriterleri belirterek yazdığımız userları basit birkaç adımla import işlemidir.

.csv kolonları nasıl olmalı?

Aşağıda ki linkte örnek bir format mevcut.

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=45485

clip_image002

Aşağıda ki örnekleri oluşturacağınız .csv bulk dosyası üzerinde kullanabilirsiniz.

·         User Name

·         First Name

·         Last Name

·         Display Name

·         Job Title

·         Department

·         Office Number

·         Office Phone

·         Mobile Phone 

·         Fax

·         Address

·         City

·         State or Province

·         ZIPor Postal Code

·         Country or Region

Boş olarak hazırlanmış tamplateleri aşağıda ki linklerden download edebilirsiniz.

Download a blank CSV file

https://portal.office.com/UserManagement/Templates/Import_User_Template_en.csv

Download a sample CSV file

https://portal.office.com/UserManagement/Samples/Import_User_Sample_en.csv

 

 

 

.csv formatinin girilen karakter limiti nedir?

clip_image003

Biz kendi oluşturduğumuz .csv’ yi bulk import yöntemi ile Office 365’ e ekleyelim.

clip_image004

Öncelikle Office 365 Admin panel’ e login olalım. portal.office.com Giriş sonrası, Admin butonuna tıklayalım.

clip_image005

Users altında Active Users kısmına geliyoruz. Mevcutta bulunan 2 kullanıcım var.

clip_image007

Bulk Add butonuna tıklıyoruz.

clip_image008

 

Browse butonuna tıklayarak, .csv dosyamızı ekleyip, Next ile devam ediyoruz.

clip_image009

Bir sonra ki ekranda verification kısmı karşımıza çıkıyor. 5 adet user ekleneceğini ve herhangi bir hata olmadığını bize belirten ekran. Olası bir hata’ da burada bize bilgi verecektir.

clip_image010

Settings ekranında, eklenecek userların Allowed, Blocked seçeneklerini sunuyor. Ben userların Allowed olmasını istiyorum. Ayrıca bulundukları lokasyon bilgilerini de belirtip, next ile sonra ki adıma geçiyorum.

clip_image011

Bir sonra ki ekran Licenses ekranı. Burada userlara hangi lisansları atayacaığımı belirtebiliriz.

Yammer Enterprise These licenses do not need to be individually assigned, Azure Rights Management, Office 365 ProPlus, Lync Online (Plan 2), Office Online, SharePoint Online (Plan 2), Exchange Online (Plan 2) gibi lisansların kullanımı sağlayabilir veya kullanmamasını sağlayabilirsiniz. Gerekli lisansları belirttikten sonra, Next ile sonra ki ekrana geçiyoruz.

 

clip_image012

Userlarımızı create ettikten sonra bilgi mailini, Office 365 admin userı’ na mail göndereceğini belirtiyor. Create butonuna tıklıyoruz.

clip_image014

Kullanıcılarımız başarılı bir şekilde oluşturuldu. Mail adresleri ve şifreleri aşağıda ki gibidir.

clip_image016

İşlemler tamamlanınca bize Office 365 admin hesabına mail atacağını belirtmişti. Bakalım mail geldi mi?

clip_image018

Office 365 Admin panel altında ki Active Users kısmına bakalım kullanıcılarımız oluşmuş mu diye.

clip_image020

Exchange Admin Center’a göz atalım.

clip_image021

Makalemizde sizler ile Office 365 Bulk Import ayarlarını paylaştım. Faydalı olması dileğiyle.

Office 365 Lync Online Skype Entegrasyonu

$
0
0

Merhaba, bu makalemde sizler ile Microsoft’ un Cloud hizmeti Office 365 üzerinde çalışan Lync Online’ in, Skype entegrasyon işlemlerini paylaşacağım. Bildiğiniz üzere On Prem çalışan Lync serverlarımıza bu işlem için Edge, Proxy gibi bir çok konfigürasyon yapmamız gerekmekteydi. Bize lisans maliyeti yaratıyordu. Ancak, Office 365 ile aldığınız plan hizmetine bağlı olarak bu hizmet oldukça kolay adımlar ile bizlere sunuluyor.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn440170.aspx

İşlemlerimize başlayalım. Office 365 üzerinde login olduktan sonra, Admin panel sol kısımda bulunan External Sharing altında, Lync linkine tıklıyoruz.

clip_image001

Linke tıkladıktan sonra, sağ tarafta bulunan, “Let people in your organization use Lync to contact people in other organizations” butonunu işaretliyoruz.

 clip_image002

Public IM Connectivity altında bulunan “Turn on communication with Skype users and users of other public IM service providers”  butonunu işaretleyip, Skype ve diğer Lync Online kullanan firmalar ile federasyon işlemini aktif hale getirmiş oluyoruz. ( Aktif olması için 4-8 saat arası beklenilmesi gerekebilir).

clip_image003

Save butonuna basıp, işlemi kayıt ediyoruz.

clip_image004

Ayrıca bu kısımda, istediğimiz domainlere izin verip, engelleyebiliriz.

clip_image005

Lync’ e eklemek istemediğiniz domainleri Blocked, eklenmesini istediğiniz domainleri Allowed kutucuklarına eklemeniz yeterli olacaktır.

Lync Client ile Office 365 hesabımız ile login olalım.

clip_image006

Skype hesabımızı ekleyelim. Yeni kişi ekle>Kuruluşumda Olmayan Kişiyi Ekle>Skype

clip_image008

İletişim kuracağımız Skype hesabının adresini giriyoruz ve TAMAM butonuna tıklıyoruz.

clip_image010

Lync’ den isteğimiz Skype tarafına geldi. Kabul ediyoruz.

clip_image012

Yazışma yaptığımızda sorunsuz olarak Lync ve Skype arasında iletişim olduğunu görüyoruz.

clip_image014

Dipnot olarak belirtmek isterim ki, Skype userını Lync’ a eklemek için, Skype kullanıcısının Outlok.com, Hotmail.com, live.com vb. gibi Microsoft hesabı ile Skype adresi olması gerekmektedir.  

http://support2.microsoft.com/common/survey.aspx?scid=sw;en;3592&showpage=1

Faydalı olması dileğiyle.

Office 365 Admin Panel

$
0
0

Bu yazımızda sizler ile Microsoft’ un Cloud Platformu olan Office 365 Admin Panelini inceleyeceğiz. Office 365 Admin paneline login işleminden, Panel üzerinde bulunan bütün linklerin bizlere neler katabileceğiniz sizler ile paylaşacağım. İşlemleri gerçekleştireceğim Office 365 planı Enterprise yani E3 plandır.

Öncelikle aşağıda ki linke ile login olalım.

https://login.microsoftonline.com/login.srf?wa=wsignin1.0&rpsnv=4&ct=1421841926&rver=6.4.6456.0&wp=MCMBI&wreply=https:%2F%2Fportal.office.com%2Flanding.aspx%3Ftarget%3D%252fadmin%252fdefault.aspx&lc=1055&id=501392#@/Domains/AddDomainWizard.aspx?Scenario=EDomainsSetup

clip_image002

Karşılama ekranı olarak bizim Office 365 satın aldığımız planımıza göre içerikler bulunmaktadır. E3 plan içerisinde Office 2013 Professional paketi’ de sunulmaktadır. Dilersek, Install Now butonuna tıklayarak ilgili client bilgisayar üzerine kurulum yapabiliriz.

clip_image004

Benim dil seçimim English olarak ayarlı. Siz isterseniz  Change language linkine tıklayarak, Türkçe’ de dahil olmak üzere  istediğiniz dil seçimi ile kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Collaborate with Office Online

Bu kısımda, Office 365 Admin Panel üzerinde hızlı erişim linkleri mevcut. Outlook, Calendar, Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve Office 365 Admin linkleri ile online erişim sağlanabilmektedir.

clip_image006 

Eğer Trial version olarak Office 365’ i kullanıyor ve satın almak istiyorsanız, sağ üst kısımda bulunan Purchase linkine tıklayıp, istediğiniz planın bilgilerine erişip, satın alma işlemi yapabilirsiniz.

https://portal.office.com/Commerce/Catalog.aspx?source=home

clip_image008

Dashboard: Admin linkine tıkladıktan sonra Office 365 Admin yani yönetim paneli ekranına geliyoruz. Sağ tarafta bazı kısımların hızlı erişim linkleri, sol tarafta ise Office 365’i yönetebileceğimiz linklerin tamamını görebiliyoruz. Orta kısımda ise Service overviewve Current health çalışan servislerimizi görebiliriz.

clip_image010

Setup: bu kısımda Basic ve Extend (Advanced) olarak yapınızı configure edebilirsiniz.

clip_image012

Basic setup’a tıklarsak aşağıda ki gibi bir ekran gelir ve bize domain ekleme, user ekleme, dns ayarları gibi seçenekler sunar.

Örnek içerik:

·         Create new users and mailboxes.

·         Share documents and collaborate online.

·         Use web conferencing and instant messaging.

·         Create documents by using Office applications.

clip_image014

Users: Bu kısım oldukça önemli. Bu bölüm, Office 365/Exchange Online ve On Prem yapımızda Office 365 Sync olarak çalışan bütün kullanıcılarımızı, silinen ve delegate edilen kullanıcılarımızı görebileceğimiz, yönetebileceğimiz, lisans ve konum atayabileceğimiz bölümdür.

Ayrıca, aşağıda belirttiğim bütün işlemlerin erişimi Users kısmı altındadır.

·         Single sign-on: Set up single sign-on | Learn more about single sign-on

·         Active Directory synchronization: Deactivate Active Directory synchronization |  Manage Active Directory synchronization |  Last synced 1 hour ago |  Learn more

·         Manage resource mailboxes in Exchange

·         Change the password expiration policy for your users: Change now, change the password expiration policy for your users now

·         Set Multi-factor authentication requirements: Set up Multi-factor authentication requirements | Learn more about Multi-factor authentication requirements

clip_image016

Contacts: External Contactlarımızı görebileceğimiz, yönetebileceğimiz bölümdür. (Exchange Online)

clip_image018

Shared Mailbox: Shared Mailboxlarımızı görebileceğimiz, yönetebileceğimiz bölümdür. (Exchange Online)

clip_image020

Groups: Groupları (Security, Distribution) görebileceğimiz, yönetebileceğimiz bölümdür. (Exchange Online)

clip_image022

Domains: Bu kısımda organizasyonumuz’ da kullandığımız domainleri ekleyebilir, sorunları çözebilir, yönetebiliriz. Konunun makalesi cozumpark.com ve kişisel bloglarım’ da mevcuttur.

clip_image024

Public Website: Bu kısımda ise Share Point üzerinden kurumsal yada bireysel web sitelerinizi Office 365 üzerinden publish edebiliyor veya yeni bir site yaratıp, publish edebiliyorsunuz.

clip_image026

Bu işlem öncesi domain adresinizi Office 365 platformuna Domains kısmından eklemeniz gerekmektedir.

clip_image028

Şimdi Billing, yani lisanslama ve Subscriptions yani bağlı bulunduğumuz lisans abonelik paketleri kısmını görelim.

Billing: Lisanslarımızı ve bağlı bulunduğumuz lisans paketi abonelik kısmını bu linke üzerinden görebilir, ekleme yapabilir ve yönetebiliriz.

Office 365 Enterprise E3 Trial

clip_image030

Licenses: Office 365 lisanslarımıza atanmış kullanıcıları ve boşta olan lisans sayılarımızı bu ekrandan görebiliriz.

clip_image032

External Sharing: SHARING OVERVIEW

Bu kısımda, Sites, Calendar, Lync ve Integrated apps gibi özellikleri publish edip, dış dünyaya açıp, açmayacağımızı belirlediğimiz alandır. Radyo butonu mantığı on/off ile istediğiniz ayarı yapabilirsiniz.

clip_image034

External Sharing: SITES

Sites kısmında default gelen ve sizlerin publish ettiği SharePoint tabanlı web siteslerini görebilir, yönetebilirsiniz.

clip_image036

External Sharing: CALENDAR (Exchange Online)

Calendar üzerinden istediğiniz değişikliği yapabileceğiniz alanın bir kısmıdır. Exchange Online tabanlı bir yapı olduğu için daha detaylı yönetim için Exchange Online kısmına geçiş yapmanız gerekecektir.

Manage your advanced sharing settings in the Exchange admin center

clip_image038

External Sharing: Lync

Lync kısmı aslında oldukça eğlenceli. Tek bir tık ile Skype entegrasyonu yapabiliyor ve Blocked, Allow domain listeleri belirtebiliyorsunuz. Lync client açtığınız zaman Skype kullanıcılarınızı direk Lync Client üzerinden ekleyebilir ve konuşabilirsiniz.

 

clip_image040

Service Settings: Mail( Exchange Online)

Exchange Online yönetim paneline hızlı erişim linkleri mevcuttur.

Protection

Protect email from spam and malware, and help keep your data confidential.

Anti-malware policies

Anti-spam connection filter policies

Anti-spam content filter policies

Outbound spam policies

DLP policiesclip_image041

Mail Flow

Manage mail flow, and track delivery of messages sent by or received from your users.

Custom mail rulesclip_image041

Message trace

Auditing

Generate reports to track changes made to mailboxes and organization-wide settings.

Auditing reports

Service Settings: Sites

Bu kısımda SharePoint üzerinde Create site collection linki ile yeni sitelar oluşturabilirsiniz.

clip_image043

Service Settings: Lync

Lync için Audio conferencing seçeneklerinin kısa erişim linki mevcuttur.

Dial-in conferencing

Organization settings

Manage settings in the Lync admin center

clip_image045

Service Settings: USER SOFTWARE

Mac ve Windows tabanlı işletim sistemleri için bu kısımdan Lync ve SharePoint Designer gibi programları download edebileceğiniz alandır.

clip_image047

Service Settings: PASSWORDS

Userlarınızın Passwords Expire ayarlarını yapabileceğiniz bölümdür.

clip_image049

Service Settings: RIGHTS MANAGEMENT

Azure için Right Management kısmıdır.

Detay için: https://technet.microsoft.com/en-us/library/jj585024

clip_image051

Service Settings: Mobile

BlackBerry® Business Cloud Services from Research In Motion (RIM®) servisini buradan enable edebiliriz.

clip_image053

 

Şimdi Report, yani Raporlama kısmı ile devam edelim

REPORTS:

Office 365’ in bize sunduğu oldukça faydalı bir kısımdır Reports kısmı. Mail, Usage, Lync, SharePoint, OneDrive for Business,Auditing, Protection, Rules ve DLP alanlarında raporlama sistemlerini kullanabilirsiniz.

clip_image055

SERVICE HEALTH:

12 ay aylık olarak servis bilgilerini görebileceğiniz bölümdür. Ayrıca Office 365 Planned Maintenance bilgilerinide bu link altından ulaşabilirsiniz.

clip_image057

clip_image059

Support: SERVICE REQUESTS

Microsoft’ a buradan aldığınız hizmetler doğrultusunda Ticket açarak, olası sorunlarınız konusunda destek alabilirsiniz.

clip_image061

clip_image063

MESSAGE CENTER:

Office 365 ile ilgili Event’ları buradan takip edebilirsiniz.

clip_image065

clip_image067

TOOLS: Checks

Adından da anlaşılacağı gibi, Office 365 ve gereksinimleri ile ilgili birçok Prerequisite bilgisine buradan ulaşabilir, uygulayabilirsiniz.

Check your Office 365 configuration with Office 365 health, readiness, and connectivity checks ;
Run checks to help determine the status of your on-premises or cloud configuration.
Details | Prerequisites

Check your on-premises Exchange Server with the Office 365 Best Practices Analyzer (beta)
Requires Exchange Server 2013.
Details | Prerequisites

Check your Office or Office 365 connectivity with the Microsoft Connectivity Analyzer
Requires Windows Vista or higher, with Microsoft .NET Framework 4.5.
Details | Prerequisites

Check your network connectivity with Exchange Client Performance Analyzer (ECPA)
Run checks to help determine the health of your network.
Details | Prerequisites

ADMIN:

Exchange, Lync, SharePoint ve Azure AD Platform gibi Office 365 planınıza bağlı özelliklere bu linkler ile erişebilirsiniz.

clip_image068

Bu adımlara Office 365 Panele login olduğunuzda sağ üst kısımdan’ da ulaşabilirsiniz.

clip_image070

Exchange:

clip_image072

Lync:

clip_image074

SharePoint:

clip_image076

Makalemizde Office 365 Admin panel ve özelliklerini inceledik. Umarım faydalı olmuştur.

 

Office 365-Exchange Online Migration Senaryoları ve Özellikleri

$
0
0

 Birçoğumuzun bildiği gibi Office 365 aşağıda da görebileceğiniz gibi Exchange Online, Sharepoint Online, Lync Online ve Office Pro Plus ürünlerini kapsayan bir Microsoft Bulut platformudur. Mesajlaşma, Intranet yada portal yönetimi, Lync (Enterprise Voice özelliği hariç) ve Office programlarını bilgisayarımıza indirerek yada indirmeden online kullanabilmemizi sağlamaktadır. Şirketlerce çok cazip bulunan bu platformun kullanımı ile birlikte mevcut dataların da bu yeni platforma taşınma ihtiyacı bulunmaktadır, bu makalemizde Exchange Online tarafında hangi taşıma  (migration) seçenekleri bulunmakta ve bu seçeneklerin birbirlerinden farklarını inceleyeceğiz.

 

clip_image002

clip_image004

 

Genel olarak baktığımızda bütün ihtiyaçlara cevap verebilecek 4 migration senaryomuz bulunmaktadır bunlar IMAP Migration, Cutover Exchange Migration (CEM), Staged Exchange Migration (SEM) ve Hybrid Deployment.

clip_image006

Peki, bu 4 migration seçeneklerinden hangisini kullanmanız gerekiyor ya da hangisi şirket yapınıza uygun, aşağıdaki Migration seçenekleri karar verme faktörleri ekranına bakarak anlayabiliriz.

clip_image008

Source Server, Size ve Coexistence altındaki maddeler kullanılacak migration seçeneğini belirlememize yardımcı olan faktörlerdir, Seçilen Migration senaryosu Provisioning altındaki seçenekleri bizlere sunar ve Identity Management altındaki seçeneklerde deployment planınımızın bir parçasını oluşturmaktadır, genel olarak migration senaryosu seçilmeden önce yukarıdaki ekrandan da anlaşılacağı gibi birçok kriterin dikkate alınması gerekmektedir.

 

Migration işlemini Exchange Admin Center üzerinden ve Power Shell’ den yapabiliriz.

clip_image010

IMAP Migration Senaryosu

Thunderbird, Lotus Notes, Google, Cyrus, Dovecot vs. gibi IMAP bağlantı sağlayan platformlardan Exchange Online’ a doğru yapılan taşıma işlemlerinde kullanılmaktadır.

 

·         Taşınan kullanıcıya ait bütün inbox ve diğer klasörler taşınabilir,

·         Maksimum 500,000 item taşınabilir,

·         Taşıma sırasında Deleted Items ya da Junk mail klasörleri gibi klasörler istenirse hariç bırakılabilir,

·         Kontak kişiler, Ajanda, Görevler vs taşınamıyor,

·         Klasör adında slash (/) varsa taşınamıyor,

·         35 MB’ dan büyük mesajlar taşınamıyor,

 

IMAP Migration akış sıralaması aşağıdaki gibidir,

clip_image012

 

Cutover Exchange Migration (CEM) Senaryosu

Küçük çaplı Exchange Server 2003-2007-2010-2013 kullanan şirket ortamından Office 365 platformuna doğru yapılan migration senaryolarında kullanılabilir.

·         Kullanımı basit ve hızlı kullanıcı taşıma yapabilmektedir,

·         Sorun yaşama ihtimali düşük olan taşıma senaryosudur,

·         On-Prem’ de herhangi bir tool’ a ihtiyaç duymaz,

·         Maksimum 2,000 mailbox taşınabilir,

·         On-Prem’ de Public Sertifika kullanımına ihtiyaç duyar,

·         Taşıma işlemini yapan admin kullanıcının bütün mailboxlar üzerinde Full Access veya Receive-As yetkisi olması gerekmektedir,

·         Directory Sync özelliği kullanılamaz,

·         Directory Sync özelliği kullanılamadığı için taşınan bütün kullanıcılara yeni Şifre atanmalıdır,

·         Kullanıcıların mesajları, klasörleri, kontakları ve görevleri taşınabilmektedir,

·         Security ve Dynamic Distribution gruplar taşınamaz,

·         Dumster ve Send-As yetkileri taşınamaz,

·         35 MB’ dan büyük mailler taşınamaz,

·         Taşınan her kullanıcı için yeniden Outlook profili oluşturulması gerekmektedir,

·         Mailbox dataların taşınma işlemini Outlook Anywhere (RPC over HTTP) bağlantısı üzerinden yapmaktadır,

Cutover Exchange Migration (CEM) akış sıralaması aşağıdaki gibidir,

 

clip_image014

Staged Exchange Migration (SEM) Senaryosu

Sadece Exchange Server 2003-2007 mail ortamından Office 365 platformuna doğru yapılan migration senaryolarında kullanılabilir.

·         Kullanımı basit ve hızlı kullanıcı taşıma yapabilmektedir,

·         Sorun yaşama ihtimali düşük olan taşıma senaryosudur,

·         Orta boy ve büyük organizasyonlarda kullanılabilir,

·         Taşıma işlemi için herhangi bir mailbox sayısı sınırı bulunmamaktadır,

·         Tek seferde maksimum 1,000 mailbox batch olarak taşınabilir,

·         On-Prem’ de Public Sertifika kullanımına ihtiyaç duyar,

·         Taşıma işlemini yapan admin kullanıcının bütün mailboxlar üzerinde Full Access veya Receive-As yetkisi olması gerekmektedir,

·         On-Prem’ deki bir sunucuya Directory Sync aracı kurularak Directory Sync aktif edilmelidir,

·         On-Prem Active Directory’ den Office 365 AD’ ye Directory Sync aracı ile kullanıcı şifreleri hash algoritma olarak senkronize edilebilir,

·         Kullanıcıların mesajları, klasörleri, kontakları ve görevleri taşınabilmektedir,

·         Security ve Dynamic Distribution gruplar taşınamaz,

·         Dumster ve Send-As yetkileri taşınamaz,

·         35 MB’ dan büyük mailler taşınamaz,

·         Taşınan her kullanıcı için yeniden Outlook profili oluşturulması gerekmektedir,

·         Mailbox dataların taşınma işlemini Outlook Anywhere (RPC over HTTP) bağlantısı üzerinden yapmaktadır,

 

Staged Exchange Migration (SEM) akış sıralaması aşağıdaki gibidir,

 

clip_image016

Hybrid Migration Senaryosu

Hybrid Migration senaryosu On-Premises Exchange organizasyonumuzdan Exchange Online’ a ve sonrasında istenirse tersi yönde kullanıcı taşıma durumlarında kullanılır. En sık kullanılan migration senaryosu olmakla birlikte diğer senaryolara kıyasla daha fazla konfigurasyon gerektirmektedir.

·         Admin kullanıcı her iki platformu tek ekrandan yönetebilir,bütün Exchange işlemlerini tek merkezden uygulabilir,

·         Uzun süreli migration senaryolarında kullanılabilir,

·         Her iki platformdaki kullanıcılar arasında Free/Busy, Ajanda paylaştırma, Message tracking, Online arşiv vs. gibi özellikler desteklenmektedir,

·         Kullanıcıların bütün dataları (mesajlar, klasörler, kontaklar ve görevler) taşınabilmektedir,

·         Her iki platform arasında Kimlik doğrulama ve Şifreleme kullanıldğından güvenli bir yapı sunmaktadır,

·         OST dosyası ve Outlook profil bilgileri korunuyor bu nedenle son kullanıcı tarafında Outlook profil yenilemesine gerek bulunmamaktadır,

·         On-Prem’ de minimum Exchange Server 2003 SP2 olmalıdır, Eğer on prem’ de Exchange Server 2003 kullanılıyorsa İnternet Site Exchange sunucularımız Exchange Server 2010 SP3 olmalıdır. Eğer on-prem’ de Exchange Server 2007 kullanılıyorsa İnternet site Exchange sunucularımız da Exchange Server 2013 olmalıdır,

·         Forest Functional level minimum Windows Server 2003 olmalıdır,

·         Domain controller sunucularımız minimum Windows Server 2003 SP2 olmalıdır,

·         Kullanıcı replikasyonu için Azure AD Sync aracı kullanılmalıdır,

·         On-Prem’ de Public Sertifika kullanımına ihtiyaç duyar,

·         AD FS (Active Directory Federation Services) kullanılması şiddetle önerilmektedir,

·         Exchange Online’ a mailboxlar Send-As ve Full Access yetkileri kaybolmadan taşınabilmektedir,

·         Public Folder desteklenmektedir,

·         Federation Trust yapılarak, diğer Exchange organizasyonlara ait Ajanda, Kontak ve Görev paylaşımları yapılabilir,

·         Hybrid Role (Mesajlaşma özelliklerini ve Exchange On-prem ile Online arasındaki mail iletimini sağlar) sahip sunucunun Exchange Server 2010 veya 2013 olmalıdır ( tavsiyem Exchange Server 2013 kullanmanız), Bu sunucu için Lisans gerekmemektedir, buradan temin edilebilir Exchange Hybrid Product Key Distribution” website at http://aka.ms/hybridkey ,

·         Mailbox dataların taşınma işlemini Exchange web services over HTTPS ve SMTP over TLS bağlantısı üzerinden yapmaktadır,

Özet olarak Hybrid migration senaryosu diğer senaryolara göre daha kapsamlı ve son kullanıcı tarafında herhangi bir işlem gerekmeksizin Outlook konfigürasyonu otomatik olarak alması önemli bir avantajdır.

Umarım faydalı olmuştur.

Office 365 Lync Online ve Lync Server Özellikleri ve Karşılaştırma

$
0
0

Birçoğumuzun bildiği gibi Microsoft Lync ürünü bizlere gündelik şirket hayatımızda sıklıkla kullandığımız şirket içi ve dışı Anlık mesajlaşma, Sesli ve görüntülü görüşme, Konferans düzenleme, Masa üstü ve uygulama paylaştırma vs. gibi tümleşik mesajlaşma hizmetlerini sunmaktadır. Peki Office 365 platformunda yer alan Lync Online ürünü bizlere neler sağlamaktadır ve Microsoft Lync Server On-Prem’ den farkı nedir bu makalede inceleyeceğiz.

 

clip_image002

 

Şuana kadarki yayınlanmış bilgilere göre Lync Online, Lync Server kadar detaylı teknik kapsama ve esnekliğe sahip değildir, özellikle Enterprise Voice desteği gibi Ses paketlerinin internet üzerinden iletimi ile ilgili ülkemizde bir regülasyon bulunmadığı için desteklenmemektedir. Kısıtlı teknik kapsam nedeniyle genellikle hem Online hem de On-Prem Lync olacak şekilde Hybrid bir yapı tercih edilmektedir.

Lync Online hizmeti Office 365 (E3-E4) paket kapsamında alınabileceği gibi Office 365 paketi almadan da sadece Lync Online hizmetini de kullanabilirsiniz, Lync Online içerisinde aşağıda da görülebileceği gibi 2 paket bulunmaktadır. Paket özelliklerini ve kapasite kıyaslamasını da görebilirsiniz.

 

 clip_image004

Lync Online paketlerinde Enterprise Voice (VOIP/SIP entegrasyonu) fonksiyonu ve On-Prem’ de kullandığınız Sharepoint sunucunuzla entegrasyon özelliği bulunmamaktadır (Office 365 içerisindeki Sharepoint servisi kullanılabilmektedir).

 

Teknik olarak kıyasladığımızda en belirgin farklar aşağıdadır (bunların dışındaki özellikler tamamen aynıdır);

 

 

 

 

Özellikler

On-Premises Lync Server 2013

Lync Online Plan 1

Lync Online Plan 2

CDR ve QOE raw log dosyalarına erişim

Evet

Hayır

Hayır

IM logları ve Ses Arama kaydı/loğları

Evet

Hayır

Hayır

SIP & PSTN trunks Entegrasyon

Evet

Hayır

Hayır

UCMA/UCWA/SDK Entegrasyon

Evet

Hayır

Hayır

PowerShell Erişim

Evet

Bazı komutlar

Bazı komutlar

Persistent Chat

Evet

Hayır

Hayır

Toplantı Katılımcı Sayısı

1000

-

250

XMPP Federasyon

Evet

Hayır

Hayır

Media Bypass, Call Admission Control, QoS

Evet

Hayır

Hayır

PBX Entegrasyon

Evet

Hayır

Hayır

 

 

Exchange ve Lync Sunucularınızı Hybrid olarak kullanabilirsiniz yani Exchange sunucunuz On-Prem ve Lync Online birlikte aşağıdaki gibi kullanılabilir.

clip_image006

Lync Online kurulum ve konfigürasyon oldukça basittir, Lync Online paketini aldıktan sonra sizden bazı DNS kayıtları oluşturmanız istenecektir , DNS kayıtlarının tamamlanmasından sonra Lync client yazılımı artık kullanıma hazırdır. Varsayılan olarak Şirket dışı domainlerle ve Skype ile federasyon kapalıdır. Açmak için, Office 365 Portal üzerinde sırasıyla External Sharing-Lync  ve sağ bölümde  Let people in your organization use Lync to contact people in other organizations seçeneğini seçebilirsiniz. Bu seçenek aktif edildikten sonra Şirketiniz dışındaki herhangi bir organizasyona ait Lync kullanıcısı sizin SIP adresiniz ile Anlık Mesajlaşma başlatabilecektir. Except for blocked domains bölümünde görüşmek istemediğiniz SIP domainlerini belirtebilir ya da Only for allowed domains kısmında belli domainlerin sizinle görüşmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer Skype ve diğer Public IM Servisleriyle de Anlık Mesajlaşma hizmetini kullanmak istiyorsanız Turn on communication with Skype users and other Public IM service providers kutucuğunu seçebilirsiniz.

 

clip_image008

 

Görüldüğü gibi Lync Online kurulum ve yapılandırma oldukça basittir ama Enterprise Voice kullanan şirketlerde On-Prem’ de sunucu bulundurma zorunluluğu öyle görünüyor ki uzun zaman daha devam edecektir.

Viewing all 4130 articles
Browse latest View live